Duvar Arkası: Millet İttifakı bu kez takvimle gelecek
Millet İttifakı'nda seçime 'programlı' hazırlık... AK Parti'de ilginç 2023 seçimi yorumu... İYİ Partili Durmuş Yılmaz'ı pes ettiren konuşma: İrrasyonel, akıl dışı, saçma sapan... Bahçeli'nin açıklamaları için AK Parti'den 'keşke' yorumu... Hepsi Duvar Arkası'nda...
MUHALEFET PROTOKOL DEĞİL PROGRAM ARIYOR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni kurulan Gelecek ve DEVA Partilerini ziyareti “Millet İttifakı’nı genişletme çabası” olarak yorumlanırken kurulacak ittifakın topluma neyi, nasıl vaat edeceğine dair de tartışmalar yapılıyor. 2018 seçimlerinde demokrasi, ifade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı gibi başlıklardan oluşan 4 maddelik bir protokol imzalayarak seçime giren Millet İttifakı’nın bu kez daha kapsamlı bir çalışma ile halkın önüne çıkması gerektiği ifade ediliyor. Önceki seçimde olduğu gibi 2 sayfalık bir protokol yerine güçlendirilmiş demokratik parlamenter rejime geçişin takviminin de yer alacağı adalet sisteminden özgürlüklere taahhütler içeren kapsamlı bir ittifak programı hazırlanması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu kapsamda muhalefet partilerinin neredeyse tamamında başta anayasa değişikliği olmak üzere sistem geçişi ile ilgili çalışmalar öne çıkmaya başlıyor.
AK PARTİ’NİN UMUDU İMAMOĞLU VE YAVAŞ!
31 Mart yerel seçimleri ve tekrarlanan 23 Haziran İstanbul seçimlerinin önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlere etkisine dair değerlendirmelere her gün bir yenisi ekleniyor. Aralarında İstanbul ve Ankara’nın olduğu 11 büyükşehir belediyesini kazanan muhalefet iktidarın oylarının eridiğini savunurken AK Parti’den çok ilginç bir başka yorum geldi. Özellikle İstanbul ve Ankara seçimlerine dikkat çeken bir AK Partili siyasetçi, “İki belediyeyi de kazanıp Cumhurbaşkanlığını riske atmak mı doğruydu, yoksa iki belediyeyi verip Cumhurbaşkanlığı seçimini garantilemek mi daha doğruydu? Göreceksiniz, CHP’li belediyelerin yönetemediği ortaya çıkacak ve bu Cumhurbaşkanlığı seçiminin kazanılmasını kolaylaştıracak” dedi.
DURMUŞ YILMAZ’I PES ETTİREN KONUŞMA
Hükümetin 2020 yılı ilave borçlanma yetkisi pandemi gerekçesiyle iki katına çıkarılıyor. AK Partili milletvekillerinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen teklife bu yönde bir madde eklenmesini içeren önergesi büyük tepkiyle karşılandı. Muhalefet milletvekilleri ekonominin yönetilemediğine dair sert konuşmalar yaptı. Bu sırada söz alan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş ise 2018 yılından sonra bozulan ekonomik tabloda “dış güçler”i işaret etti. Güneş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın devletimizin bekası bakımından uyguladığı politikaları diğer hükûmetlerin, diğer ülkelerin istememesinden kaynaklanan bir mücadele var; varlık veya yokluk mücadelesi. Bunu hiçbir zaman unutmamak lazım. Eğer biz Mavi Vatan politikamızdan, Suriye’deki politikamızdan vazgeçersek onların dediğini yapmış oluruz, dolayısıyla da döviz de düşmüş olur, faizler de düşmüş olur. Ama her şeyin bir bedeli var” dedi. Pandeminin de etkisine dikkat çeken Güneş, “Bu kadar çok özveriye rağmen açığın 140 milyardan 250 milyara çıkmış olması aslında çok fazla bir şey değil” değerlendirmesi yaptı.
Eski Merkez Bankası Başkanı, İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, Güneş'in bu konuşması üzerine “Vallahi benim de çok söyleyecek sözüm vardı ama…İsmail Bey’in bu kadar irrasyonel, akıl dışı konuşmasından sonra” diyerek söz talebini geri çekti. Yılmaz’ın “akıl dışı konuşma” ifadelerine Komisyon Başkanı ve AK Parti Milletvekilleri tepki gösterdi, ancak Yılmaz geri adım atmadı, “Akıl dışı, irrasyonel, ayağı yere basmayan, saçma sapan bir konuşma! Burnunuzu kuma sokmaya devam edin! Ülke güllük gülistanlık, kanat taktık uçuyoruz.!” diye sözlerini daha da sertleştirdi. Yılmaz vurguladığı gibi konuşma hakkını kullanmadı.