Duvar Arkası... Kılıçdaroğlu ne yapacak?
Kemal Kılıçdaroğlu'nun kararı... CHP'de yapılan MHP değerlendirmesi... Millet İttifakı ne olacak? Mahmut Tanal'ın geldiği belli oldu! 2023 yılında 8 parti! Hepsi Duvar Arkası'nda...
CHP’DE KONGRE SÜRECİ BAŞLADI, KILIÇDAROĞLU NE YAPACAK?
Seçim sonrası önce MYK ardından Parti Meclisi toplantılarının yapıldığı CHP’de Kurultay sürecinin başlatılması kararı çıktı. Sonbaharda yapılması beklenen kurultayda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Partinin başında kalıp kalmayacağı sorusuna, “Ona parti karar verir” cevabı vermekle yetinen Kılıçdaroğlu’nun nasıl bir adım atacağı merak konusu. Seçim sonrası partide değişim çağrısı yapanların içinde Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı bırakması gerektiğini düşünenler var. Ancak "kurduğu ittifaklar, oluşturduğu demokratik cephe ile mücadele tarihlerinde bu kadar oy alan genel başkan olmadığını" söyleyen bazı CHP’liler ise kendisi başka bir karar almadığı sürece görevine devam etmesinin önünde engel olmadığı görüşünde. Bunu savunanlar, “Haftalık, sezonluk, seçimden seçime genel başkan seçerek siyasi yolculuk yapılmaz. Mücadele esastır. Seçimi kazanamadık, dağılıyoruz, olmaz. Her seçimde istifa edilse siyasi tarihte Demirel, Erbakan, Ecevit olur muydu? Kongre sürecinde tüm yönleriyle değerlendirme yapılacak, yeni bir yapılanmaya gidilecektir” deniliyor.
CHP’DEN MHP’YE: BAHÇELİ DOĞRU STRATEJİ UYGULADI
Muhalefet partileri AK Parti ve MHP’nin seçim ittifakı sisteminde yaptığı değişikliği iki partinin ortak liste ile seçime girme hesabı olarak değerlendirmişti. Ancak böyle olmadı, MHP “partinin kurumsal kimliği her türlü matematik formülünün üzerinde” diyerek ayrı listeyle seçime girdi. Oylarında büyük düşüş gösteren anketlere karşın seçimin sonunda oyunu büyük ölçüde korudu, hatta milletvekili sayısını bir artırdı. Bu süreçte DEVA, Gelecek, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’ye “ortak liste” önerisi götüren CHP ise düzenlemeyi muhalefet lehine avantaja çevirmeyi hedefledi. Seçim sonuçlarına bakıldığında beklenen hedefe ulaşılamadı, 4 partiye verilen kontenjan düşülünce CHP’nin milletvekili sayısı 2018 seçimlerinin de altına indi. Seçim sonuçlarını değerlendiren CHP’de MHP’nin aldığı vekillikler için, “Bahçeli doğru strateji uyguladı. Kurumsal kimliğini koruması, ortak listeyi kabul etmemesi oylarını korumasını sağladı. Kendi seçmeninden Zafer Partisi’ne giden oylar olsa da seçime ayrı girerek AK Parti’den uzaklaşan seçmene kapı açmış oldu” yorumları dikkat çekti.
MİLLET İTTİFAKI: İYİ PARTİ’YE GÖRE 'BİTTİ', CHP 'DEVAM ETMEK ZORUNDA' DİYOR
Ortak Cumhurbaşkanı adayı çıkaran Millet İttifakı’nın seçimleri kaybetmesinin ardından devam edip etmeyeceği tartışılıyor. Seçim sonrası İYİ Parti’den, “Millet İttifakı bir seçim ittifakıydı, seçim bitti, ittifak da bitti” yönünde açıklamalar geldi. CHP’li birçok siyasetçi ise ittifakın devam etmesi gerektiğini söylüyor. CHP kulislerinde, “Seçimi kazanamadık ama ittifak siyaseti yüzde 48 oy sağladı. Bu devam etmeli çünkü mücadele sürüyor. Yürütülen ittifak siyaseti demokratik bir cephe yarattı. Mücadele sürecekse bu cephe dağılmamalı” deniliyor.
TANAL AĞABEY’İN GELDİĞİ BELLİ OLDU!
14 Mayıs seçimlerinde oluşan 28. Yasama Dönemi Meclisi, milletvekillerinin yemin töreni ile çalışmaya başladı. 10 saat süren törende her milletvekili sırası geldikçe kürsüye çıkıp yemin etti. Sükunet içinde geçen törende söz almadan yerinden konuşan tek vekil CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal oldu. Yemin öncesi selamlama yaptığı için ikinci kez yemin etmek zorunda kalan Tanal, geçici başkan Devlet Bahçeli’nin izleyicilerin alkış ve konuşma yapamayacağı uyarısı üzerine söz almadan yerinden, “Sayın Başkan, tüm iller için bu ikazı yapmadınız, sıra Şanlıurfa’ya gelince yapıyorsunuz. Şanlıurfa’ya üvey evlat muamelesi yapmayın efendim” diye seslendi. Bunun üzerine AK Parti Afyon Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Tanal’ın önceki yasama döneminde de benzer çıkışları yapmasına göndermeyle, “Tanal ağabey, geldiğin belli oldu ya, geldiğin belli oldu yine” dedi.