Duvar Arkası... EYT 'çıktı' ama gelmiyor: Seçim sonrası da konuşuldu!
EYT'de tarih gelemedi! Altılı Masa adayı nasıl açıklanacak? Yeniden Refah'ın asıl hedefi! Basın ortaya çıkardı ama... 'Parmak vekil' tartışması... Hepsi Duvar Arkası'nda...
EYT’DE TARİH MUAMMASI: SEÇİM SONRASI DA KONUŞULDU!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için başlatılan çalışmanın “nihai halini aldığını” açıklamasının üzerinden 2 haftadan fazla zaman geçti. Sözleşmeli personelin kadroya geçişini düzenleyen yasa teklifini açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, EYT ile ilgili ise, “Taslak metin henüz Meclise gelmedi. Bu konuda bizden takvim beklemeyin. Bakanlıktan metin geldikten sonra 10 günlük bir çalışma süresi olacak” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da aynı gün "Şubat ortalarında biter diye umut ediyorum" değerlendirmesinde bulundu. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in son açıklaması ise "Komisyon aşaması ay sonunu bulabilir, ayın sonunda Plan ve Bütçe Komisyonu'na gitmiş olur diye düşünüyorum. İlk aylıklar şubat ya da martta bağlanabilir" oldu. Peki aralık ayı sonunda nihai aşamaya geldiği açıklanan EYT neden bir türlü Meclis’e sunulamıyor. AK Parti kulislerine göre bunun temel nedeni maliyeti! Öyle ki parti içinde “seçim sonrasına kalması” da konuşulmuş ama “Bundan geri adım seçimin seyrini değiştirir, hayal kırıklığı yaratır, seçmenin güvenini sarsar’ gibi itirazlarla reddedilmiş. Şu an Çalışma ve Hazine Bakanlığı arasında çalışmaların devam ettiği, özellikle özel firmalara alt yapı çalışmaları için süre tanındığı için gecikme yaşandığı kaydediliyor. Bunlar kısa sürede sonuçlansa da hiç kimse EYT için kesin bir tarih veremiyor.
ALTILI MASA ADAYI NASIL AÇIKLANACAK?
Altılı Masa çalışmalarında sona gelindi. İYİ Parti’nin ev sahipliğinde 26 Ocak’ta yapılacak toplantıda “Geçiş Sürecinin Yol Haritası” ve “Hükümet Programı” için nokta konulacak. Liderlerin ortak yönetimde nasıl yer alacaklarını da içerecek çalışma 30 Ocak’ta bir lansman ile kamuoyu ile paylaşılacak. İktidardan muhalefete merakla beklenen “Ortak Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?” sorusunun ise Altılı Masa’nın Saadet Partisi ev sahipliğinde yapılacak toplantısında karara bağlanması bekleniyor. Altılı Masa’da yer alan partilerin temsilcilerine göre şubat ayının başı ya da ortasında yapılacak bu toplantıda ortak aday kararı alındığında, bu adayın nasıl açıklanacağı ile ilgili de görüşler dile getirilmeye başlandı. Ortak adayın karar alındıktan sonra yüksek katılımlı büyük bir toplantı ile açıklanabileceğini söyleyenlerin yanı sıra Saadet Partisi’ndeki toplantı sonrası tüm liderlerin yer alacağı bir basın toplantısı ile ev sahibi Temel Karamollaoğlu tarafından da açıklanabileceği ifade ediliyor.
YENİDEN REFAH’IN ASIL HEDEFİ 2028
Millî Görüş geleneğinin kurucusu Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın lideri olduğu Yeniden Refah Partisi son dönemdeki anketlerde yükselen bir trend sergiliyor. Partinin üye sayısı da her ay artarak 270 bine gelmiş durumda. Geçtiğimiz hafta sonu Kızılcahamam’da ‘Seçime Hazırlık Kampı’ düzenleyen Yeniden Refah Partisi seçime bir ittifakla mı yoksa tek başına mı gireceği konusunda kararını verdi. Cumhur İttifakı ve Altılı Masa’ya kapıyı kapatarak seçime tek başına girme kararı alan Yeniden Refah Partisi hedef olarak da 2028 seçimlerini belirledi. Partinin yetkili organlarıyla yapılan istişareler sonucunda “Cumhur İttifakı’nın sorumluluğunu almama” ve “Altılı Masa’nın çalışmalarını onaylamama” ana eğilim olarak ifade edildi. Partinin kurmayları 2023 seçimlerinden sonraki dönem olan 2028 seçimlerinde Yeniden Refah Partisi’nin daha da büyüyeceğini, partinin “çekim merkezi” olacağını ifade etti ve asıl hedefin bir sonraki seçimler olduğu yönünde değerlendirmeler yaptı.
BASIN ORTAYA ÇIKARDI, ‘BASIN ALINMASIN’ DENİLDİ
Türkiye haftalarca Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'yi altı yaşında iken 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikahla 'evlendirmesi'ni konuştu. Gazeteci Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı çocuğa yönelik istismara karşı iktidar ve muhalefet partilerinin ortak önergesiyle, “Çocuklara yönelik her türlü istismarın önlenmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu” kuruldu. Komisyonun ilk toplantısında divan seçim yapıldı. Seçim sırasında konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, Komisyon görüşmelerinin basına kapalı yapılmasını talep etti. Düzgün’ün, "Belki şehir şehir değerlendirme yapılacak. Bunların sosyal medyada paylaşılmaları yanlış anlaşılma dışında izdihama da neden olabilir” diyerek çalışmanın basına kapalı olması gerektiğini söyledi. Muhalefet temsilcilerinin karşı çıktığı bu taleple ilgili karar bu hafta yapılması beklenen toplantıda verilecek.