Duvar Arkası... İktidarda gündem sistemde revizyon: Üç başlıkta değişim hazırlığı var
Sistemde değişiklik hazırlığı... AK Parti'de yeni anket beklentisi... 'Diyarbakır'ın Suna'sı' gövdesini taşın altına koyacak... Asgari ücretli için 'refah' yok! Hepsi Duvar Arkası'nda...
İKTİDAR SİSTEMDE DEĞİŞİME HAZIRLANIYOR
AK Parti ve MHP’nin yeni anayasa çağrısı için 2025 yılı başında harekete geçilmesi bekleniyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un bu kapsamda siyasi partilere yeniden anayasa ziyaretleri yapması sürpriz olmayacak. AK Partililer muhalefetin mesafeli yaklaştığı yeni anayasa için, “Bu çalışma birbirimizle konuşmak için çok iyi bir zemin. Anayasayı yapamazsak bile oturup konuşabilmeliyiz, bunun bize de topluma da çok büyük faydası olur” diyor. AK Parti ve MHP, Cumhurbaşkanlığı sisteminden vazgeçmiyor ama yeni anayasa ile sistemde bir revizyon yapılabileceğini söylüyor. Bu revizyonlardan biri cumhurbaşkanı yardımcısı sayısının netleştirilmesine dair. Altılı Masa sürecinde muhalefetin seçim kazanıldığı taktirde yedi cumhurbaşkanı yardımcısı atanması planı yaptığını hatırlatan AK Partililer, “Altılı Masa bize cumhurbaşkanı yardımcısı sayısına sınır getirilmesi gerektiğini gösterdi. İstikrarlı bir yönetim yapısı için bunu düzenlemek, sayıyı netleştirmek gerekli” diyor.
İKİNCİ DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ: BAKANLAR VEKİLLİĞE DÖNEBİLECEK
Bir revizyon önerisi de bakanlarla ilgili geldi. Mevcut sistemde Meclis’ten bakan ataması yapıldığında milletvekilleri istifa etmek zorunda. İstifa eden milletvekili bakanlık görevinden ayrıldığında da milletvekilliğine geri dönemiyor. AK Partili yetkililer yapılacak bir düzenleme ile Meclis’ten bakanlığa atanan milletvekillerine dönem içinde tekrar dönüş imkanı verilebileceğini kaydediyor.
ÜÇÜNCÜ DEĞİŞİKLİK BEKLENTİSİ ERKEN SEÇİM İÇİN
Değişiklik beklenen üçüncü başlık ise erken seçim düzenlemesine dair... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mevcut anayasaya göre iki dönem olan görev süresini 2028 yılında tamamlayacak. Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için iki yol var. Birincisi Anayasada cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili değişiklik yapmak, ikincisi ise Meclis’in erken seçim kararı alması. Anayasaya göre Meclis’te 360 oyla erken seçim kararı alınabiliyor. Bunun takvimiyle ilgili ise bir sınırlama bulunmuyor. 2028 yılının mayıs ayında yapılması gereken seçimi Meclis kararıyla bir yıl öne çekmek de 1 ay öne çekmek de mümkün. Her iki durumda da erken seçim gerçekleşmiş oluyor. Ancak bu durum eleştiri konusu. Örneğin “genel seçimlere 1 yıl kala ara seçim yapılamaz” hükmü var. Muhalefet de iktidar partisi yetkilileri de erken seçim için de Meclis’in bu yetkisinin nasıl bir zaman dilimi içinde kullanılabileceğinin netleşmesi gerektiğini söylüyor.
AK PARTİ’DE HEYECANLI ANKET BEKLEYİŞİ
31 Mart yerel seçimlerinde oy oranı yüzde 35’e gerileyen AK Parti 22 yıldır oturduğu birinci parti tahtından da inmişti. Geçtiğimiz aylarda bu oy düşüşü sürdü, AK Parti anketlerde yüzde 30’a kadar indi. Ancak son birkaç ayda hızlı bir toparlanma yaşandı. “Anketlerde yükseliş değil, sıçrama var” diyen AK Partili bir yönetici şu an yerel seçim oylarına (yüzde 35) döndüklerini, 2025 yılı anketlerinde de yükselişin devam edeceğini gördüklerini söyledi. AK Partili kurmaylara göre bu toparlanmada ekonomik programa inancın artması, muhalefetin güven vermemesi ve Suriye’deki son gelişmeler çok önemli rol oynuyor. AK Partili bir yetkili, “Suriye meselesi bizi çok olumlu etkiledi. Göreceksiniz anketlere çok iyi yansıyacak” dedi. Bu arada asgari ücret ve emekli maaş zammında beklenen artış olmadığında bunun anketleri olumsuz etkileyebileceği yorumları da yapılıyor. Ancak AK Parti’de bu durum hakkında, “Geleceğimiz için ekonomik programdan taviz veremeyiz. Anketlerde de geriye düşmeyiz ama biraz yükselişimiz yavaşlayabilir” değerlendirmesi yapılıyor.