Duvar Arkası: 'Ret' diyecekken 'evet' diyen vekilin çilesi bitecek!
Meclis yenilenecek çile bitecek! Siber hukuk aranıyor... CHP'nin oy hedefi... Erdoğan 81 ile gidecek... Yanıt vermeyen bakan önerisi... TBMM'nin sergi faturası... Hepsi Duvar Arkası'nda...
MECLİS’TE ELEKTRONİK SİSTEM 25 YILIN ARDINDAN YENİLENİYOR
TBMM Genel Kurulu salonunda 1996 yılında kullanılmaya başlanan elektronik oylama sistemi 25 yılın ardından yenileniyor. Eskiyen sistem son yıllarda alarm vermeye başlamış, sistemin kilitlenmesi, parmak izini tanımama gibi sorunlar milletvekillerine zor anlar yaşatmaya başlamıştı. Oylamalar sırasında arızalar nedeniyle sisteme giremeyen bazı milletvekilleri elden pusula göndermek zorunda kalırken, bazı milletvekillerinin “ret” vereceği kanuna “kabul” oyu vermesi gibi durumlar da ortaya çıkmıştı. Bugünün teknolojisine göre yenilenecek sistemle "yüz tanıma" ve "şifreli" oylama kurulacak. Ancak salondaki sorun sadece bununla da sınırlı değil. Oturma sıralarında priz olmadığı için bilgisayar ve telefon şarj etmek milletvekilleri için büyük sorun oluyor. Bu sorun da tüm sıralara priz yerleştirilmesi ile çözülecek. Ayrıca kürsünün iki tarafına yerleştirilecek LED ekranlar ile salonun arka bölümlerinde oturan milletvekillerinin de kürsüdeki konuşmacıyı daha rahat görmesi sağlanacak. Yeni elektronik sistemin kurulmasının ardından halılar da yenilenecek. Çalışma için ilk etapta 39 milyon TL ödenek ayrılmıştı. Ancak maliyetin bunun daha üzerinde olacağı ifade ediliyor.
SİBER DÜNYAYA 'SİBER HUKUK' ARANIYOR
AK Parti, sosyal ağlara mali ve hukuki muhataplık için Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getirilmesinin ardından bu kez “dezenformasyonla mücadele” adı altında yeni bir çalışma başlattı. AK Partililere göre bu çalışmada AB ülkeleri örnek alınıyor, özel olarak da Almanya örneği inceleniyor. AB’nin biri terörle mücadele, diğeri dezenformasyonla mücadele olmak üzere bu konuda iki çizgisi olduğuna dikkat çekilirken dezenformasyonun da bir 'terör biçimi' olarak görüldüğüne vurgu yapılıyor. Çalışmanın “muhalefete baskı”, “internete sansür” olarak değerlendirilemeyeceğinin savunulduğu partide, “Fiziki sınırları olmayan siber, sanal dünyayı geleneksel hukukla düzenlemek imkansız. Oradaki suçların yeni tanımlamalara ve bu tanımlamalara göre düzenlenmiş yeni cezalara, yani yeni bir siber hukuk düzenlemesine ihtiyaç var” deniliyor. “Siber hukuk” çerçevesinde sanal dünyada verilecek en büyük cezanın hapse atmak değil internetten mahrum kılmak olabileceğine değinilirken çalışmanın alternatif ceza yöntemleri içerebileceğine dikkat çekiliyor. Bu arada daha önce sosyal medya hesaplarının kullanımında kimlik numarasının zorunlu hale gelmesi de gündeme gelmişti. Ancak çalışmayı yürütenler böyle bir düzenlemenin kişisel veri güvenliğine aykırı olmasının yanı sıra yabancı şirketlere veri aktarımına da yol açabileceğine dikkat çekerek kesinlikle gündemde olmadığını belirtiyor.
CHP’NİN OY HEDEFİ YÜZDE 30
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener geçtiğimiz haftaki Van ziyaretinde partisinin oy hedefini açıkladı. 2018 seçimlerinde yüzde 10 oyla Meclis’e giren İYİ Parti’nin bugün araştırmaların ortalamasına göre yüzde 16'da göründüğünü söyleyen Akşener, “Şimdi yüzde 16’lık bir partiyi yüzde 20’lik bir parti haline getirebilmek için arkadaşlarımızla yeniden yollara düşüyoruz” dedi. Millet İttifakı’nın büyük ortağı CHP’de de bir oy oranı hedefi konuşuluyor. 2018 seçimlerinde yüzde 22.6 oyla Meclis’e giren CHP’nin kamuoyu araştırmalarının ortalamasına bakıldığında yüzde 25’in üzerinde olduğunu belirten bir parti yöneticisi önümüzdeki seçimler için yüzde 30 hedefini yakalayacaklarını söyledi.
ERDOĞAN TÜRKİYE TURUNDA: 81 HAFTADA 81 İL ZİYARETİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salgında normalleşme kararlarının ardından sahaya çıktı. Önce Hatay, ardından Diyarbakır ve Erzurum’a giden Erdoğan, bu hafta için planlanan Kahramanmaraş ziyaretini ise yangınlar nedeniyle erteledi. AK Parti yöneticileri bundan sonra Erdoğan’ın her hafta en az bir kente gideceğini söylerken bunun bir erken ya da baskın seçim hazırlığı olarak yorumlanamayacağını söylüyor. Partililerin hesabına göre Erdoğan haftada bir kente gitse, 81 il 81 hafta, bu da en az 1.5 yıl demek. Seçim öncesi tüm illerin dolaşılacağına dikkat çeken bir partili bugünden başlandığında ancak Türkiye turunun tamamlanmış olacağına vurgu yapıyor. Bu arada AK Parti’de milletvekilleri de sahaya inmeye başladı. Hem parti genel merkezi hem de grup başkanvekilleri tarafından takip edilecek milletvekillerinin yapacakları çalışmalar da yeniden milletvekilliğini garantilemeleri açısından önemli bir sınav...