Duvar Arkası… Kılıçdaroğlu’nun kurmayı açıkladı: ‘Güvenli liman’ neresi?
Kılıçdaroğlu'nun limanı! Seçmene güven... İkramiyede MTV hesabı! Acayip kanun! Melek mi şeytan mı? Yeni vekil şaşkınlığı... Hüda Par farkı! Hepsi Duvar Arkası'nda...
'KILIÇDAROĞLU YEREL SEÇİMDEN SONRA BIRAKACAK' İDDİASI
14-28 Mayıs seçimlerinden yenilgiyle çıkan CHP, “değişim” çağrıları eşliğinde kurultaya gidiyor. 4-5 Kasım’da yapılacak kurultayda CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu ile Grup Başkanı Özgür Özel’in yarışacağı neredeyse kesinleşti. İstanbul il başkanlığı seçimini kazanan “değişimciler” yola çıktıkları günden daha iddialı bir noktada. Seçimin kolay geçmeyeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu ekibi temkinli olsa da günün sonunda sürpriz olmayacağı görüşünde. Ancak bu görüş hayat bulur, Kılıçdaroğlu yeniden kazanırsa da Kılıçdaroğlu’nun “bırakması” çağrıları durmayacak gibi görünüyor. CHP kulislerine bakılırsa “genel merkezciler” de aynı noktada ancak takvimde ayrışıyorlar. Kılıçdaroğlu’nun uzun yıllardır yakın çalışma ekibinde olan bir kurmayı, “Kemal Bey partiyi güvenli limana götürüp bırakacak” diyor. Bu güvenli limanın da yerel seçim sonrası olduğu ifade ediliyor. Bu görüşü son günlerde CHP kulislerinde başka birçok siyasetçinin de dile getirdiği görülüyor. Kılıçdaroğlu’nun kurultaydan 850 oyla genel başkan olarak ayrılacağını iddia eden bir partili de kendinden emin bir şekilde, “Genel başkan yerel seçim sonrası bırakacak” diyor. Benzer görüşü savunan bir partili de seçim sonrası toplanacak bir tüzük ve seçimli olağanüstü kongrede daha gerçek bir değişim tartışması yapılacağını savunarak, “Sayın genel başkanın o süreçte bırakacağını düşünüyorum” diyor.
İSTANBUL VE ANKARA’NIN 'MUHALİF TAVRINA' GÜVEN
2019 yerel seçimlerinde CHP ve İYİ Parti iş birliği, ayrıca HDP’nin aday çıkarmaması, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin muhalefet tarafından kazanılmasını sağladı. 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak seçimlere ise farklı bir tabloda gidilecek görünüyor. İYİ Parti ve HDP’nin aday çıkardığı bir seçimde iki kentin de kaybedilebileceğini dile getirenler var. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi iddialı. Başkentteki tüm seçmenin oyuna talip olduklarını anlatan yöneticiler belediye meclisinde de çoğunluk sağlanabileceğini savunuyor. İttifak olmadan gidilecek bir seçimde bu iddianın dile getirilme nedeni ise yapılan işe duyulan güven ve bunun sonucunda ortaya çıkan memnuniyet oranı. Hem İstanbul hem de Ankara’da alınan oyun üzerinde memnuniyet oranı olduğuna dikkat çekiliyor. Rakiplerin tek blok halinde gireceği bir seçimde muhalefetin de tabanını genişletmesi gerektiğine işaret edilse de bu birleşmenin en kötü ihtimalle sandıkta olabileceği görüşü hakim. 16 Nisan referandumundan bu yana yapılan tüm seçimlerde muhalif tavrını ortaya koyan iki büyük şehrin bu seçimde tavrından geri adım atmayacağı beklentisi var.
EMEKLİYE 5 BİN LİRA İKRAMİYEDE MTV HESABI
Artan ekonomik sıkıntılar karşısında maaşlarına zam bekleyen emekliler bir defaya mahsus 5 bin TL “cumhuriyet ikramiyesi” kararı alınmasıyla tam bir hayal kırıklığına uğradı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda söz konusu düzenleme yapılırken söz alan AK Partili Komisyon üyesi Orhan Yeğin beğenilmeyen meblağın toplamda 60 milyar lirayı aştığını belirterek, “60 milyar ne biliyor musunuz? Deprem gideriyle ilgili ek MTV getirdiğimizde, “Milletin üzerine bu kadar vergi, yük bindiriyorsunuz” diye bağıra çağıra konuştuğumuz ve tamamı 2 taksitte ödendiği zaman toplam elde edeceğimiz gelir hedefinin 30 milyar olduğu bir rakamın 2 katından daha fazla bir rakam” dedi. Yeğin’in sözlerine CHP’li Cevdet Akay, “61 milyar bu devlet için çok küçük bir rakam, 150 milyar sadece kur korumalı mevduatın maliyeti var. Tasarruf edeceğimiz bir sürü alan var. Çifte maaşlar, israflar, bunlar önlense çok rahat 200 milyarı bulup 15 bin TL’yi öderiz” sözleriyle tepki gösterdi.
TORBA KANUN, ÇUVAL KANUN BİTTİ ARTIK 'ACAYİP KANUN' DÖNEMİ
Meclis yeni yasama yılı çalışmalarına “Konutların Turizm Amaçlı Kullanılmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile başladı. Yeni dönemin 30 maddeden oluşan ilk kanun teklifi de geçmiş yıllarda olduğu gibi çok eleştirilen “torba kanun” teklifiydi. 8 maddesi konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin düzenlemeleri içeren teklifin altında Kültür Bakanlığı Döner Sermaye Kanunu'na, Turizmi Teşvik Kanunu'na, Kapadokya Alanı Hakkında Kanun'a, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun'a ilişkin düzenlemeler vardı. Emeklilere 5 bin TL ikramiye düzenlemesi de komisyon aşamasında bu teklife eklendi. Muhalefet yeni yasama yılında yine bir torba kanun ile karşılaştığı için tepkiliydi. CHP Milletvekili Aşkın Türeli, kanunun ilk bölümünün kendi içinde bütünlük arz eden “kod kanun” özelliği taşıdığını ama bu kez söz konusu kod kanunun arkasına “torba kanun” eklenmiş olduğunu söyledi, “böyle bir acayip durum ortaya çıkmış” dedi. Durumun tuhaflığına dikkat çeken Yeşil Sol Parti Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de kanunu “Acayip kanun” olarak isimlendirdi. Türeli de Tiryaki’yi onaylayarak “Evet, acayip kanun” dedi.