MEMUR 70 YAŞINDA EMEKLİLİK İSTİYOR!
Memur maaş zamlarıyla ilgili beklenen düzenleme Meclis’e geldi. Memurlar yüzde 17.55 enflasyon farkının yanı sıra 8 bin 77 lira seyyanen ödeme alacak. Ancak 8 bin lira seyyanen ödeme taban aylığına yansımayacak, dolayısıyla bu durum uzun vadede emekli aylıklarıyla ilgili sorunu büyütecek. Teklifin görüşmelerinin yapıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alan Bağımsız Kamu Çalışanları Konfederasyonu Toplu Görüşme Sekreteri Erkut Demirci ortaya çıkacak sıkıntıyı dile getirdi, kendisini arayan memurların emeklilik yaşının 70’e yükseltilmesi gibi talepler ilettiğini anlattı. Memurun çalışırken ortalama 25 bin alırken emekli olduğunda seyyanen zam, kök maaşa yansımayacağı için 12 bin 500 lira alacağını söyleyen Demirci, “58-60 yaş olan emeklilik yaşını yüksek bulurken 65’e çıkarıldı. Şu anda maddi kayıptan dolayı, memurlarımız çalışabilirse, artık gelip gidebilirse 70 yaşına kadar çalışmayı düşünmekte ve bu gittikçe de artacak” dedi. Demirci seyyanen zammın kök maaşa eklenmesi gerektiğini kaydetti.
DevaSaGelecek HAYAL OLDU!
14 Mayıs seçimlerinde yapılan iş birliği doğrultusunda CHP listelerinden Meclis’e giren Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nden 35 milletvekilinin ortak grup kurma arayışı sonuçsuz kaldı. Üç partinin Meclis’te ortak grup kurması için haftalar süren görüşmelerde birden fazla model tartışıldı ancak anlaşma sağlanamadı. Daha sonra Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında temaslar başladı. Bu temasların sonunda iki parti Saadet Partisi çatısı altında Meclis’te grup kurma konusunda uzlaştı. Kamuoyuna duyurulan kararın ardından Meclis’e başvuru yapılarak işlemler de hızla gerçekleşti. Seçimlerin ardından ortak grup kurmak için yapılan görüşmelerde mesai yapan bir partili, DEVA Partisi’nin sürecin dışında kalma kararına serzenişte bulunarak, “3 partinin yer alacağı bir grup için isim dahi bulmuştuk. Eğer DEVA Partisi de kabul etse grup için “DevaSaGelecek” diyecektik. Ama olmadı” dedi...
OYLAR DÜŞÜYOR: CHP’DE '94 ENDİŞESİ!
Seçim yenilgisinin ardından “değişim” tartışmasının yaşandığı CHP’de endişeler büyüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan kendisini de içine alacak bir değişime önderlik etmesi çağrısı karşılık bulmadı. Parti üst yönetiminde bazı değişimler yapmakla yetinen Kılıçdaroğlu’nun yeniden aday olmak istediği, yerel seçimlere kadar partisinin başında kalmayı hedeflediği değerlendiriliyor. Ancak değişim çağrısı yapanlar bu bakışın partiyi daha da gerileteceği görüşünde. Kılıçdaroğlu’nun ısrarının partiye yeniden “1994 travması” yaşatabileceği uyarısında bulunanlar var. 26 Mart 1994 yerel seçimlerinde CHP tarafından yönetilen İstanbul, Ankara ve İzmir'de büyükşehir belediyelerinin kaybedildiğini hatırlatan değişimciler, yeni yapılan bir araştırmaya göre CHP’nin seçim sonrası oyunun yüzde 20 altına kadar gerilediğine dikkat çekerek, “Böyle gidersek seçmen 94 seçimlerinde olduğu gibi partimizi cezalandıracak. Bu tabloyu hak etmiyoruz. Buna izin vermemeliyiz” diyor.
AK PARTİ’DE 'MKYK SAYISI 50’YE DÜŞÜRÜLSÜN' TALEBİ
AK Parti seçimlerin ardından genel merkez yönetiminde değişiklik için kongre sürecini başlattı. Ekim ayında yapılması planlanan büyük kongreye ilçe ve il kongreleri yapılmadan gidilecek. İlk defa böyle bir kongre süreci yaşayacak AK Parti’de bunun nedeni “yerel seçim öncesi teşkilatlarda küskünler yaratmamak” gerekçesiyle açıklanıyor. Partinin A takımının belirlendiği MKYK üyelerinin seçileceği kongrede yenilenme beklentisi yüksek. Bir önceki kongreye göre parti yönetiminde daha kapsamlı bir değişiklik olacağı kaydediliyor. Ancak MKYK üye sayısı ile ilgili itiraz var. AK Parti’nin 2 yıl önceki kongresinde tüzük değişikliği yapılarak MKYK üye sayısı 50’den 75’e çıkarılmış, toplantıların yedek 35 üyenin de katılımıyla 110 kişi yapılmasına karar verilmişti. 100 kişiyle tartışma ortamının mümkün olmadığına dikkat çeken bazı parti yöneticileri, “Bunu yeniden değerlendirmek lazım. Sayının yeniden 50’ye çekilmesi gerek” diyor. Bu talep karşılık bulursa kongrede tüzük değişikliği yapılacak.