Duvar Arkası... Yeni anayasa görüşmesi yapılamayan tek parti
Anayasa görüşmesi yapmayan parti... Bakanlığına ömür biçen bakan... Akşener 'ikna edilmek' istiyor... Gelecek-SAADET dağılacak mı? Aday belirleyici dava! Zor tatil! Hepsi Duvar Arkası'nda...
ANAYASA GÖRÜŞMESİNİ REDDEDEN TEK PARTİ
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında Meclis’te grubu bulunan AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’ni ziyaret etti. Kurtulmuş grubu olmayan ama Meclis’te temsil edilen siyasi partiler DEVA Partisi, HÜDA-PAR, Yeniden Refah Partisi, TİP, Demokratik Bölgeler Partisi, Emek Partisi ve DSP’nin de genel başkanlarını davet ederek Meclis Başkanlığında görüş alışverişinde bulundu. Kurtulmuş’un hem siyasi parti grupları hem de Meclis’te temsil edilen partilerin liderleri ile görüşmeleri geçtiğimiz hafta tamamlandı. Meclis'te vekili olan ancak Kurtulmuş ile görüşmeyen tek siyasi parti ise Demokrat Parti oldu. 3 milletvekili bulunan Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Gültekin Uysal, “Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 'yalancı çoban' hikayesine dönüşmüş yeni anayasa aldatmacasına, kandırmacasına alet ve taraf olmayacağız” diyerek görüşme talebini kabul etmediklerini açıklamıştı.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN BAKANLIĞINA ÖMÜR BİÇTİ
14-28 Mayıs seçimlerinin ardından oluşan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde ilk değişim geçen ay yapıldı. Sağlık Bakanlığına Kemal Memişoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına Murat Kurum getirildi. Kabine’deki mini revizyon beraberinde yakında yeni değişimlerin de olabileceği iddialarına neden oldu. Kulislerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı başta olmak üzere Dışişleri, Milli Savunma, Hazine, İçişleri, Milli Eğitim Bakanlarının koltuklarını koruyacağı konuşulurken diğer bakanlıkların hepsinde değişim olabileceğine dair yorumlar yapıldı. Edinilen bilgiye göre “koltuğu sağlam” görülen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise bu durumdan çok emin değil. Kulislerde Bakan Tekin’in son 15 yılda 6 ayrı Milli Eğitim Bakanının görev yaptığına dikkat çekerek, “Milli Eğitim Bakanlarının ömrünün 2.5 yıl olduğunun farkındayım” dediği konuşuluyor. Türkiye’de en uzun süre Milli Eğitim Bakanlığı'nda bulunan isim Hasan Ali Yücel, ikinci sırada ise Hüseyin Çelik yer alıyor. Çelik’in ardından geçen 15 yılda sırasıyla Nimet Çubukçu, Ömer Çelik, Nabi Avcı, İsmet Yılmaz, Ziya Selçuk ve Mahmut Özer bakan oldu.
AKŞENER, İYİ PARTİ'NİN KENDİSİNİ İKNA ETMESİNİ Mİ BEKLİYOR?
İYİ Parti kurucu Genel Başkanı Meral Akşener’in yerel seçim sürecindeki “hür ve müstakil” çıkışı seçmeninde karşılık bulmadı. Oyları yüzde 3-4’e düşen parti kongreye gitti, Akşener genel başkanlıktan ayrıldı. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme büyük tartışma yaratan Akşener bugüne kadar tek bir açıklama yapmadı. Geçtiğimiz kurban bayramında kendisini ziyaret eden partililerle bir araya gelen Akşener ile bazı milletvekillerinin de görüştüğü biliniyor. Meclis kulislerine yansıyan bilgilere göre Akşener kendisini ziyaret eden kimi partililere, “Bir seçmen olarak beni İYİ Parti’ye oy vermeye ikna edin” diyor.
AKŞENER'DEN AÇIKLAMA GELDİ...
Duvar Arkası'ndaki bu kulis bilgisinin yayınlanmasının ardından, bir açıklama gönderen Akşener ise böyle bir görüşme olmadığını belirtti. Akşener'in yolladığı açıklamanın tamamı şöyle:
"İnternet üzerinden yayın yapan gazeteduvar.com isimli haber sitesinde “Akşener 'ikna edilmek'
istiyor” biçiminde 21.07.2024 tarihinde bir haber yayınlanmıştır. Haberin içeriğinde yer alan ifadeler tümüyle gerçek dışıdır. Bayram sürecinde, ziyaretime gelen partililere, haberde geçen biçimde herhangi bir beyanım olmamıştır. Son günlerde, bazı yayın organları tarafından, ismim kullanılarak, herhangi bir kaynağa dayanmayan gerçek dışı haberler yapılmaktadır. Bu haberler nedeniyle toplumda ve kurucu genel başkanı olduğum İYİ Partililer nezrinde hakkımda olumsuz düşünce ve görüşler oluşmaktadır. Kurucu Genel Başkanı olduğum İYİ Parti'ye, aidiyetim ve bağlılığım kimse tarafından sorgulanamayacağı gibi, İYİ Parti dışında herhangi bir siyasi partiye bir seçmen olarak oy vermeyeceğim de ortadadır. Basın ve yayın organlarını, bu haber vesilesi ile bir kez daha doğru, tarafsız ve kaynak belirterek
haber yapmaya ve toplumu doğru bilgilendirmeye davet ediyorum. Bu nedenle işbu tekzip istemimin haberin içeriğinin yer aldığı internet sayfasında, haber altında
kamuoyunun doğru ve kaynağından bilgilendirilmesi için yayınlanmasını rica ederim."
GELECEK PARTİLİLER AK PARTİ ÇAĞRISINA NE YANIT VERECEK?
Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci’nin geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi “Gelecek Partisi milletvekilleri AK Parti’ye mi katılacak”, “Gelecek-SAADET Grubu dağılacak mı” gibi birçok soruyu beraberinde getirdi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu bu iddialarla ilgili, “AK Parti'den ihraç edildiğimizden bu yana hangi konuda bir iyileşme oldu ki bugün faklı bir tavır alınsın? Partimizi yıpratmak istiyorlar” değerlendirmesini yaparken bazı milletvekilleri ise “Bir geçiş kolay değil ama imkansız da değil” diyor.
2023 genel seçimlerinin ardından muhalefet partileri arasındaki iletişimin neredeyse sıfırlandığına dikkat çeken bir Gelecek Partisi milletvekili, “AK Parti içinden çok uzun zamandır çağrılar var. Bu çağrılar görüşmeleri de beraberinde getirdi. Bizim eleştirilerimizi, itirazlarımızı biliyorlar. Bu konularda bir öze dönüşten, bir değişimden bahsediliyor. Denildiği gibi bir değişim olursa çağrılar değerlendirilebilir” diyor.
Gelecek Partisi’nin 10 milletvekili bulunduğunu, bir geçiş olsa da bunun toplu bir geçiş olmayacağını düşünenler ise “Gelecek Partililer hem Saadet Partisi’ne hem de grubun kurulması için vekil veren CHP’ye karşı sorumluluk taşıyor. Bir milletvekilinin istifa etmesi durumunda grup düşecek. Mevcut milletvekillerinden hiçbirinin bu grubu dağıtan kişi olarak tarihe geçmek istemeyeceğini düşünüyoruz. Ama daha farklı sorunlar yaşanır, grup başka nedenlerle dağılabilir. O zaman elbette başka yerlere geçişler olabilir” değerlendirmesi yapıyor.