Duvar Arkası... Millet İttifakı'nın muhafazakar partilerle imtihanı
Millet İttifakı'nın yeni sınavı... GPS bildirisini bir genç okuyabilir... Emekli vekilin hayal kırıklığı... Vekile karne tatili... Seçim kanunu şubatta... TikTok'çu vekil... Hepsi Duvar Arkası'nda...
MİLLET İTTİFAKI NASIL EVRİLECEK?
AK Parti’den ayrılarak Gelecek Partisi’ni kuran eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Millet İttifakı liderleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir araya gelerek daha geniş tabanlı ve seçim sonrasını da içine alan “vizyoner bir ittifak” önerisi gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu ve Akşener bu öneriyi ittifak ortakları olarak ve kendi partilerinin yetkili kurullarında ele alacak. Millet İttifakı’nın nasıl, hangi katılımlarla değişeceği ve nasıl evrileceği soruları henüz yanıt bulmazken muhalefet kulislerinde asıl olarak muhafazakarlar arasındaki soruna çare bulunması gerektiği konuşuluyor. İttifak süreçlerinde etkin rol alan bir siyasetçi şu an muhafazakar kesimde Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Bağımsız Türkiye Partisi’nin yer aldığı 5 parti bulunduğuna dikkat çekerek, “Söylemlerine bakıldığında bu partilerin tamamı muhalefette, neredeyse tamamı da ittifakta yer almak istiyor ama birbirleriyle anlaşamıyor, yan yana gelemiyorlar. Bu ittifak tartışması ile aslında kendi içlerindeki rahatsızlığı da bize intikal ettirmiş oldular, iki liderden çözüm bekliyorlar. Öncelikle bazı şahsi sorunlarını atmaları, gelecek için bir araya gelebilmeleri lazım. Yine muhafazakarların başta demokrasi olmak üzere netleşmeleri gereken konular var” değerlendirmesinde bulundu. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu pazartesi günü DEVA Partisi’ne giderek bu konuyu Babacan’la da değerlendirecek. Diğer ortakların da görüşü alındıktan sonra ittifakın nasıl yapılanacağı sorusu yanıt bulacak. Tartışmaların ardından ittifakın genişlemesine prensip olarak sıcak bakan partiler isim değişikliğine ise sıcak bakmıyor.
6 LİDERİN BULUŞMASINDA İBRE ŞUBAT AYINA DÖNDÜ
Millet İttifakı ortağı CHP, İYİ Parti, SAADET, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi temsilcilerinin katıldığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem (GPS) çalışması geçtiğimiz hafta tamamlanarak liderlere sunuldu. GPS’de ilkeleri ortaya koyan 23 sayfadan oluşan çalışmaya liderlerden de itiraz gelmedi. Sırada üzerinde uzlaşılan modelin 6 liderin katılacağı ortak bir toplantı ile kamuoyuna duyurulması var. Parti yöneticileri yapılan planlama kapsamında bu açıklamanın şubat ayı başında olması için çalışmayı başlattı. Ortak açıklamanın nasıl olacağı ve oturma düzeni üzerinde de önerilerin değerlendirilmesi sürüyor. 6 liderin isimlerine ya da partilerinin isimlerine göre alfabetik sıra ile oturması ya da liderlerin kıdemleri, tecrübeleri gözetilerek yaşlarına göre sıralanması öneriler arasındaydı. Bir yeni öneri ise liderlerin genel başkanı olduğu partinin kuruluş tarihine göre sıralanması. Böyle olursa sıralama Demokrat Parti, CHP, SAADET, İYİ Parti, Gelecek ve DEVA
Partisi olacak. Bir otelde yapılması beklenen toplantının içeriği ile ilgili de farklı öneriler var. Tüm liderlerin söz alması beklenen ortak açıklamada üzerinde anlaşılan GPS bildirisinin ise bir genç tarafından okunabileceği belirtiliyor.
EMEKLİ VEKİLLERİN HAYAL KIRIKLIĞI
Emekli milletvekillerinin maaş artışlarının, cumhurbaşkanı maaşı yerine, memur maaşına endekslenmesi için haftalardır yürütülen çalışma sonuçsuz kaldı. AK Parti’nin “tek başına getirirsek istismar edilir” endişesiyle muhalefetin desteğini aradığı düzenlemede son şans geçtiğimiz hafta Meclis Genel Kurulu’nda ele alınan memur maaş artışlarının da olduğu teklifin görüşmeleriydi. Önerge ile teklife eklenmek istenen düzenlemede birçok kez CHP’nin kapısı çalındı. Hatta salı günü görüşmeleri biten teklifin oyları bir umut sonraki güne bırakıldı. Ancak CHP, “2500 lira emekli maaşı alan varken bunu izah edemeyiz” diyerek destek vermeyeceğini açıkladı. Böylece emekli milletvekillerinin beklentisi rafa kalktı. Düzenleme geçseydi emekli vekillerin yaklaşık 16 bin lira olan maaşı 20 bin liraya ulaşacaktı.
MİLLETVEKİLLERİNE 1 HAFTA KARNE TATİLİ
2021-2022 eğitim öğretim yılında ilk yarı tamamlandı. Geçtiğimiz cuma günü karnelerini alan milyonlarca öğrenci 2 hafta dinlenecek. Bu süreçte çocukları ile biraz zaman geçirmek isteyen milletvekilleri de kısa bir çalışma arası için partilerinin Meclis gruplarına baskı yaptı. Özellikle kadın milletvekillerinin çabası karşılık buldu. Tüm partiler anlaşarak Meclis çalışmalarına 1 hafta ara verildi. Genel Kurul’un çalışmayacağı bu süreçte partilerin grup toplantıları da yapılmayacak. Meclis 1 Şubat 2022 Salı günü çalışmaya başlayacak.