Duvar Arkası... Kılıçdaroğlu hangi partilerin kapısını çalacak?
Kılıçdaroğlu için destek istenecek partiler... 'Yoklama' hesabı! Cumhur'da ortak liste ihtimali... Deprem bölgesinde seçim için acı tespit... Dinleme önlemi! HDP'nin sözü... Hepsi Duvar Arkası'nda...
KILIÇDAROĞLU İÇİN DESTEK HESABI
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nden oluşan Millet İttifakı ortak Cumhurbaşkanı adayını belirledi. Millet İttifakı’nın 13. Cumhurbaşkanı adayı gösterilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisine tam destek verecek bu partilerin yanı sıra Meclis’te grubu ve temsiliyeti bulunan partilerle Meclis dışındaki birçok siyasi partinin de desteğini araması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun, “Bu sofra Halil İbrahim sofrası, bu sofra Millet sofrası. Herkesi kucaklamak için çalışacağız” mesajı veren bir kampanya yürüteceğini söyleyen çalışma arkadaşları başta Meclis’in üçüncü büyük partisi HDP olmak üzere seçime girme yeterliliği olan birçok siyasi partinin desteğinin aranacağı görüşünde. Bu kapsamda altı partiden oluşan Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu için çok sayıda partiden destek istenmesi bekleniyor. Altılı Masa’daki partilerin yanı sıra desteği aranacak partiler arasında Bağımsız Türkiye Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Halkların Demokratik Partisi, Memleket Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Değişim Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Sol Parti, Yeşiller ve Sol bulunuyor. Ancak bu partilerin tutumu yapılan ziyaretler ve adı geçen partilerin yetkili kurullarında yapılan tartışmaların ardından belli olacak...
MECLİS ÇALIŞMA TAKVİMİ BELLİ OLDU: YOKLAMA BULAMAYIZ!
Cumhurbaşkanı seçim kararı aldı, Türkiye 14 Mayıs’ta sandık başına gidiyor. Seçim kararına karşın Meclis’in toplanmasında engel yok ama çalışma takviminin 10 Nisan’ı geçmesi beklenmiyor. Bu tarih milletvekili aday listesinin YSK’ye verileceği tarih. AK Partili yetkililer hazırlanan yeni listelerde kendini göremeyen milletvekillerini Meclis’te çalıştırmanın imkanı olmayacağına dikkat çekiyor, “Meclis milletvekili aday listeleri açıklanmadan önce çalışmalarını tamamlar. Yoksa Mecliste yoklama bulamayız zaten” diyor. AK Parti grubunun nisan ayının ilk haftasına kadar çalışmasını öngördükleri Meclis’in gündemine göre Çevre Kanunu Teklifi, Afet Yeniden İmar Fonu Kurulması, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Kanun Teklifi, 7. Yargı Paketi, Orman Kanunu Teklifi, Optisyenlik Kanun Teklifi ile bazı uluslararası sözleşmeler görüşülecek. Başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği teklifi için “Uzlaşma olmadı, şu ortamda zor” deniliyor. CHP’li 2, HDP’li 1 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili komisyon raporlarının da uzun savunma süreleri nedeniyle görüşülmesinin çok mümkün olmadığı, dönem sonu geldiği için kalabileceği kaydediliyor.
CUMHUR’DA ORTAK LİSTE MESAJI: GÖZ GÖRE GÖRE NEDEN KAYBEDELİM
Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından gözlerin çevrildiği Yüksek Seçim Kurulu (YSK) çalışmalara başladı. YSK’nin 60 günlük takvimi içinde seçmen listelerinin askıya çıkarılması, Cumhurbaşkanı adaylarının başvuruları, ittifak protokollerinin sunulması, milletvekili aday listelerinin teslimi gibi bir dizi kritik başlık adım adım ilerleyecek. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçmesi beklenen Cumhurbaşkanlığı yarışının yanı sıra Meclis seçimlerinde de çoğunluğu sağlamak için büyük bir mücadele yürütülecek. Tüm ittifaklar yeni kanun dolayısıyla belli illerde ortak listeyi tartışıyor. Bu süreçte Cumhur İttifakı’nın atacağı adım da merak konusu. 2018 seçimlerinde Cumhur İttifakı altında ama ayrı milletvekili listeleri ile seçime giren AK Parti ve MHP bugün ortak listeyi konuşuyor. MHP’de bu durum için, “İlk tercihimiz değil ama birleşik pusula, tek liste, bazı illerde ortak liste gibi seçenekler milletvekili sayısını artıracak, Meclis çoğunluğunu almak için fayda sağlayacaksa bunu düşünürüz tabii. Göz göre göre neden kaybedelim. Ortak liste sürpriz olmayacak” deniliyor.
DEPREM BÖLGESİNDE ACI TESPİT: ÖLEN SANDIK KURULU ÜYELERİ YERİNE YENİ GÖREVLENDİRME
Maraş, Adıyaman ve Hatay’da büyük yıkıma neden olan, 11 kenti etkileyen büyük depremin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken bu bölgede seçimin nasıl sağlıklı yürütüleceği de önemli bir gündem maddesi. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Yüksek Seçim Kurulu heyeti, seçimin yapılmasında kimi sorunlara karşın engel görmezken siyasi partiler de hazırlıklarını yeniden gözden geçirmek zorunda. Bu hazırlıklardan birini seçim güvenliği için büyük önem taşıyan sandık kurulu üyelerinin sağlığı oluşturuyor. İktidardan muhalefete tüm partiler geçtiğimiz aylarda, ülke genelinde, sandık kurulu üyelerini belirledi. Ancak deprem bölgesinde görevlendirilen üyelerden birçok kişinin hayatını kaybettiği, ya da yaralandığı bilgisi var. Acılar taze iken bu konuda adım atamayan siyasi partiler seçim tarihinin netleşmesinin ardından “mecburen” çalışmaya başladı. Listeleri tek tek kontrol ettiklerini, depremde hayatını kaybeden, yaralanan sandık kurulu üyelerini belirleyerek yerlerine yeni üyeler atadıklarını anlatan bir parti temsilcisi, “Acı bir tespit, tüm partiler için zor bir durum” dedi.