Duvar Arkası... HDP seçeneksiz bırakmayacak: 1 değil 4 parti!
HDP seçeneksiz bırakmayacak... İYİ Parti'de 'aday' rahatlığı... Meclis güvenlikte 'hassasiyet' isteyecek... 'Ruh sağlığı'nda koordinasyon... MHP'li vekilin 'inci' sorusu... Hepsi Duvar Arkası'nda...
HDP SEÇENEKSİZ BIRAKMAYACAK, BİR DEĞİL 4 PARTİ ÖRGÜTLENİYOR
HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada ön savunma kasım ayı başında verilecek. HDP’li hukukçular “kapattırmayacağız” sloganıyla çok kapsamlı bir savunma hazırlığı sürdürürken parti yönetimi de en kötü senaryoya karşı tedbir alıyor. Partinin kapatılması halinde dahi siyaset alanını "kesinlikle terk etmeyeceklerini", “seçmeni kesinlikle seçeneksiz” bırakmayacaklarını söyleyen parti yöneticileri “alternatif” olabilecek partileri de belirledi. HDP kulislerinden edinilen bilgiye göre olası bir kapatma durumunda partinin bileşeni olan 4 partiden birine geçiş yapılacak. Bu partilerin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) olduğu ifade ediliyor. Siyasi Partiler Kanunu'na göre bir siyasi partinin seçime katılabilmesi için, “İllerin en az yarısında (41 il) seçim gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması” gerekiyor. Bu partilerin de söz konusu yeterliliği elde etmek için ülke genelindeki teşkilatlanma çalışmalarına hız verildiği belirtiliyor.
İYİ PARTİ’DE ADAY RAHATLIĞI: ŞİMDİ ONLAR DÜŞÜNSÜN
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Cumhurbaşkanlığına aday değilim, Başbakanlığa talibim” açıklamasının ardından Millet İttifakı’nın aday adayı sayısı bir kişi azaldı. Adaylık için en çok konuşulan isimler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş. İYİ Partililer bu yarışın dışında olmaktan son derece memnun, “Biz partimizi büyütmekle uğraşacağız. Enerjimizi buna harcayacağız” diyor. Her ne kadar son karar Millet İttifakı üyelerince verilecek olsa da İYİ Parti’de, “Adayın belirlenmesinde kilit parti şu an CHP. Biz fikrimizi söyleriz, risk görüyorsak uyarırız, ama belirleyici olan CHP olur. 3 aday var görünüyor. Şimdi onlar düşünsün. Meydanı boşalttık. Rahatız” görüşü dile getiriliyor.
MECLİS’TEN BAKANLIKLARA GÜVENLİK YAZISI: HASSASİYET İSTENECEK
Meclis yaklaşık 2 ay sürecek bütçe mesaisine başladı. Bu süre içinde başta cumhurbaşkanı yardımcısı olmak üzere tüm bakanlar en az iki kez Meclis’e gelecek. Çok sayıda koruma ile gezen Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanların Meclis’te de bu şekilde dolaşması bütçe oturumunun ilk toplantısında tartışma konusu oldu. CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunum yaptığı Plan ve Bütçe Komisyonu toplantı salonuna girişte, kapıdaki korumalara dikkat çekti, “Kapının 2 girişini emniyet kesmiş ve 'Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız gelecek kimseyi koymuyoruz içeri' diyor. Sayın Cumhurbaşkanının geldiği günlerde Meclisin altüst olduğunu, her tarafın korumalarla dolduğunu, koridorun bir tarafından öbür tarafına geçişin bile imkânsız hâle geldiğini biliyoruz. Gerek Cumhurbaşkanının gelişinde gerek Cumhurbaşkanı Yardımcısının hatta bakanların gelişinde bu atmosferin Meclisin mehabetine ve bağımsız bir erk olma niteliğine uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyonumuzun gerekli tedbirleri alması lazım. Tüm güvenlik birimlerinin ana giriş kapısının dışında bulunması lazım” dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Şener’in korumalarla ilgili eleştirisini dikkate aldı, “Güvenlik zafiyeti oluşturmadan bu sayıların en aza indirilmesi ve buradaki çalışma düzenimiz açısından sıkıntı oluşturmaması konusunda tüm bakanlıklara bu konuda bir yazı yazacağız. Komisyon olarak, bu hassasiyetleri bakanlıklarımıza ileteceğiz. Tabii ki güvenlikten de taviz vermeden buradaki çalışma düzenini en uygun, en sivil bir şekilde sürdürmeye dönük bir gayreti içinde olacağız” dedi.
RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞANLARA KOORDİNASYON
AK Parti’nin yeni yasama yılında gündemine aldığı konulardan biri ruh sağlığı alanında çalışan meslek gruplarının çalışma usul ve esaslarını belirlemek üzere bir kanun değişikliği yapmak oldu. Kamuoyuna “ruh sağlığı yasası” olarak yansıyan düzenleme kapsamında ruh sağlığı alanında çalışan meslek gruplarının aralarındaki ilişki de belirlenecek. AK Parti grubunca hazırlanan çalışmada geçen hafta sektör ve meslek örgütü temsilcileri dinlendi. Edinilen bilgiye göre psikiyatrların oluşturduğu hiyerarşi düzeni yerine multidisipliner bir yaklaşım benimsenecek. En dış halkada sosyal hizmet uzmanları, ikinci halkada psikolojik danışmanlar, üçüncü halkada klinik psikologlar merkezde ise psikiyatrların yer alacağı 4'lü bir koordinasyon kurulacak. Bunun, ortak çalışması gereken söz konusu meslek grupları arasındaki sorunu çözebileceği ifade ediliyor.