Duvar Arkası... Hükümet değişti uygulama değişmedi: Sorulara link!
Sorulara link! Odasız vekiller... MHP'de kongre... İmamoğlu'nun partideki karşılığı... Kılıçdaroğlu'nun ifadesi... 'İlk gidecek' bakanlar! Vekil maaşına iPhone! 200 toplantı! Hepsi Duvar Arkası'nda...
BAKANLAR DEĞİŞTİ, UYGULAMA DEĞİŞMEDİ
14 Mayıs seçimleri ile oluşan yeni parlamentoda AK Parti ve MHP milletvekillerinin oluşturduğu Cumhur İttifakı tekrar iktidar olunca diğer partilere yine muhalefet görevi düştü. Meclis’te muhalefet milletvekillerinin en yoğun faaliyetlerinden biri soru önergeleri yoluyla iktidarı denetlemek. Ancak neredeyse tüm bakanlar değişmiş olmasına karşın soru önergelerine verilen yanıtlarda bir değişiklik olmadı. Yeni bakanlar da selefleri olan bakanlar gibi soru önergelerine 'geçiştiren' yanıtlar vermeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz soru önergelerini bakanlıklara havale etmek yerine milletvekillerine ilgili bakanlık adlarını vermekle yetiniyor. Bakanların büyük kısmı da milletvekillerine daha önce de sıklıkla yapıldığı gibi istenen bilgiyi değil, ilgili bakanlık ve kurumların internet sitesinin linkini gönderiyor. Yine birçok soru önergesine yanıtta sadece konuyla ilgili mevzuat hatırlatılıyor.
ODASIZ MİLLETVEKİLLERİNE 10 YENİ ODA
600 milletvekili bulunan Meclis’te oda sorunu halen çözülemedi. Genel Kurul’daki tartışmalarla kayıt altına alınan duruma göre halen 16 milletvekilinin odası bulunmuyor. Odası olmayan milletvekilleri Meclis Genel Kurulu’nun açık olduğu süreçte iktidar ve muhalefet kulislerinde bir masayı 'ofis' yaparak danışmanlarıyla görüştü, misafirlerini kabul etti. Meclis’in tatile girmesiyle seçim bölgelerine giden odasız vekilleri yeni yasama döneminde nihayet odaları karşılayacak. Meclis Başkanlığı odasız vekiller için TOKİ eliyle yeni odalar yapmaya başladı. Milletvekillerinin odalarının bulunduğu Halkla İlişkiler binası girişinde Meclis’in idari birimlerinin olduğu bir bölüm boşaltıldı. Buralara odasız vekiller için 10 yeni oda yapımına başlandı. İhtiyaç olan diğer 6 odanın ise komisyon başkanı olan bazı milletvekillerinin boşaltmasının ardından alınıp odasız vekillere verilmesi bekleniyor.
MHP DE KONGRE SÜRECİNE GİRİYOR
Seçim sonrası siyasi partilerde seçim süreci başladı! CHP ilk kongre takvimini açıklayan parti oldu. AK Parti ve Yeşil Sol Parti de eylül-ekim ayında kongrelerini gerçekleştirmek için çalışmaya başladı. Mart 2023’te kongresini yapması gereken MHP de çalışmalara ağustos ayında başlayacak gibi görünüyor. İlçe ve il kongre sürecini ağustos ayı başında başlatması beklenen MHP’de kurultay tarihi içinse en geç kasım ayı işaret ediliyor. Parti yönetiminin yenilenmesi beklenen MHP kongresinde genel başkanlık için bir yarış ise beklenmiyor. Devlet Bahçeli 1997 yılında olağanüstü kongrenin ardından genel başkan koltuğuna oturmuştu. 10. kez genel başkan seçilmesi beklenen Bahçeli, böylece partisinin liderlik koltuğunda 26 yılı geride bırakmış olacak.
CHP’DE İMAMOĞLU MESAFESİ: TOPLUMDA KARŞILIĞI VAR, PARTİDE YOK
Seçim yenilgisinin ardından “değişim” çağrılarının yapıldığı CHP’de bu değişimin kurultay sürecinde nasıl bir sonuç yaratacağı merak konusu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden aday olması beklenen kurultay sürecine değişim isteyenlerin nasıl bir söylem ve adayla katılacağı bilinmiyor. İmamoğlu geçtiğimiz hafta "İktidar İçin Değişim" sloganıyla açtığı internet sitesine gelen önerileri kamuoyu ile paylaştı. Açıklamaya göre önerilerin başında, “Toplum, CHP’de liderin ve yönetimin değişmesini, bu değişimin hem kuşak hem vizyon ekseninde olmasını istiyor” maddesi yer alıyor. Öneri böyle ama şu ana kadar adaylığını ilan eden yok. Genel başkan adayı olarak adı öne çıkan İmamoğlu’na partide dikkat çekici de bir mesafe bulunuyor. Parti kulislerinde en çok duyulan söz ise, “İmamoğlu toplumda heyecan yaratıyor olabilir ama partide heyecan yarattığını söylemek zor” oluyor.