Duvar Arkası… Karamollaoğlu demişti: Trene binen gitti, üç şehir kaybedildi!
Trene binen gitti! Özel’in notu! CHP’li 5 başkana takip! YRP ile gelenler… 2 yıl seçim yok! CHP’yi şaşırtanlar! CHP’li başkanlar toplanıyor! Hepsi Duvar Arkası’nda…
AK PARTİ O ÜÇ İLİ DE KAYBETTİ: TRENE BİNEN GİTMİŞ
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun 2019 yerel seçimlerinde Ankara-Sivas hızlı treniyle ilgili “Biz Sivas’a o kadar sahip çıktık ki şimdi ’Hızlı treni getiriyoruz’ diyorlar. Ya mübarek hızlı trenin Sivas’a getireceği bir fayda demeyelim de kolaylık diyelim. Nedir o? Göçü hızlandıracak. Adam otobüsle gidip sıkıntı çekeceğine trene binip İstanbul’a biraz daha hızlı gidecek. Bu hizmet değil” sözleri çok eleştirilmişti. Geçtiğimiz yıl açılan hızlı tren belki İstanbul’a ve Ankara’ya ‘göç yolu’ olmadı ama seçmen göçünü önleyemedi. AK Parti 31 Mart seçimlerinde Ankara-Sivas hızlı tren hattı üzerinde bulunan Kırıkkale, Yozgat ve Sivas belediyelerini kaybetti. Kırıkkale'yi CHP, Yozgat'ı Yeniden Refah Partisi, Sivas'ı ise BBP kazandı. Yüksek hızlı tren hattı üzerindeki üç ilin de kaybedildiğine dikkat çeken AK Partili yöneticiler kendi aralarında “Trene binen gitmiş” esprisi yaptı. Espri bir yana bu durum AK Parti’de seçimlerdeki kayıpla ilgili, “Makro projeler önemli ama temel ekonomik sorunlar çözülmedikçe, vatandaşın bu hizmetlerden yararlanacağı imkanlar sağlanmadıkça bunların oya dönüşmesini beklemek doğru değil” tartışmasını da başlatmış oldu.
AK PARTİ’DEN ÖZGÜR ÖZEL’E LİDERLİK NOTU
31 Mart yerel seçimlerinin kazananı tartışılmaz bir şekilde CHP oldu. İstanbul, Ankara Büyükşehir Belediyelerini Meclis çoğunluğunu da elde ederek kazanan CHP, bu büyükşehirlere Bursa, Balıkesir, Manisa, Denizli’yi de ekledi. Adıyaman, Kırıkkale, Kastamonu gibi birçok kent de CHP’ye geçti. Bu büyük başarıdan sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yapacağı ilk konuşma önemliydi. Seçim sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Özel kapsayıcı bir konuşma yaptı. Özel’in konuşmasındaki, “Bu galibiyetin bir kaybedeni yoktur. Bizim başarımız kimsenin hezimeti olmayacaktır”, “Bu sonuçları bir galibiyet değil, seçmenin bize açtığı kredi olarak görüyoruz. Tüm seçmen gruplarından gelen Türkiye siyasetinin akışını esastan değiştiren bu desteğin partimize büyük bir sorumluluk yüklediğinin farkındayız”, “Bugün bize bakanlar kibri değil tevazuyu, böbürlenmeyi değil başarıyı bölüşebilmenin erdemini hissetmelidir” ifadeleri dikkat çekiciydi. AK Partili yöneticiler de Özel’in konuşmasını çok dengeli ve olumlu bulurken, bir parti kurmayı, “Çok iyi bir konuşma yaptı. Özgür Özel liderlik yolunda ilerliyor” değerlendirmesinde bulundu.
AK PARTİ’DEN CHP’Lİ 5 BAŞKANA YARGI TAKİBİ
31 Mart yerel seçimleri tamamlandı. Kesin olmayan sonuçlara göre Türkiye geneli belediye başkanlığında CHP 35, AK Parti 24, DEM Parti 10, MHP 8, Yeniden Refah Partisi 2, BBP 1, İYİ Parti 1 belediye başkanlığı kazandı. 973 ilçede yapılan seçimlerde de AK Parti 356 ilçeyi, CHP ise 337 ilçeyi kazandı. Birçok belediye başkanı itiraz süreçlerinin tamamlanmasının ardından mazbatalarını alarak görevlerine başladı. Ancak AK Parti kulislerine göre seçim sonrası da bazı CHP’li belediye başkanları haklarındaki davalar nedeniyle sorun yaşayabilir. İsim verilmiyor ama CHP’den seçilen 4-5 belediye başkanı hakkında Yargıtay safhasına gelmiş davalar olduğu, söz konusu davalarda 1 yılın üstü cezaların onanması halinde bu kişilerin başkanlıklarının düşeceği kaydediliyor. Görünen o ki AK Partililer hukuki süreçleri yakından takip ediyor.
YENİDEN REFAH BÖLDÜ, CHP 36 BELEDİYE KAZANDI
Siyasi partiler 31 Mart yerel seçim sonuçlarını analiz etmeye başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, farklı siyasi partilerden oy aldıklarına dikkat çekerek, “Milletimizden bir kredi aldık. Bu kredi bir tüketici kredisi değil bir yatırım kredisidir” dedi. Ancak bu seçimde CHP’ye verilen oylar kadar verilmeyen oylar ya da iktidar partisinden CHP dışındaki partilere giden oylar da başarıda etkili oldu. CHP’li bir siyasetçi seçim başarısının arkasındaki saiklerin çok iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek Yeniden Refah Partisi’nin aldığı oya dikkat çekti. Yeniden Refah’ın AK Parti’den aldığı oylarla iktidar oylarını düşürerek aralarında Artvin, Kütahya gibi illerin olduğu merkezlerin yanı sıra birçok ilçenin kazanılmasını sağladığını söyleyen siyasetçi, “Yeniden Refah sayesinde 36 il ve ilçenin kazanılması kolaylaşmış. Bu başarıda Yeniden Refah etkisi gibi birçok farklı etken var. Konjonktürel gelişmeler var. Katılım düşüklüğü var. Hepsini iyi analiz edip bunları bilerek yol almak, verilen oyları da kalıcı hale getirmek için stratejiler geliştirmemiz gerek” diyor.