Duvar Arkası... İttifak içinde ittifak: Amblemini kim bırakacak?
'Üçüncü ittifak'ta amblem sorusu... 3 seçim yasası daha! MHP'den oy iddiası... AK Parti'de popülizm uyarısı... Hepsi Duvar Arkası'nda...
İTTİFAK İÇİNDE İTTİFAK SORUSU: KİM AMBLEMİNİ BIRAKIR?
AK Parti ve MHP’nin ittifak kanununu değiştiren seçim yasası yürürlüğe girdikten sonra muhalefet partileri farklı seçenekleri tartışmaya başladı. İttifakı, barajı aşma dışında anlamsız kılan yeni sistemle partiler aldıkları oya göre milletvekili çıkarabilecek. Bu durumda yeni kurulan Gelecek ve DEVA partileri ile SAADET Partisi’nin belirlenecek bir partinin amblemi altında ortak listeyle Millet İttifakı içinde seçime girme önerisi konuşuluyor. Mecliste anayasayı değiştirecek aritmetiği yakalamak için gerekirse bunun yapılması gerektiği savunuluyor. Birçok parti temsilcisi sahadan da bu yönde talepler geldiğine dikkat çekiyor ama burada yanıtlanması gereken bir soru olduğunu söylüyor: “Kim parti logosunu bırakmayı kabul eder?” Yeni kurulan partilerde, “İlk kez tartıya çıkacağız, o nedenle amblemi bırakamayız. Gücümüzü görmek isteriz” görüşü ağırlık taşıyor. Bu görüşe karşı ise, “Amblemi bırakmazlarsa Türkiye’yi bırakırlar. Bu durumda Millet İttifakı çoğunluğu sağlayamayabilir” değerlendirmeleri yapılıyor. İYİ Parti ve CHP ise seçime doğru il bazlı simülasyonlar yapılarak bu öneriyi değerlendirmenin daha doğru olacağını belirtirken, “Tüm seçenekleri konuşuruz, ama kesin olan bir şey var o da ittifak içinde üçüncü bir ittifak olacaksa buna 6’lı masa karar verecektir. Bu ayrışma değil, Meclis’te anayasayı değiştirecek çoğunluğu sağlamak için en doğru ittifak neyse onu kurmak için yapılacaktır” diyor.
SEÇİM YASASI ÇIKTI, 3 YENİ 'SEÇİM' YASASI DAHA VAR!
İttifakları yeniden düzenleyen, barajı aşağı çeken yeni seçim yasası seçim kurullarının seçimini de değiştiriyor. Ancak iktidarın hazırlıkları bununla sınırlı değil. “Dezenformasyonla mücadele” adı verilen sosyal medya yasası, kamuoyu araştırmalarına manipülasyon gerekçesiyle para ve hapis cezası verilmesi ve Türkiye İstatistik Kurumu’na alternatif enflasyon hesabı yapanlara hapis cezası öngören düzenleme hazırlıkları var. İktidar ortakları bu düzenlemeleri her ne kadar “manipülasyonla, yalan haberle mücadele” olarak gerekçelendirse de muhalefete göre tüm bunlar “seçim sürecinde muhalefetin sesini kısma, toplumu gerçeklerden uzaklaştırma çabası”... Hazırlıkları süren bu 3 çalışmanın yasalaşıp yasalaşmamasının seçim sürecinin nasıl yönetileceğine dair de önemli bir mesaj içereceği değerlendirmesi yapılıyor. Tartışma yaratması beklenen bu 3 yasanın akıbeti önümüzdeki haftalarda belli olacak.
MHP İDDİALI: 2018’DEN FAZLA OY ALACAĞIZ
Son dönemde yapılan seçim anketlerinin neredeyse tamamında MHP yüzde 5-8 aralığında görünüyor. 2018 seçimlerinde yüzde 11.2 oyla 49 milletvekili çıkaran parti bu anketlere tepkili. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçtiğimiz haftalarda anketçileri, “kokuşmuş araştırma şirketleri” diye niteledi, “Alayınıza soruyorum, siz anketleri yaparken CHP Genel Merkezi’nde mi dolaşıyorsunuz? 2023 Haziran ayında sokağa çıkacak yüzünüz dahi olmayacak” dedi. “Kendimizden eminiz” diyen MHP’li yöneticiler de iddialı. Meclis kulislerinde 2023 seçimleri için hedef koyan partililer, “Göreceksiniz 2018 seçimlerinde aldığımız oydan fazlasını alacağız” iddiasını dile getiriyor.
AK PARTİ’DE 'POPÜLİZM' UYARISI
Türkiye’nin bir numaralı gündemi ekonomik zorluklar. 4 kişiden üçü 'en büyük sorun ne' sorusuna, “Ekonomi” yanıtını veriyor. Her ne kadar güven sorunu yaşasa da TÜİK verileri dahi son 20 yılın en yüksek enflasyonunu gösteriyor. Artan enflasyon nedeniyle gözler alım gücünün artırılması için hükümetin atacağı adımlara çevrilmiş durumda. Asgari ücrete temmuz ayında zam, emeklilerin ikramiyelerinde artış beklentisi var. 3600 ek gösterge ve EYT ile ilgili düzenlemeler de çok sayıda çalışanın önemli gündem maddeleri arasında. AK Partili bazı yöneticiler ise bu taleplere mesafeli. Ekonomik zorlukları küresel kriz, pandemi, savaş gibi dışarıdan gelişmelerin sonuçları ile ilişkilendiren bazı partililer enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde bu düzenlemelerin dengeleri daha da bozabileceği görüşünde. Bir parti yöneticisi, “Doğru, dünyaya göre daha çok kırılganlık taşıyoruz. Ama toparlamak için alacağımız ekonomik kararlarda çok daha fazla dikkat etmek zorundayız. Biz ne zaman popülizm yapmaya başladık, yanlış şeyler yapmaya başladık. İktidarlar popülizme girdiği an yanlışlar geliyor, ekonomi daha da tökezleme noktasına gidiyor demektir” değerlendirmesinde bulundu. Bütün ekonomik sorunlara karşın AK Partililer umudunu koruyor, kulislerde, “Dış politikada süper bir ivme kazandık. Bunu ekonomideki düzelmeyle taçlandırabilirsek 2023 seçimini çok rahat kazanırız” değerlendirmesi yapılıyor.