Duvar Arkası: Kılıçdaroğlu'nu ikna edecek seçim anketi
Kılıçdaroğlu'nun anketi... Altılı Masa nasıl sürecek? Gündem 70 sent... CHP-İYİ Parti borç hesabı! Muhalefeti memnun eden davalar! Muhafazakar seçmenin Kılıçdaroğlu algısı... Hepsi Duvar Arkası'nda...
MİLLET İTTİFAKI’NIN ADAYI: ÖNCE KILIÇDAROĞLU İKNA OLACAK
CHP, İYİ Parti, SAADET, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin oluşturduğu Altılı Masa’nın “Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?” sorusu seçim takvimi ilan edilmeden yanıt bulmayacak gibi görünüyor. Son dönem aday olarak ibre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na dönerken adaylık kararının nasıl alınacağı da merak konusu. Yapılan açıklamalara bakılırsa “Altılı Masa” bileşenlerinden Kılıçdaroğlu ismine şerh yok, ama “Kazanabilir mi?” endişesi devam ediyor. Bu endişeyi CHP içinde de taşıyanlar az değil. CHP kulislerine göre geçtiğimiz yıl anketlere dahi giremeyen Kılıçdaroğlu geçen bir yılda sürekli yükselen bir trend içinde. Son dönem bazı anketlerde de Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı geçtiğine işaret ediliyor. Bu anketler cumhurbaşkanı adayına karar verecek Altılı Masa için önemli. Ancak aday gündemi ile toplanacak Altılı Masa öncesi Kılıçdaroğlu’nun ayrıca özel bir anket yaptıracağı konuşuluyor. Buna göre CHP lideri, ekim-kasım aylarında en az iki şirketle anlaşarak ülke genelinde 81 ili kapsayan, en küçük ilde dahi 1500 örneklem olmak üzere toplamda 200 bin örneklemi içeren kapsamlı bir anket yaptıracak. CHP’li kurmaylar, “Kılıçdaroğlu kapsamlı büyük anketler yaptırıp kazanacağına önce kendisi ikna olacaktır. Kazanacağına ikna olduğunda adaylığı ile ilgili partide en ufak sıkıntı yaşanmaz. Altılı Masa da son kararı verecektir” değerlendirmesi yapıyor.
ALTILI MASA TOPLANTILARI NASIL DEVAM EDECEK?
“Altılı Masa” toplantılarında 5 ay geride kaldı. Her ay bir parti genel başkanının ev sahipliğinde toplanan Altılı Masa'da bugüne kadar Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Mutabakat Metni, İş Birliğinin İlke ve Esasları, Kurumsal Reformlar, Seçim Güvenliği gibi birçok çalışmaya imza atıldı. Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde 21 Ağustos’ta turu tamamlayacak olan liderlerin bundan sonra hangi periyot ve formatla toplantı yapacağına dair öneriler de gelmeye başladı. Parti temsilcileri, “Liderleri bir araya getiren ihtiyaç sürdükçe bu toplantılar da devam edecektir” görüşünü dile getirirken formata da 21 Ağustos’ta yapılacak toplantıda genel başkanların karar vereceği ifade ediliyor. İYİ Parti’nin ev sahipliğindeki toplantı ile akşam yemeğinden öğle yemeğine geçen liderlerin bundan sonraki toplantıları yemeksiz yapabileceği konuşuluyor. Toplantıların aynı format ve periyot içinde sürebileceğine dikkat çeken bazı temsilciler, “Altıncı tur tamamlandığında seçime 9 ay kalacak. Yeni bir tur yapıldığında bu yeni bir 6 ay demek. Son iki ay kampanya sürecinde herkes zaten sahada olacak. O nedenle aynı periyodla toplanmalı. Hatta ara verilmeden gitmeli” değerlendirmesi yapıyor. Liderlerin toplantıların nasıl devam edeceği ile ilgili kararı altıncı tur toplantısı bitiminde kamuoyuna da duyurması bekleniyor.
EKONOMİDE '70 SENTE MUHTACIZ' DÖNEMİ GERÇEK OLUYOR ENDİŞESİ
Eski başbakanlardan Süleyman Demirel’in 1980 öncesi yaşanan ekonomik kriz sürecinde döviz kıtlığına dikkat çekmek için sarf ettiği “70 sente muhtacız” sözlerinin üzerinden neredeyse 45 yıl geçti. Bu sözler bugün yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla yeniden gündemde. Muhalefet partilerinin ekonomi kurmayları kamuoyuna açıklamalarında en çok halkın alım gücündeki düşüşe dair değerlendirmelerde bulunurken arka planda yapısal sorunların getirdiği daha büyük sıkıntılara dikkat çekiyorlar. Bu da, “Türkiye bir ödemeler dengesi krizine giriyor. 70 sente muhtacız dönemi gerçekleşiyor. 1 yıldan az vadesi olan 180 milyar dolar kısa vadeli borç var. Bunun ödenmesi için dolar üretilmesi gerek. Bu risk primiyle aranacak kredi maliyeti daha da yüksek olacak. Tıkanmaya gidiyoruz. Enkaz büyüyor” sözleriyle anlatılıyor. Peki muhalefet iktidara gelirse bu enkazın altından nasıl kalkacak? Kimse olası bir iktidar değişikliğinden sonrası için pembe tablo çizmiyor ancak, gelen yeni hükümetin vereceği güvenle risk priminin aşağı ineceği, bunun da yurt dışı piyasalardan daha iyi maliyetle borçlanma imkanı doğuracağı, en azından bu sayede bugünkü sıkışıklıktan çıkılabileceği savunuluyor.
CHP-İYİ PARTİ ARASINDA BORÇ ALACAK KALMADI
'Altılı Masa'nın önündeki en önemli konulardan biri ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi olacak. Altılı Masa temsilcileri aday belirleme sürecinde masanın itici iki gücü olan CHP ve İYİ Parti genel başkanlarının anlaşmasının önemine dikkat çekiyor. Burada son dönem adaylıkta ismi öne çıkan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun adaylığına Akşener’in “hayır” diyemeyeceği ileri sürülüyor. Bu görüşü savunanlar özellikle Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti’nin seçime girememe tehlikesi ortaya çıktığında CHP’li 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçiş sürecini hatırlatıyor. İYİ Parti ise konuya farklı bakıyor. 2019 yerel seçimlerinde CHP ve İYİ Parti’nin iş birliği ile çok sayıda büyükşehir ve il belediyesinin CHP tarafından kazanıldığını, İYİ Parti’nin ise sadece 18 belediye aldığını kaydeden partililer “Borç-alacak kalmadı” diyor.