Duvar Arkası... 'Saha' sınavı: Kim kaç kente gitti?
Yeni tartışmanın yanıtı: Sahada kim vardı? CHP'de 'Doğu Masası'ndan sonra üye arttı... Seçim kanununda 'cumhurbaşkanlığı' açmazı... Büyük sürpriz HDP'den gelebilir! Hepsi Duvar Arkası'nda...
LİDERLERİN SAHA PERFORMANSI: KİM KAÇ KENTE GİTTİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salgın sürecinde normalleşme adımları atılması ile birlikte il ziyaretlerine başladı. Haziran sonunda Hatay’a giden Erdoğan daha sonra Sakarya, Diyarbakır, Erzurum, Rize, Kahramanmaraş ve Kırşehir'i ziyaret etti. En son Mersin’e giden Erdoğan partisinin il danışma kurulunda muhalefete yüklendi, “Muhalefet genel başkanları evlerinin odaları arasında dolaşırken biz tüm Türkiye'yi geziyoruz. Muhalefet sadece belli illere hapsolmuşken biz 84 milyonun tamamına ulaşıyoruz” dedi. Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından gözler, muhalefet liderlerinin saha performansına çevrildi.
CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre Kemal Kılıçdaroğlu bu yılın ilk 9 ayında Ankara dışında tam 53 programa katıldı. Sel ve yangın bölgelerine giden Kılıçdaroğlu’nun ziyaret ettiği yerler arasında Van, Çorum, Gaziantep, Kırklareli gibi farklı bölgelerde birçok il yer aldı.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Ocak 2020 tarihinden bu yana neredeyse her ay 1-2 ile gitti. Yaz aylarında bu ziyaretleri haftada 3-4 kente çıkaran Akşener geçen 19 ayda 58 ili, yaklaşık 250 ilçeyi ziyaret etti. Akşener bu yılın sonuna kadar ziyaret ettiği il sayısını 81’e çıkarmayı hedefliyor.
HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da geçtiğimiz aylarda yoğun bir ziyaret trafiğinde bulundu. Eş Başkanlar son 3 ayda miting, halk buluşması, esnaf gezisi, iş-aş buluşması gibi farklı etkinlikler kapsamında 26 ilde program gerçekleştirdi.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin kuruluşunun ardından il başkanlığı binalarının açılışı ve kongre gibi çeşitli nedenlerle 60’ın üzerinde kente gitti. Doğu ve Güneydoğu’daki tüm illeri ziyaret eden Davutoğlu’nun bazı kentlere 4 kez gittiği biliniyor. Partililer geçtiğimiz hafta gittikleri Bingöl’deki Sancak beldesine en son 50 yıl önce Bülent Ecevit’in gitmiş olduğuna dikkat çekiyor.
Kuruluşunun üzerinden 1.5 yıl geçen DEVA Partisi’nin genel başkanı Ali Babacan da aylardır Türkiye’yi dolaşıyor. 2020 yılı Aralık ayına kadar 41 ili ziyaret eden Babacan bu yılın ilk 9 ayında da yaklaşık 30 ile gitti. İstanbul, İzmir, Trabzon, Samsun gibi bazı kentlere ise birden fazla gitti.
Muhalefet temsilcileri Erdoğan’a espriyle, “Erdoğan il il geziyor olsa karşılaşırdık” yanıtını verirken “MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi mi kastetti acaba” diye de soruyorlar. Çünkü Bahçeli bu yıl sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyaretine eşlik etti. Sonrasında da Malazgirt Zaferi'nin 950. yıldönümü nedeniyle Ahlat'taki etkinliklere katıldı.
'DOĞU MASASI' CHP'YE YARADI
Doğu ve Güneydoğu’daki illerde örgütsel kapasitesini artırmak için “Doğu Masası” kuran CHP’de çalışmalar sonuç vermeye başladı. Edinilen bilgiye göre bölgedeki birçok ilde üye sayısı yüzde 50’ye varan oranlarda arttı. Diyarbakır'da 3 bin 462 olan üye sayısı 5 bin 485’e, Van'da 2 bin 416 olan üye sayısı 3 bin 503’e, Batman’da 883 olan üye sayısı 2 bin 153’e, Hakkari'de 903 olan üye sayısı bin 460’a, Muş'ta 930 olan üye sayısı bin 499’a, Bitlis'te 814 üye olan sayısı bin 588’e çıktı. "CHP’nin üye sayısını artırması sandık kurulu üyelikleri açısından da önem taşıyor.
SEÇİM KANUNU AÇMAZI: CUMHURBAŞKANLIĞINDA CEZALANDIRMAYA DÖNEBİLİR
AK Parti ile MHP’nin seçim kanununda değişiklik için başlattığı çalışmada bir yıl geride kaldı. Çalışma kapsamında seçim barajının indirilmesi, dar-daraltılmış bölge, ittifaka katılan partilere ayrı baraj konulması gibi çok sayıda değişiklik gündeme geldi ancak bunların birçoğundan vazgeçilirken seçim barajındaki düşüş de 3 puan olarak belirlendi. Muhalefet temsilcilerine göre seçim kanununda yapılmak istenen diğer değişikliklerden vazgeçilmesinde “Cumhurbaşkanlığı seçimi açmazı” etkili oldu. AK Parti ve MHP’nin seçim kanununda kimi değişikliklerle Meclis çoğunluğunu elde etmeye çalıştığına dikkat çeken muhalefet temsilcileri, “Meclis çoğunluğu için uğraşırken Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmeyi garantileyebilirler. Meclis seçiminde muhalefet partilerinin önünü kapatıp dışlarsanız, bu partilerin seçmeninin cumhurbaşkanlığı seçiminde cezalandırıcı oy kullanmasının önüne nasıl geçeceksiniz?” değerlendirmesini yapıyor.
SEÇİMİN SÜRPRİZİNİ HDP YAPABİLİR
Seçmen araştırmalarında AK Parti ve MHP’de düşüş görülürken İYİ Parti’de yükseliş dikkat çekiyor. CHP oylarını birkaç puan artırırken HDP’nin de barajın üzerinde olduğu görülüyor. Ancak HDP’ye göre bu oranlar gerçeği yansıtmıyor. Parti Sözcüsü Ebru Günay da geçen hafta oylarının yüzde 15 olduğunu, demokratik koşullarda yapılacak bir seçimde ise gerçek güçlerinin yüzde 30 olduğunu söyledi. Birçok uzman da yaratılan korku ortamında kriminalize edilen HDP’nin gerçek oyunun sağlıklı ölçülemediğine dikkat çekerek eğer kapatılma olmazsa HDP’nin, kapatma durumunda ise HDP’nin işaret edeceği yeni partinin seçimin sürprizini yapabileceğine dikkat çekiyor.