Duvar Arkası... Talimat geldi: AK Partili vekiller sıraya girdi!
AK Partili vekilleri basın toplantısı sırasına sokan talimat... 2021 yılının ilk siyasi partisi kuruldu... İktidardan 'kutuplarda palmiye' benzetmeli anayasa yorumu... TBMM'de 'grup başkanvekilleri rahat rahat sataşsın diye' oturum yapılacak mı? Milletvekilinden inek de istendi... Hepsi Duvar Arkası'nda...
TALİMAT GELDİ, AK PARTİLİLER BASIN TOPLANTISI İÇİN SIRAYA GİRDİ
Meclis’in klasiğidir, muhalefet çok iktidar az konuşur. Bu durum basın toplantılarına da yansır. Meclis’in son verilerine göre 2020 yılında toplam 950 basın toplantısı düzenlendi. Rekor 353 açıklama ile CHP’li milletvekillerindeydi. CHP’yi 188 basın toplantısıyla HDP, 107 basın toplantısı ile AK Parti milletvekilleri izledi. İYİ Parti milletvekilleri 101, MHP milletvekilleri ise 54 basın toplantısı yaptı. Ancak bu tablo değişebilir.
AK Parti kurullarında milletvekillerinin 'sessizliği' eleştiri konusu oldu. Durum AK Parti Genel Merkez toplantılarında da ele alındı, milletvekillerine “Diğer partiler yapıyor siz neden yapmıyorsunuz. Yapılan güzel işleri anlatın, gündemdeki konuları değerlendirin, parti görüşlerini aktarın, muhalefetin yanlışlarını gündeme getirin” talimatı gitti. Söz konusu çağrı üzerine AK Partili milletvekilleri de basın toplantısı için sıraya girdi.
Son 1 ay içinde neredeyse her gün en az 3-4 AK Partili milletvekili basın toplantısı yapmaya başladı. İktidar milletvekilleri son yaptıkları basın toplantılarında, Ermenistan’da yaşananlar, 28 Şubat süreci, CHP’li belediyelerde yaşanan sıkıntılar, Ulubey Kanyonu'nun turistik potansiyeli, Ayder'in dönüşümü gibi konuları değerlendirdi. AK Partili milletvekillerinin eklenmesiyle Meclis’te basın toplantısı sayısı neredeyse ikiye katlandı. Bu yeni durumsa mesaileri artacağı için en çok Meclis TV ve Anadolu Ajansı çalışanlarını zor durumda bırakacak gibi görünüyor.
2021 YILININ İLK SİYASİ PARTİSİ KURULDU
Siyasi partiler arasında sürekli yenileri ekleniyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kayıtlarına göre 2020 yılında 27 yeni siyasi parti kuruldu. 2021 yılı da benzer gelişmelere gebe görünüyor. Başta CHP’den istifa eden Muharrem İnce olmak üzere birçok yeni parti kurma girişimine dair haberler geliyor. Bu partiler hazırlıklarını sürdürürken şubat ayı başında Gelişim ve Demokrasi Partisi adıyla yeni yılın ilk siyasi partisi kuruluşunu ilan etti. GDP’nin kuruluşu ile birlikte Türkiye’deki toplam siyasi parti sayısı 108’e yükseldi.
AK PARTİ’DEN ANAYASA YORUMU: KUTUPLARDA PALMİYE YETİŞMİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısını yaptığı “sıfırdan yeni anayasa” için düğmeye basıldı. İlk etapta Cumhurbaşkanlığında Prof. Dr. Yavuz Atar başkanlığında akademisyenlerin katkı vereceği bir çalışma yapılacak. Daha sonra bunun parti içinde değerlendirilmesi ve sonrasında başta ittifak ortağı MHP olmak üzere diğer partilerle ele alınması, en son bir uzlaşma olursa Meclis’te komisyon kurulması, muhalefet destek vermezse AK Parti ile MHP’nin ortak bir çalışma yürüterek değişiklik teklifi hazırlaması bekleniyor.
AK Partililer 2021 yılını kapsayan uzun soluklu bir çalışma planlandığını ancak bu konuda kararlı olduklarını söylüyorlar. AK Partili bir kurmay, yeni anayasa çalışmasına büyük önem verdiklerini belirterek, “Birçok değişiklik yapıldı ama 12 Eylül anayasasından dolayı kimi konularda sürekli kilitlenmeler yaşanıyor. Birçok iş için daha fazla efor sarf edilmesi gerekiyor. Kutuplarda palmiye yetiştirmek gibi, zorluyor, olmuyor. Bizim için yeni anayasa çok önemli” diyor.
GRUP BAŞKANVEKİLLERİ İÇİN 'SATAŞMA OTURUMU'
Meclis Genel Kurulu’nda siyasi partilerin grup başkanvekilleri arasındaki tartışmalar uzayınca oturumu takip eden milletvekilleri de tepki gösteriyor. AK Parti ile CHP, AK Parti ile HDP ya da İYİ Parti ile AK Parti grup başkanvekilleri arasında başlayan ve kimi zaman saatler süren tartışmalar yaşanıyor. Geçen hafta da böyle bir tartışma yaşandı. MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı bu duruma tepki göstererek, “Sadece grup başkanvekillerinin sataşacağı bir oturum yapsak nasıl olur acaba? Biz onları dinlemek zorunda mıyız?” diye seslendi. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç de bu sözlere hak verdi: “Bence gayet makul bu öneri; değerlendireceğim!”