Duvar Arkası... İmamoğlu için yeni avantajlar / CHP 'E' bile demeyecek!
İmamoğlu'na yeni görev... CHP 'E' bile demeyecek! Ruhsatsız silaha düzenleme... Anlasak sataşacaktık! Normalleşme Meclis'te! 'Etki ajanlığı' düşebilir! TBMM'de veteriner yok! Hepsi Duvar Arkası'nda...
İMAMOĞLU TBB BAŞKANI OLUYOR: 5 YENİ AVANTAJ
CHP’nin yerel seçim başarısı Türkiye Belediyeler Birliği Meclisi’nde (TBB) de çoğunluk getirdi. CHP’li belediyelerin çoğunluğu ile belirlenecek başkan gelecek hafta seçilecek. İlk olarak Duvar Arkası’nın duyurduğu TBB seçim sürecindeki tartışmalar dün itibariyle sonlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun TBB başkan adaylığı kamuoyu ile paylaşıldı. CHP kulislerinde TBB Başkanlığının İmamoğlu’na bir dizi avantaj getireceği belirtilerek, bunlar şöyle sıralanıyor:
- TBB tüm belediyelerin doğal üyesi olduğu ve de bütçesi olan önemli bir kurum. Bugüne kadar AK Parti tarafından partizanca yönetildi. Şimdi tüm partilerin güçleri oranında temsil edildiği adil bir yönetim kurulacak. Bu bizim yönetim anlayışımızın göstergelerinden biri olacak.
- İBB Başkanı İmamoğlu İstanbul dışında bir kente gittiğinde “Ne işi var orada” diye sorulabiliyordu. İmamoğlu TBB Başkanı olarak istediği her ile rahatlıkla gidebilecek.
- Sadece İBB Başkanı iken İmamoğlu’nun kamuda herkes ile görüşmesi mümkün olmuyordu. Ama şimdi TBB Başkanı olarak cumhurbaşkanlığından bakanlıklara kamuda birçok kurum yöneticisi ile daha rahat temas kurabilecek, daha iyi bir diyalog ve çalışma imkanı bulacak.
- Tüm belediyelerin üye olduğu TBB’nin eğitim olanakları var. Verilecek eğitimler ile yeni donanımlı kadrolar yetiştirilmesine katkı verilecek, örnek uygulamalar, modeller yaygınlaştırılacak.
- TBB Başkanı, Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığına da aday olabiliyor. Daha önce bu görevi önceki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlarından Kadir Topbaş yapmıştı. İmamoğlu Dünya Belediyeler Birliği Başkanı olması durumunda uluslararası ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra kredi, hibe olanaklarının genişletilmesine de fayda sağlayabilir.
CHP ERKEN SEÇİMİN 'E’SİNİ BİLE SÖYLEMEYECEK
Yerel seçimlerden birinci parti olarak çıkan CHP’nin “erken seçim” çağrısı yapması sürpriz olmayacaktı. Ancak CHP Genel Başkanı Özgür Özel birçok konuşmasında kendilerinin erken seçim çağrısı olmadığını söyledi, “Milletimiz isterse erken seçim isteriz” dedi. Sonraki genel seçim için çok iddialı olduklarını söyleyen CHP’li bir yönetici erken seçim talebinde bulunmama nedenlerini ise şöyle açıkladı:
“Arka arkaya iki seçim gerçekleşti. Toplum da siyasetçiler de yoruldu. Seçmenin iktidara da muhalefete de verdiği krediler var. İki taraf da kendilerine verilen sorumluluklar doğrultusunda bir süre çalışmak zorunda. CHP olarak önümüzdeki seçim için çok iddialıyız. Ama hazırlıklar için zamana ihtiyaç var. Bu süreci Türkiye’yi yönetecek kadroları yetiştirmek, belediyelerde başarı öyküleri yaratmak için kullanmak zorundayız. O nedenle bir süre erken seçimin E’sini söylemeyeceğiz.”
RUHSATSIZ SİLAHLARLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME GELİYOR
Türkiye’de neredeyse her gün ruhsatsız silahların kullanıldığı bir şiddet olayı yaşanıyor. CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek sorunu Meclis gündemine taşıdı. İstanbul’da 17 yaşındaki bir çocuğun nasıl 10 bin lira karşılığında ruhsatsız silah edinebildiğini soran Gökçek, ruhsatsız silah kullanmanın cezasının düşüklüğüne dikkat çekti. Türkiye'deki ruhsatsız silah sayısının ruhsatlı silah sayısını geçtiği iddialarını paylaşan Gökçek, “Bizim bir an evvel bu cezaları caydırıcı hâle getirmemiz lazım” dedi. Gökçek’in konuşmasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İçişleri Bakanlığıyla bu konuda kapsamlı bir çalışma yapıldığını söyledi, “Ruhsatsız silahlar, onun tetiği, kabzası, iğnesi, horozu vs. bütünüyle ilgili, ruhsatsız durumlarla ilgili daha teferruatlı bir çalışma yapıldığını Meclisin bilgisine sunuyorum” dedi.
ANLASAK SATAŞACAKTIK: BU KONUŞMA ÜNİVERSİTELERDE OKUTULUR!
Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde geçtiğimiz hafta Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın kurulmasına ilişkin teklif vardı. AK Parti ve MHP oylarıyla yasalaşan teklif üzerinde AK Parti grubu adına söz alan Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu’nun konuşması renkli bir tartışmaya sahne oldu. Dışişlerine “tarihî, fikrî, felsefi perspektif”ten bakan Aydoğdu’nun konuşmasında İspanyol Filozof Gasset, Cemil Meriç, Ayvaz Gökdemir, Romalı tarihçi Polybius, Fransız şair Paul Valery, Karl Jaspers, Ahmet Hamdi Tanpınar, Amerikalı romancı Faulkner, Victor Hugo, İsmail Cem, Winston Churchill, Slavoj Zizek gibi birçok düşünür ve siyasetçinin adı anıldı. Muhalefet milletvekilleri Aydoğdu’nun konuşmasına, “Keşke iki kelam da kanunla ilgili konuşsaydı” diye tepki gösterdi. Saadet-Gelecek Grup Başkanı Selçuk Özdağ’ın, “Orta Çağ âlimleri birbirlerine mektup yazarlarmış ve sadece onlar anlarmış birbirlerini” sözleri ise milletvekillerini güldürdü. DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Son zamanlarda dinlediğim en karmaşık hikâyeydi, gezmediğimiz yer kalmadı; 1071’den girdik, Churchill’e kadar geldik ama esas meseleye hiç girilmedi” dedi. İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu da, 20 dakikalık konuşmadan hiçbir şey anlamadığını söyledi. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Size epey sataşıldı” diyerek Aydoğdu’ya tekrar söz verdi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Anlasak sataşacaktık, anlayamadık ki sataşalım” derken Aydoğdu, “İleride burada benim yaptığım konuşma ve buna karşı gösterilen tepkiler, siyaset tarihi, siyaset usulü, üslubu derslerinde üniversitelerimizde okutulacak inşallah” dedi.