Duvar Arkası... On altılı masaya 139 vekil!
On altılı masaya kaç vekil? Vekillere hızlı konuşma kursu! Akşener'den üçüncü kez 81 il yolunda... Atalay'sız Meclis 600 eksik... Hepsi Duvar Arkası'nda...
ALTILI MASA’YA 39, 16’LI MASAYA 139 VEKİL!
DEVA, Gelecek, Saadet, Demokrat ve İYİ Parti’nin CHP listelerinden Meclis’e 39 milletvekili göndermesinin tartışmaları sürüyor. Seçimde beklenen oy artışı sağlanamayınca milletvekili sayısı 2018 seçimlerinin de gerisine düşen CHP’de partililer bu kararı alanlara tepki gösteriyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz hafta “Hiçbirimiz umutsuzluğa kapılmayacağız. Türkiye'nin aydınlığa çıkması için değil Altılı Masa, gerekirse on altılı masa kuracağım” sözleri bu tartışmayı daha da alevlendirdi. Ortak liste kararı ile diğer partilere ölçüsüz milletvekili verildiğini savunan CHP’li bir siyasetçi, Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine gönderme yaparak, “Bu Altılı Masa'ya 39, on altılı masaya 139 vekil vereceğiz mi demek?” diye sordu.
MİLLETVEKİLLERİNE ‘HIZLI KONUŞMA KURSU VERİLSİN’ ÖNERİSİ
14 Mayıs seçimlerinin ardından oluşan 28. Yasama Dönemi Meclisi çalışmalarına konuşma süreleri tartışması ile başladı. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın grup başkanvekillerine 2+1 dakika süre vermesine muhalefet partisi grup başkanvekilleri tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise, “İç Tüzük’e uymamız lazım, burası mesaj verme yeri değil, burası çözüm üretme yeri. Süre sınırlı olmalı” dedi. CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal bu ifadelere, “Burası çözüm yeri, burası konuşma yeri, burası milletin sorunlarının dile getirileceği, milletin sorunlarına çözüm aranacak yer” diyerek yanıt verdi. AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok ise yerinden “Burası Grup Başkan Vekillerinin tiyatrolarını icra edeceği yer değil!” diye seslendi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da konuşma sürelerinde ölçülülüğün dikkate alınması gerektiğini söyledi. Bu tartışmanın ardından araştırma önergesi üzerine grubu adına söz alan ve daha önce iki dönem MHP milletvekilliği de yapan İYİ Parti Hatay Milletvekili Şefik Çirkin ise, “Bu araştırma önergeleri üzerinde konuşmalar bizim dönemimizde on dakikaydı, şimdi üç dakikaya düşmüş; bu üç dakikada ne anlatabilirsek anlatacağız. Ancak Meclis Başkanlığından ricamız, bütün milletvekillerini televizyon spikerleri gibi hızlı konuşma kursuna tabi tutsunlar ve biz de bu kabiliyetle burada dertlerimizi ifade edebilelim” önerisi getirdi.
KURULTAY BİTTİ, AKŞENER YENİDEN YOLLARA DÜŞECEK
İYİ Parti’nin “Rotamız net, pusulamız millet” sloganıyla gerçekleştirdiği 3. Olağan Kurultayı tamamlandı. Genel Başkan Meral Akşener’in rakipsiz olduğu seçimde Genel İdare Kurulu’nda yüzde 60’ı bulan değişiklik yapıldı. Konuşmasında parti içi tartışmalar ve iddialarla ilgili sert açıklamalar yapan Akşener önümüzdeki döneme dair çalışmaların da ipuçlarını verdi. ‘Dokunan, duyan, anlayan bir siyaset” tarif eden Akşener, “Yeniden özümüze, en büyük gücümüze yani milletimize kulak vereceğiz. Konuşan bir Türkiye için meydanlarda, gören bir Türkiye için sokaklarda, duyan bir Türkiye için kürsülerde olmaya devam edeceğiz” dedi. Parti yöneticileri Akşener’in İYİ Parti’nin kuruluşundan bu yana 81 ile en az iki kez gittiğini hatırlatarak bayramdan sonra da bu ziyaretlerin yeniden başlayacağını anlattı. Akşener’in gelecek ayla birlikte her hafta en az bir ili ziyaret etmesi bekleniyor.
'CAN ATALAY’SIZ MECLİS 1 DEĞİL 600 EKSİKTİR'
Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili seçilmesine karşın tahliye edilmeyen avukat Can Atalay’ın serbest bırakılmasına dair çağrılar sürüyor. Atalay tahliye edilmediği için çalışmalarına katılamadığı Meclis’in de sürekli gündem maddesi. Geçtiğimiz hafta Trabzon Barosu eski Başkanı, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez avukatların problemlerini anlattığı konuşmasında 28’inci Yasama Döneminin bu sorunlara çözüm bulunan bir dönem olarak tarihe geçmesini beklediğini söyledi. Avukat Atalay’ı da hatırlatan Suiçmez, “Hatay Milletvekili Avukat Can Atalay’sız Meclis 1 değil, 600 eksiktir. Bu hukuksuzluğa ne zaman son verilecektir?” diye sordu.