OYLAR DÜŞÜYOR: CHP’DE '94 ENDİŞESİ!
Seçim yenilgisinin ardından “değişim” tartışmasının yaşandığı CHP’de endişeler büyüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan kendisini de içine alacak bir değişime önderlik etmesi çağrısı karşılık bulmadı. Parti üst yönetiminde bazı değişimler yapmakla yetinen Kılıçdaroğlu’nun yeniden aday olmak istediği, yerel seçimlere kadar partisinin başında kalmayı hedeflediği değerlendiriliyor. Ancak değişim çağrısı yapanlar bu bakışın partiyi daha da gerileteceği görüşünde. Kılıçdaroğlu’nun ısrarının partiye yeniden “1994 travması” yaşatabileceği uyarısında bulunanlar var. 26 Mart 1994 yerel seçimlerinde CHP tarafından yönetilen İstanbul, Ankara ve İzmir'de büyükşehir belediyelerinin kaybedildiğini hatırlatan değişimciler, yeni yapılan bir araştırmaya göre CHP’nin seçim sonrası oyunun yüzde 20 altına kadar gerilediğine dikkat çekerek, “Böyle gidersek seçmen 94 seçimlerinde olduğu gibi partimizi cezalandıracak. Bu tabloyu hak etmiyoruz. Buna izin vermemeliyiz” diyor.
AK PARTİ’DE 'MKYK SAYISI 50’YE DÜŞÜRÜLSÜN' TALEBİ
AK Parti seçimlerin ardından genel merkez yönetiminde değişiklik için kongre sürecini başlattı. Ekim ayında yapılması planlanan büyük kongreye ilçe ve il kongreleri yapılmadan gidilecek. İlk defa böyle bir kongre süreci yaşayacak AK Parti’de bunun nedeni “yerel seçim öncesi teşkilatlarda küskünler yaratmamak” gerekçesiyle açıklanıyor. Partinin A takımının belirlendiği MKYK üyelerinin seçileceği kongrede yenilenme beklentisi yüksek. Bir önceki kongreye göre parti yönetiminde daha kapsamlı bir değişiklik olacağı kaydediliyor. Ancak MKYK üye sayısı ile ilgili itiraz var. AK Parti’nin 2 yıl önceki kongresinde tüzük değişikliği yapılarak MKYK üye sayısı 50’den 75’e çıkarılmış, toplantıların yedek 35 üyenin de katılımıyla 110 kişi yapılmasına karar verilmişti. 100 kişiyle tartışma ortamının mümkün olmadığına dikkat çeken bazı parti yöneticileri, “Bunu yeniden değerlendirmek lazım. Sayının yeniden 50’ye çekilmesi gerek” diyor. Bu talep karşılık bulursa kongrede tüzük değişikliği yapılacak.
EKONOMİ PROGRAMI TWİTTER’DA, BÜTÇE TİKTOK’TA!
Seçim sonrası gözler yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yapacağı açıklamalara, atacağı adımlara çevrildi. Ancak Şimşek koltuğa oturduğu günden bu yana kameraların önüne geçmiş değil. Mesajları için sosyal medya hesabını kullanan Şimşek, geçen hafta yeni ekonomik program hakkındaki açıklamasını da aynı yolla yaptı. Şimşek’in, programda mali disiplin, enflasyon ve yapısal reformların üç temel bileşen olacağını kaydettiği bu açıklama yöntemine muhalefetten tepki geldi. Şimşek’in açıklaması ile ilgili Meclis Genel Kurulu’nda değerlendirme yapan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “AK Partili bakanları tebrik etmek istiyorum, hakikaten sosyal medyayı çok iyi kullanıyorlar. Bir Hazine Bakanı Instagram’dan istifa etmişti. Şimdiki Hazine Bakanı da Twitter’dan ekonomik program açıklıyor, herhâlde 2024 bütçesini de Sayın Cumhurbaşkanı TikTok’tan açıklayacaktır” dedi.
AKŞENER 'YENİ FORMAT'LA SAHAYA ÇIKIYOR
24 Haziran’da büyük kongresini tamamlayan İYİ Parti’de geçtiğimiz hafta yeni seçilen Genel İdare Kurulu üyeleri arasından Başkanlık Divanı belirlendi. A takımında kapsamlı bir değişime giden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in önümüzdeki günlerde de saha çalışmalarına başlaması bekleniyor. Kurultay konuşmasında, “Siyasette yeni bir zemin kuracağız, yeni bir yol, yeni bir sayfa açacağız” diyen Akşener’in ittifaklara mesafeli, daha çok partisini büyütmeye yönelik bir çalışma yürüteceği kaydediliyor. Önümüzdeki günlerde il gezilerine yeniden başlayacak olan Akşener’in ziyaretlerinin formatında da bu kapsamda değişiklik yapacağı ifade ediliyor. Bugüne kadar neredeyse iki kez 81 ili dolaşan Akşener halkla buluşmalar, esnaf ziyaretleri gerçekleştiriyor, çeşitli sivil toplum örgütleriyle, iş dünyasından isimlerle görüşmeler yapıyordu. Önümüzdeki günlerde başlayacak ziyaretlerde ise bunların yanı sıra Akşener’in gittiği her kentte il ve ilçe yöneticileriyle de bir araya gelerek toplantılar gerçekleştireceği kaydediliyor. Bu toplantılarda teşkilatın talep ve önerileri ilk ağızdan dinlenecek, parti politikalarıyla ilgili birebir değerlendirmeler yapılacak.