BU SEÇİM 50+1 DEĞİL 2+1 SEÇİMİ OLACAK!
Türkiye derinleşen ekonomik sorunların altında daha çok seçimi konuşmaya başladı. Tüm siyasi partiler zamanında yapılsa dahi sadece 13 ay kalan seçim için çalışmalarını yoğunlaştırıyor. İktidar partileri de muhalefet partileri de cumhurbaşkanlığı sistemi ile hayatımıza giren 50+1 oy hedefiyle çalışıyor. Ancak muhalefet cephesi cumhurbaşkanlığı seçimi için gereken bu oy oranına gönderme yaparak seçime “2+1 seçimi” adını vermiş durumda. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği için seçim yapılacağını belirten muhalefet bu iki seçime bir de sistem değişikliği iddiasını/vaadini ekleyerek, “Bu seçim aynı zamanda demokratik anayasa seçimi olacak” diyor. Bu nedenle de önümüzdeki seçimi “2+1 seçimi” olarak tarif ediyor.
İKTİDARA GÖRE ÇARKLAR DÖNÜYOR...
Ekonomik krize yönelik eleştirilere tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Birileri çıkıp ‘aç kaldık’ diyor. Vicdansızlık yapma, aç kalan falan yok” dedi. Erdoğan’ın sözleri muhalefetten tepki görse de kendi partisinde de siyasetçilerin birçoğu böyle düşünüyor. Meclis kulislerinde ekonomik zorluklarla ilgili değerlendirme yapan AK Partili bir yönetici, “Tamam sorun var ama açlık noktasında bir durum yok. Yazın gelmesi ile meyve sebze fiyatları düşmeye başladı. Tüketim ürünlerine baktığımızda tek düşüş süt ve süt ürünlerinde görünüyor. Bunun dışında ciddi düşüş yok. Bakın sanayinin çarkları dönüyor, üretim sürüyor. İhracat yüksek. İşsizlik rakamlarında ciddi artış yok. Alım gücünü artırmaya dönük adımlar atıldı, devamı da gelecektir. Bir de fırsatçılığa karşı denetimi artırmamız gerek. Zamanla bunlar çözülecek” diyor.
MEZAR YERLERİ DE ZAMLANDI: ÖLMEK BİLE PAHALI!
Türkiye’nin ana gündemi ekonomik sorunlar. Gıda ürünlerine gelen zamları hesaplayamaz, akaryakıt artışını takip edemez hale geldik. Ancak zamlar sadece bununla sınırlı değil. Türkiye ölmenin de pahalı olduğu bir ülke haline dönüştü. CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya Meclis Genel Kurulu’nda seçim bölgesi Gaziantep’teki mezar yerlerinin de cep yaktığını anlattı. “Rakamlar o kadar uçuk ki asgari ücretli bir vatandaş bir ay çalışsa bile Gaziantep'ten mezar yeri alamıyor. Hatta aile mezarı için en az on ay çalışması gerek. Gaziantep'te planlı bir mezar yeri almak 4 bin 600 TL civarında” dedi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni “vatandaşın cenazesinden bile para kazanma derdine düşmüş” olmakla suçlayan Yılmazkaya, “Zaten pahalı olan şehrimiz Gaziantep'te ölmek bile pahalı. Vay garibanın, fukaranın hâline, ölmek bile zulüm Antep'imde diyorum” dedi.
YOZGAT 'USTA BİRLİĞİ' İSTİYOR YOKSA SÖZÜ UNUTANLARI, SANDIKTA UNUTACAK
Anadolu kentlerinin ekonomik yönden gelişmesinde fabrikalar, askeri yapılar, üniversiteler büyük önem taşıyor. Yozgat’ta da bu çerçevede 1970'lerde başka kente götürülen askerî birliğin yeniden getirilmesi talebi dile getiriliyor. CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven Meclis’te dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılında yaptığı bir açıklamayı hatırlattı. Yozgat mitinginde konuşan Erdoğan’ın acemi birliği isteyen Yozgatlılara, "Yozgatlıya acemi birliği yakışmaz, size usta birliği yakışır. İlk düzenlemede yeni askerî eğitim birliklerinden ilki Yozgat'a kurulacak” dediğini aktaran Keven, aradan 8 yıl geçmesine karşın bu sözün yerine getirilmemesini eleştirdi. Erdoğan’a seslenen Keven, “Sözünüzün arkasında durun; aksi takdirde, Yozgatlı diyor ki: Miting meydanlarında söz verip unutanları biz de sandıkta unutacağız" dedi.