Duvar Arkası: MHP'ye göre erken seçim teknik olarak mümkün siyaseten imkansız
Berat Albayrak'ın istifasının ardından MHP'de erken seçim için neler konuşuluyor? AK Partili vekilden 'yerli ve milli' yargıya güven endeksi... Fuat Oktay KOİ modelini nasıl övdü? Biden'in son görüştüğü iki kişi cezaevinde... Milli Savunma'da yüzde 100'lük tenis kortu talebi... Hepsi Duvar Arkası'nda...
MHP’YE GÖRE ERKEN SEÇİM OLMAZ, ÇÜNKÜ…
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Ekonomide ve hukukta yeni bir reform dönemini başlatıyoruz" sözleri muhalefet tarafından sistemin iflası ve erken seçimin kaçınılmazlığı olarak yorumlanıyor. Muhalefet 2021 yılının ikinci yarısı için seçim ihtimalini daha çok dile getirirken iktidarsa bunun imkansızlığını savunuyor. Tarihe geçen erken seçim çağrılarıyla bilinen MHP’de de bakış farklı değil. Hatta “Erken seçim olma ihtimali yok” denilirken bunun gerekçesi de yeni sistemle açıklanıyor. Üst düzey bir MHP’li yönetici, “Bu sistemde erken seçim olmaz, çünkü Cumhurbaşkanı sadece 2 dönem aday olabiliyor. Daha 2.5 yılı var. Cumhurbaşkanı bu süresini kısaltmaz” diyor. Meclis’in de seçim kararı alabileceği hatırlatıldığında ise bunun teknik olarak mümkün, siyaseten ise imkansız olacağına vurgu yapılıyor.
Siyaseten imkansızlık ise şöyle açıklanıyor: Yeni sistemde yürütme erkini elinde bulunduran “güçlü cumhurbaşkanı” Meclis tarafından seçime götürüldüğünde o seçimde “cumhurbaşkanının gücü” sarsılır, siyaseten sorgulanır. Meclisin seçime götürmesi teknik olarak mümkün ama cumhurbaşkanı topal ördek değil iki bacağı koparılmış ördek olur. Gücü sarsılır. Bir seçim kararı verilecekse bu kararı Cumhurbaşkanı alacaktır. O da bir dönemini yememek için bu kararı vermez” dedi.
NE OECD NE TÜİK: DABKON'A GÖRE YARGIYA GÜVEN
Ekonomiden siyasete her alanda adalet ve hukuk sorunları konuşuluyor, yargıya güvenin son yıllardaki düşüşü tartışılıyor. Geçen hafta Meclisteki tartışmalarda muhalefet 2020 yılı Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 128 ülke içinde 107’nci sırada yer aldığına dikkat çekti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise OECD’nin yaptığı çalışmaya göre Türkiye’nin 43 ülke arasında 26’ncı sırada yer aldığını söyledi, “Elbette benim için en büyük endeks kalbimdir” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da TÜİK’in 2019 yılı araştırmasındaki adalet hizmetlerinden memnuniyet sonuçlarını paylaştı, bu oranın 2019 yılında yüzde 53.5 olduğuna vurgu yaptı.
Yargıya güvenle ilgili en ilginç veri ise AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’den geldi. Uluslararası adalete güven endeksi verilerine mesafeli yaklaşan Aydemir, “Ben sahici bir endeksten bahsedeceğim” diyerek Doğu Anadolu Basın Konseyi (DABKON) tarafından yapılan çalışmanın sonucunu paylaştı. Aydemir’in “yerli ve milli” bir yapı olarak nitelendirdiği DABKON’un çalışmasına göre Cumhurbaşkanına güven oranı yüzde 68, yargıya güven ise tüm ulusal ve uluslararası verilerin üzerinde: Yüzde 56.