Duvar Arkası... Reformdan haber yok: Maşallah diyoruz 40 gün yaşamıyor...
Muhalefetten 'reform' sitemi... İktidar ve ana muhalafet kadınları yollarda... Meclis'te 'kaynana' hassasiyeti... AK Parti'de İstanbul Sözleşmesi itirazı... Hepsi Duvar Arkası'nda...
5 AY GEÇTİ REFORMDAN SES YOK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizde ekonomide ve hukukta yeni bir reform dönemi başlatıyoruz” sözlerinin üzerinden yaklaşık 5 ay geçti. Ancak ne 1.5 ay önce açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı ne de yaklaşık 3 hafta önce açıklanan Ekonomik Reform Paketi ile ilgili adım atıldı. Meclis’e bu süreçte gelen tek teklif de ekonomik eylem planı içinde yer almayan kurumlar vergisinin artırılmasını öngören mini paketti. Bu durum muhalefetin tepkisine neden oldu. İYİ Partili Erhan Usta, “Hiç olmazsa eylem planına koyduğunuz 8-10 maddeyi buraya getirseydiniz” diye serzenişte bulundu. Açıklanan eylem planlarının bizzat Cumhurbaşkanının konuşmaları ile bittiğini söyleyen Usta, “Sayın Erdoğan’ın davranışları bu şekilde olduğu sürece Türkiye'nin başına Nobel İktisat Ödülü almış Merkez Bankası başkanı getirin, Hazine bakanı getirin; bu ülkede başarılı olma imkânı yok” diye seslendi. Muhalefet temsilcileri reform iddiasının bu şekilde sözde kalmasına tepki gösterirken “Maşallah diyoruz kırk gün yaşamıyor” dedi.
AK PARTİLİ KADINLAR DOĞUDAN CHP’Lİ KADINLAR BATIDAN YOLA ÇIKTI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan İYİ Parti lideri Meral Akşener’e kadar bugünlerde tüm muhalefet liderleri sahada. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da son parti toplantısında “Arazi, arazi, arazi” diyerek sahayı işaret etti. İlk yola çıkan da AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı oldu. 81 ilde “Kadın Emeği Türkiye’nin İstikbali Buluşmaları” düzenleyecek olan AK Partili kadınların ilk adresi de Hakkari’ydi. Aynı süreçte CHP Kadın Kolları Başkanlığı da İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki olarak “YaşamHakOtobüsü” ile yollara düştü. “Kadına şiddete son”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganları ile yola çıkan kadınların ilk adresi Eskişehir ve Bolu oldu. CHP’li kadınlar 81 ili dolaşarak İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini, kadına yönelik şiddete geçit vermeyeceklerini anlatacak.
'ROMANLARIN KAYNANASI YOK MU?'
CHP’li Roman Milletvekili Özcan Purçu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla Meclis Genel Kurulu’nda söz aldı. Türkiye'de 5 milyon Roman olduğunu anlatan Purçu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nün Hindistan’dan Avrupa ülkelerine tüm dünyada kutlandığını söyledi, Türkiye’de de kutlanması için verdiği kanun teklifinin işleme alınmamasını eleştirdi. Purçu tepkisini dile getirirken, “Kaynanalar Günü bile var ya! Şaka Günü bile var ya!” diye seslendi. Purçu’nun konuşmasının ardından söz alan AK Parti Isparta Milletvekili, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Purçu'nun Roman vatandaşlarla ilgili sözlerine katıldığını söyledi ancak “Kaynanaların bile günü var da Romanların günü yok derken burada kaynanaları yani ana yarılarını maalesef aşağılayan bir ifade kullandı. Bunu yapmamak lazım, kadınları, anneleri hiçbir şekilde, hiçbir konuyla mukayese etmenin doğru olmadığını düşünüyorum” dedi. AK Parti sıralarından da Bilgiç’e “Romanların kaynanası yok mu?” sorusu ile destek geldi. Meclis’te kaynana hassaiyetine neden olan Romanlar Günü çağrısı ise bir gün sonra Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile hayata geçti. Genelgeye göre 8 Nisan artık Türkiye’de de 'Romanlar Günü' olarak kutlanacak.
ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİM SONUCUNU MODERN MUHAFAZAKAR KADINLAR BELİRLEYECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması muhalefetin yanı sıra AK Parti’de de tartışmalara neden oldu. Sözleşmeden imzanın çekilmesinin hata olduğunu düşünen kimi partililer yanlışlığı anlatırken seçimlerdeki etkisine de dikkat çekti. AK Partili bir kadın siyasetçi, “Önümüzdeki seçimin sonucunu modern muhafazakar kadınlar belirleyecek. Hiçbir şey için geç değil. Bunu görerek politika oluşturmak zorundayız” değerlendirmesini yaptı.