Duvar Arkası... Yargı paketi genişliyor: ‘Etki ajanlığı’ hortladı
'Etki ajanlığı' yeniden... DEVA ve Gelecek'ten 'iki başkan'lı kurgu... İYİ Parti'de 'arınma' istifaları! AJet'ten şikayetler 12 bine yaklaştı... Hepsi Duvar Arkası'nda...
MECLİS AÇILIYOR, YARGI PAKETİ GENİŞLİYOR
Meclis 1 Ekim’de yeni yasama çalışmalarına başlayacak. AK Parti ve MHP’den gelen açıklamalara göre yeni dönemin önemli gündem maddelerinden biri yeni anayasa olacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un dönem başlamadan önce yeni anayasa yapımı ile ilgili Meclis’te grubu bulunan partilere bir çağrı daha yapması bekleniyor. Yeni anayasa tartışmasına içtüzük değişikliğinin de eklenmesi sürpriz olmayacak. Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak yasa çalışmaları için de hazırlıklar başladı. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda değişiklik teklifi, Öğretmenlik Meslek Kanununda değişiklik teklifi ve kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen teklif, Meclis gündeminde görüşülmeyi bekliyor. Edinilen bilgiye göre ilk ele alınması beklenen teklif Yargı paketi olacak. Ancak yaz tatili nedeniyle tartışmalı bazı düzenlemelerin çıkarıldığı teklifin yeni yasama dönemi ile birlikte genişletileceği ifade ediliyor. Paket hazırlanırken gündeme gelen ama eleştiriler üzerine geri çekilen “Etki ajanlığı” düzenlemesinin de yeniden ekleneceği kaydediliyor.
DEVA-GELECEK MASASI KURULDU:
İKİ LİDERİN DE OLDUĞU BİR YAPI KURGULANIYOR
DEVA ve Gelecek Partisi’nin bir süredir devam eden “birleşme” görüşmeleri liderler düzeyinde konuşulacak duruma geldi. Geçtiğimiz hafta iki parti genel başkanı Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan bir araya gelerek ilk görüşmeyi yaptı. İki liderin bugün de yeniden bir araya gelmesi bekleniyor. Eşit zeminde, liderler düzeyinde görüşmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken parti yetkilileri, “Sürecin daha başındayız. İki parti de olumlu bakıyor. Önemli olan bu isteğin oluşmasıydı. DEVA-Gelecek Partisi birleşmek için masa kurdu ama gidecek daha çok yolu var. Bir ön çalışma yapıldı şimdi liderler konuşacak, anlaşacak. 2 genel başkanın da sistem içinde olacağı bir yeni parti yapılanması konuşuluyor. Siyasette yeni bir merkez oluşturalım istiyoruz. Bölünmüş görüntü nedeniyle AK Parti’den ayrılmayan ya da ayrılıp dışarıda duran birçok siyasetçi için yeni bir çekim merkezi yaratılabilir. Yıl bitmeden bir sonuca ulaşmasını bekliyoruz” diyorlar. İki partinin birleşme kararı alması durumunda Meclis’te grup kurulacak. Parti yetkilileri birleşme kararı alınırsa iki partinin bu kararı onaylatacakları kongreleri toplamaları, daha sonra yeni partinin kongresinin yapılması gibi birçok teknik süreç gerektiğini ancak anlaşma sağlanırsa bunların çok kısa süre içinde hayata geçebileceğini söylüyor. Partililer her şey yolunda giderse Meclis’teki bütçe görüşmeleri başlamadan grubun kurulması için uğraş verileceğini kaydediyor.
İYİ PARTİ 'ARINIYOR'
İYİ Parti 43 milletvekili ile Meclis’e girdi ancak geçen 16 ayda 13 milletvekili kaybetti. En son istifa eden milletvekilleri Dursun Ataş ve Ümit Özlale oldu. Kayseri Milletvekili Dursun Ataş istifasını yaptığı yazılı açıklama ile duyurdu ancak açıklamada “gerekli ve kaçınılmaz” olduğunu söylediği istifanın nedenini söylemedi. İzmir Milletvekili Ümit Özlale de sadece “Bugün itibarıyla partimdeki görevlerimden ve partimden istifa ettiğimi kamuoyuna saygılarımla duyururum” demekle yetindi. Her iki istifa da parti yöneticilerinde büyük şaşkınlık yarattı. Kurultay öncesi ve sonrası gelen istifaların belki anlaşılabileceğini ancak şu an gerçekleşen istifalara anlam veremediklerini söyleyen partililerden, “Bir gerekçe, açıklama yoksa burada sadece kişisel nedenler, kimi çıkar hesapları vardır. Bu durumda yaşanan istifaları arınma olarak görüyoruz” değerlendirmeleri geliyor. İYİ Parti’nin Meclis’in yasama çalışmalarına başlayacağı 1 Ekim’in ardından daha yoğun bir saha çalışmasına başlayacağı, kuruluş yıldönümü olan 25 Ekim’de de büyük bir törenle yeni dönemin yol haritasının kamuoyuyla paylaşılacağı kaydediliyor.
AJET İÇİN 12 BİNE YAKIN ŞİKAYET!
Türk Hava Yolları’nın yeni markası Ajet başta rötarlar olmak üzere birçok şikayetle yaz aylarının önemli bir tartışma konusu oldu. Şikayetleri milletvekilleri soru önergeleri ile Meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun verdiği bilgiye göre 31 Mart 2024’te ticari hava taşımacılığına başlayan şirkete yapılan denetimlerde uçuş emniyetini olumsuz etkileyen bir bulgu tespit edilemedi. Bakan Uraloğlu yolcu hakları ile ilgili başvuruların mevzuat kapsamında incelendiğini, bunların yolculara sunularak mağduriyetlerin giderildiğini, teknik/operasyonel uçuş iptallerinde ise tazminat ödetildiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu mart ayı sonunda faaliyete geçen şirkete 2024 Haziran sonu itibariyle, yaklaşık 3 ayda 11 bin727 adet yolcu hakları başvurusu yapıldığını açıkladı.
(HABER MERKEZİ)