RUHSATSIZ SİLAHLARLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME GELİYOR
Türkiye’de neredeyse her gün ruhsatsız silahların kullanıldığı bir şiddet olayı yaşanıyor. CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek sorunu Meclis gündemine taşıdı. İstanbul’da 17 yaşındaki bir çocuğun nasıl 10 bin lira karşılığında ruhsatsız silah edinebildiğini soran Gökçek, ruhsatsız silah kullanmanın cezasının düşüklüğüne dikkat çekti. Türkiye'deki ruhsatsız silah sayısının ruhsatlı silah sayısını geçtiği iddialarını paylaşan Gökçek, “Bizim bir an evvel bu cezaları caydırıcı hâle getirmemiz lazım” dedi. Gökçek’in konuşmasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İçişleri Bakanlığıyla bu konuda kapsamlı bir çalışma yapıldığını söyledi, “Ruhsatsız silahlar, onun tetiği, kabzası, iğnesi, horozu vs. bütünüyle ilgili, ruhsatsız durumlarla ilgili daha teferruatlı bir çalışma yapıldığını Meclisin bilgisine sunuyorum” dedi.
ANLASAK SATAŞACAKTIK: BU KONUŞMA ÜNİVERSİTELERDE OKUTULUR!
Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde geçtiğimiz hafta Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın kurulmasına ilişkin teklif vardı. AK Parti ve MHP oylarıyla yasalaşan teklif üzerinde AK Parti grubu adına söz alan Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu’nun konuşması renkli bir tartışmaya sahne oldu. Dışişlerine “tarihî, fikrî, felsefi perspektif”ten bakan Aydoğdu’nun konuşmasında İspanyol Filozof Gasset, Cemil Meriç, Ayvaz Gökdemir, Romalı tarihçi Polybius, Fransız şair Paul Valery, Karl Jaspers, Ahmet Hamdi Tanpınar, Amerikalı romancı Faulkner, Victor Hugo, İsmail Cem, Winston Churchill, Slavoj Zizek gibi birçok düşünür ve siyasetçinin adı anıldı. Muhalefet milletvekilleri Aydoğdu’nun konuşmasına, “Keşke iki kelam da kanunla ilgili konuşsaydı” diye tepki gösterdi. Saadet-Gelecek Grup Başkanı Selçuk Özdağ’ın, “Orta Çağ âlimleri birbirlerine mektup yazarlarmış ve sadece onlar anlarmış birbirlerini” sözleri ise milletvekillerini güldürdü. DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Son zamanlarda dinlediğim en karmaşık hikâyeydi, gezmediğimiz yer kalmadı; 1071’den girdik, Churchill’e kadar geldik ama esas meseleye hiç girilmedi” dedi. İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu da, 20 dakikalık konuşmadan hiçbir şey anlamadığını söyledi. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Size epey sataşıldı” diyerek Aydoğdu’ya tekrar söz verdi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Anlasak sataşacaktık, anlayamadık ki sataşalım” derken Aydoğdu, “İleride burada benim yaptığım konuşma ve buna karşı gösterilen tepkiler, siyaset tarihi, siyaset usulü, üslubu derslerinde üniversitelerimizde okutulacak inşallah” dedi.
MECLİS DE NORMALLEŞİYOR
Yerel seçim sonrası CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti ile başlayan “normalleşme-yumuşama” Meclis çalışmalarına da yansımaya başladı. Daha önce ortağı MHP ile sadece Meclis çalışmalarını yürüten AK Parti muhalefete de bilgi vermeye başladı. İlk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş kripto yasası ile ilgili muhalefet partilerinin temsilcilerinin davet edildiği özel bir toplantı düzenledi. Yasa teklifini sunan milletvekillerinin yanı sıra teklifle ilgili bürokratların da hazır bulunduğu toplantıda bilgi verildi, sorular yanıtlandı. TSK personeline ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinde de aynı usul hayata geçti. Milli Savunma Komisyonu toplantısı öncesi yapılan özel toplantıda Savunma Bakanlığı bürokratları ile teklif sahipleri milletvekillerine detaylı bilgi verdi, tereddütleri giderdi, soruları yanıtladı. Muhalefet partisi milletvekilleri uygulamayı olumlu bulurken bunun devam etmesi çağrısı yaptı.
'ETKİ AJANLIĞI PAKETTEN ÇIKABİLİR' İDDİASI
9. Yargı Paketi içinde yer alması beklenen “Etki Ajanlığı” suçu daha Meclis’e sunulmadan tartışma yarattı. Muhalefet söz konusu düzenleme kamuoyuna sızan haliyle yasalaşırsa iktidarı eleştiren herkesin “ajan” ilan edilip tutuklanabileceğini ileri sürüyor. Düzenlemeye basın yayın örgütlerinin de tepkisi yüksek. Siyasette normalleşme tartışmaları yaşanırken gerilime neden olacak bir konudan uzak kalmaya çalışan iktidarın düzenlemeyi yeniden ele alacağı biliniyor. Ancak bazı parti yöneticileri ise tartışmalı düzenlemenin paketten de çıkarılabileceğini söyledi. Hatta aciliyeti olan bazı konular ayrılarak 9. Yargı paketinin bütün olarak ekim ayında başlayacak ikinci yasama yılına bırakılabileceği de konuşuluyor.