Duvar Arkası: HDP'nin kapatmaya karşı üç planı belli oldu
HDP'nin üç planı... OHAL endişesi... 'Kürt sorunu'nda Peker tepkisi... Vekile '1 dakika' göndermesi... Bakana CHP engeli... MHP ölçülemiyor! Parti üyeleri neden açıklanmıyor? Hepsi Duvar Arkası'nda...
HDP’NİN A, B VE C PLANLARI BELLİ OLDU
HDP’nin kapatılması talebiyle açılan davada savunma için takvim işlemeye başladı. A planını “Partiyi savunmak, kapattırmamak” olarak belirleyen HDP, olası bir kapatma durumu için de B ve C planlarını konuşmaya başladı. HDP’li bir yöneticiye göre kapatma kararı çıkarsa B Planı, HDP’nin bileşeni olan partilerden birisinin çatısı altında seçime gitmek olacak. Ancak belirlenecek bu partinin HDP fikriyatının ana unsurlarından olan çoğulculuğu yansıtması için hem tüzüğünde hem de isminde değişiklik yapılması için kongreye gidebileceğine işaret ediliyor. Bir başka partiye geçişle ilgili sorun yaşanması durumunda ise C planı devreye girecek. Bu plan da bağımsız adaylarla seçime girmek olacak.
OHAL UZATMA SÜRESİ NEDEN 3 YILDAN 1 YILA İNDİ?
TBMM her yıl olduğu gibi bu yasama yılını da tartışmalı bir düzenlemeyle bitiriyor. Geçtiğimiz yıl sosyal medya yasası ile kapanan Meclis bu yıl da gözaltı süreleri ve kamudan ihraçlarla ilgili OHAL yetkilerini 3 yıl uzatan kanun teklifini konuştu. Muhalefetin “İktidar seçime OHAL koşullarında gitmek istiyor” diyerek eleştirdiği teklif tepkiler üzerine revize edildi. AK Parti 3 yıllık uzatma süresini 1 yıla çekti. Ancak bu sürenin 1 yıla çekilmesi ile ilgili de dikkat çekici yorumlar yapıldı. Meclis kürsüsüne de taşınan değerlendirmelere göre iktidar 3 yıl uzatma olursa olası bir iktidar değişimi durumunda bu sürenin son 1 yılını yeni iktidarın kullanabileceği hesabını yaptı. Bunun üzerine sürenin 2 yıla çekilmesi düşünüldü. Ancak bu da tamamen seçim tarihi ile ilişkilendirileceği için vazgeçildi. En son 1 yılda karar kılındı.
'SEDAT PEKER ANLADI SİZ ANLAMADINIZ!'
OHAL yetkilerini uzatan kanun teklifinin komisyon görüşmeleri uzun tartışmalara neden oldu. HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun komisyonda Kürt sorunu ile ilgili sözlerine AK Parti milletvekillerinden “PKK sorunu var”, “Terör sorunu var” itirazları geldi. Katırcıoğlu bu sözlere, “Vallahi ben şaşırıyorum, siz nerede yaşıyorsunuz? Kürt sorunu diye bir sorun var, bundan dolayı silah, tülah bir sürü şey oluyor, bunun çözülmesi lazım” karşılığını verdi. Tartışmada Katırcıoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce söylediği “Kürt sorunu vardır” sözlerini hatırlatması da karşılık bulmadı. AK Partili bir milletvekilinin “PKK Amerika, Avrupa istediği için var” sözleri üzerine Katırcıoğlu dayanamadı, “Sedat Peker bile anlamış bunu siz anlamamışsınız ya! Hayret bir şeysiniz” diye tepki gösterdi.
'SATAŞMACI' VEKİLE KÜRSÜDE 1 DAKİKA YANITI: YERİNİZDEN YAPTIKLARINIZA SAYALIM
Meclis Genel Kurulu çalışmalarında bazı milletvekillerinin oturduğu yerden kürsüdeki konuşmacıya laf atması neredeyse bir gelenektir. Her dönem “sataşmacı” olarak bilinen milletvekilleri olur. Bu dönem de AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora bu unvanı hak eden siyasetçilerden biri. Cora geçtiğimiz hafta yapılan genel kurul görüşmelerinde de bu alışkanlığını sürdürdü. Cora salona girdikten hemen sonra kürsüdeki konuşmacıya laf atınca CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, “Cora, daha yeni geldin, Bismillah, bir dur bakalım, nefes al sonra laf atarsın” diye seslendi. Bir süre sonra kürsüden konuşmak için söz alan Cora, bu kez konuşmasını tamamlamak için 1 dakika söz hakkı istedi. Laf atmalar dolayısıyla sık sık Cora’yı uyarmak durumunda kalan Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş bunun üzerine, “Bence yerinizden yaptığınız konuşmalara sayalım” dedi. Erdoğmuş 1 dakikalık ek süreyi verdi ama sözleri vekiller arasında gülüşmelere ve alkışa neden oldu.