Duvar Arkası... Muhalefet 'geçiş süreci' çalışmaya başladı!
Muhalefet 'geçiş süreci' çalışıyor... Yeni bakanlıklar konuşuluyor... MHP anket yasası istiyor... Millet İttifakı'nda strateji belli... Seçim kanununda değişikliğin amacı ne? Hepsi Duvar Arkası'nda...
GEÇİŞ SÜRECİ TAKVİMİ: CHP ÇALIŞMAYA BAŞLADI
İktidar, muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı adayını merak ederken, muhalefet partilerinin gündeminde iktidara gelmeleri durumunda nasıl bir geçiş süreci yaşanacağının tartışmaları var. En son İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Bu ucube sistemin değiştirilmesi lazım. Parlamenter sisteme geçebilmek için Cumhurbaşkanlığının kazanılması gerekiyor. Bu süreçte bizim parlamenter sisteme geçişin takvimini çıkartmamız lazım” dedi. Muhalefet partileri bu geçiş takvimi için ilk çalışmaları kendi partileri bünyesinde yapmaya başladı. Edinilen bilgiye göre CHP’de de seçim kazanıldıktan sonraki yol haritasını belirlemek için bir çalışma başlatıldı. Çalışma tamamlandıktan sonra parlamenter sistem modeli önerilerinde olduğu gibi bu konudaki öneriler de diğer muhalefet partileri ile görüşülerek ortaklaştırılacak.
AFET VE GÖÇ BAKANLIĞININ ARDINDAN YENİ ÖNERİ: VERİ VE DİJİTAL MECRALAR BAKANLIĞI
Artan göç hareketliliğinin tek elden yönetilmesi, iklim değişikliklerinin yarattığı sel ve yangınlara daha organize ve hızlı müdahale için “Göç ve Afet Bakanlığı” gibi yeni bir bakanlık kurulması tartışılmaya başlandı. AK Parti’nin yanı sıra diğer siyasi partilerin de tartıştığı bu önerinin yanı sıra başka bakanlık önerileri de konuşuluyor. Veri ve Dijital Mecralar Bakanlığı kurulması önerisi de bunlardan biri. Dünyadaki büyük savaşların daha önce petrol için verildiğini söyleyen bir AK Partili yöneticiye göre bugünün petrolü ise “veri” olacak. Dördüncü sanayi devrimi veya dijital dönüşüm olarak adlandırılan bu dönüşüm sürecinde özellikle yapay zekâ, robotlar, büyük veri, siber güvenlik gibi dijital teknolojiler ve ürünlerin büyük önem taşıdığına dikkat çeken yöneticiye göre bu konuda gelişmeleri takip eden değil geliştiren ve uygulayan bir ülke olmak için ayrı bir bakanlık çatısı altında çalışma yürütülmesi gerekiyor. Bu alandaki çalışmaların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda yürütülemeyeceğini söyleyen yönetici, “Asfalt dökme işi ile veri, yapay zeka işi aynı bakanlığa bağlı. Bugünün ihtiyacı değişti. Türkiye acilen ayrı bir bakanlık kurmalı” değerlendirmesinde bulundu.
MHP’NİN YASALAŞMASINI İSTEDİĞİ TEKLİF
Kamuoyu araştırma şirketlerinin neredeyse her ay yayınladıkları seçim anketleri büyük tartışma konusu. AK Parti ve MHP’de oy düşüşüne işaret eden anketlere özellikle MHP’den büyük tepki geliyor. 2018 seçimlerinde de kendilerini baraj altı gösteren anketler yayınlandığını ama MHP’nin tüm anketleri yalanladığını söyleyen MHP’li yöneticiler önümüzdeki seçimde de tablonun farklı olmayacağına inanıyor. Ama bu arada kamuoyunu yanıltmakla, yanlış yönlendirmekle suçlanan anket şirketleriyle ilgili de acil düzenleme talep ediliyor. 2018 seçimlerinin ardından da MHP bu konuda bir yasa teklifi vermişti. Teklif kamuoyunu yönlendirmek veya etkilemek maksadıyla yalan, yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan kamuoyu araştırmacılarının hapis ve para cezası ile cezalandırılmasını, araştırmanın kim için ne kadara yapıldığı gibi belgelerin paylaşılmasını öngörüyordu. MHP ekim ayında çalışmaya başlayacak Meclis’in gündem maddelerinden birinin de bu olmasını istiyor. MHP’li bir yönetici, yeni dönemde daha önce sundukları bu teklifin yasalaşması için çalışacaklarını söyledi.
MUHALEFETİN İTTİFAK STRATEJİSİ: İŞBİRLİĞİ İÇİNDE REKABET
Muhalefet partisi liderlerinin bu yılın ilk aylarındaki yoğun görüşme trafiği durdu. Parlamenter sistem modelleriyle ilgili çalışmaların paylaşılmasından gündeme dair görüş alışverişine farklı nedenlerle gerçekleşen yoğun görüşmelerin durması merak konusu oldu. Bu görüşme trafiğinin neden durduğuna dair soruya, CHP’de, “Amaç hasıl oldu. Vatandaş muhalefet partileri arasındaki iş birliği ve diyaloğu gördü, iktidarın muhalefeti karşı karşıya getirme çabalarının sonuç vermediğine de ikna oldu. Bugün yapılması gereken tüm partilerin kendi oyunu maksimize etmesi. Sonuçta partilerin artan oyu toplamda ittifakın oyunun artışını sağlayacaktır” yanıtı veriliyor. İYİ Parti’de ise aynı konuda, “İktidar partilerinden kopmuş çok sayıda seçmen elinde bavul bekliyor. Bizim görevimiz onlara güven vermek. Muhalefet partileri olarak birbirimizi gagalamaya gerek yok. İş birliği içinde rekabet diye bir kavramımız var. Çalışmaları bu şekilde sürdürüyoruz” yorumu yapılıyor.