SEÇİME AYARLI SEÇİM KANUNU GELİYOR
Başta CHP olmak üzere muhalefetin erken seçim çağrısına AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’ndan tepki var. AK Partili bir yönetici erken seçimin gündemlerinde olmadığını söylerken bu yöndeki çağrıları, “Türkiye bunları konuşmamalı. Sürekli seçim konuşan bir ülkeye yabancı yatırım gelir mi? Muhalefet bu anlamda hainlik yapıyor. Bunu konuşmamak lazım” sözleriyle eleştirdi. Erken seçimin söz konusu olmadığını söyleyen MHP’li bir yönetici de bunun kanıtı olarak mart ayında Meclis’e sunulması hedeflenen seçim kanunu değişikliği teklifini gösterdi. Yönetici, “Seçim yasası, “Derhal seçim”, “Erken seçim” olmayacağını hissettirecek bir tarihte gelecek. İşte mart ayında sunulsa nisan-mayıs ayında yasalaşsa bir yıl sonra uygulanabilir. 60 günlük seçim süreci de hesaplanınca bu 2023 Haziran ayı demek. Seçim kanunun takvimini böyle planlıyoruz ki tartışmaya mahal verilmesin” dedi.
TÜİK’E İSİM YARIŞI: NE İSTATİSTİK VEREYİM ABİME KURUMU!
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son dönem açıkladığı enflasyondan işsizlik rakamlarına neredeyse tüm verilerine şüpheyle yaklaşılıyor. Muhalefet partisi liderlerinin açıklamalarında sık sık hedef konulan TÜİK her gün yeni bir isim ya da benzetme ifade ile de gündem oluyor. Sık sık “Tek Adamı Üzmeme Kurumu”, “Tayyip’i Üzmeyen İstatistik Kurumu” olarak nitelendirilen TÜİK için geçtiğimiz hafta da “Rakamları Ayarlama Enstitüsü” ve “Ne İstatistik Vereyim Abime Kurumu” gibi yeni isimlendirmeler yapıldı. Görünen o ki bu isimlendirmeler önümüzdeki süreçte de devam edecek.
KILIÇDAROĞLU ADAY OLURSA GENEL BAŞKAN DEĞİŞECEK Mİ?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığına aday olması kadar, bunun gerçekleşmesi durumunda CHP Genel Başkanlığı koltuğunun değişip değişmeyeceği de tartışma konusu. CHP kulislerinden edinilen bilgiye göre partide bu konuda iki görüş var. Birinci görüş Kılıçdaroğlu’nun aday olması durumunda parti rozetini çıkarıp genel başkanlıktan ayrılması gerektiğini söylüyor. Bunu savunanlar Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı makamını tarafsız bir makam gördüğü için o tarafsızlığa halel getirmemek için ayrılacağı görüşünde. İkinci görüş ise Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olarak kalması gerektiğini savunuyor. Dörtte üç çoğunluğun savunduğu ileri sürülen bu görüşe göre Kılıçdaroğlu’nun aday olup Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda yaklaşık 2 yılı kapsayan bir geçiş süreci yaşanacak. Cumhurbaşkanı yetkisinin tam kullanılmayacağı, 'belli bir protokole bağlı yaşanacak geçiş sürecinde diğer liderler partilerinin genel başkanları olarak süreç içinde yer alırken Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı bırakmasına gerek yok' değerlendirmesi yapılıyor. Bu tartışmada son sözü söyleyecek ise tabii aday olması durumunda, Kılıçdaroğlu olacak.