YENİ ANAYASA İÇİN ACELE YOK: EN ERKEN 2025'TE!
14 Mayıs seçimlerinde oluşan 28. Yasama Dönemi Meclisi kısa bir çalışma sürecinin ardından 2.5 ay sürecek yaz tatiline başladı. 1 Ekim’de açılacak Meclis’in önünde hangi kanun teklifleri olacak bilinmiyor ancak AK Parti bir önceki dönemden kalan başörtüsüne anayasal güvence ve LGBTİ+ karşıtlığı doğrultusunda aile birliğinin yeniden tanımlanmasını içeren iki maddelik anayasa değişikliği teklifini gündeme getirebilir. AK Partili yetkililer 2 maddelik teklifin yerel seçimlerden önce Meclis gündemine taşınabileceğini ancak bununla ilgili son kararın yeni dönem politikalarının ele alınacağı yaz toplantılarında verileceğini söylüyor. Seçim öncesi “yeni, sivil anayasa değişikliği” vadeden AK Parti bunun gerçekleşmesi içinse 5 yıllık 28. Yasama Dönemi’nin ikinci yarısını işaret ediyor. AK Partili bir siyasetçi yeni anayasa için, “Bu konunun şimdi değil son 3 yılda gündeme gelebileceğini düşünüyorum. Yerel seçim atlatılır, 2025 ile birlikte bu konu gündeme alınır. Bir sonraki genel seçime bir tür referandum atmosferi ile gitmek iyi olabilir” diyor.
SIRRI SÜREYYA ÖNDER ARADI, GÖKHAN GÜNAYDIN BULDU!
Yeşil Sol Partili Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in yönettiği Meclis Genel Kurulu’nda, Yeşil Sol Partili Beritan Güneş Altın’ın milletvekillerini Kürtçe ve Arapça selamlaması tartışma konusu olmuştu. Önder, bu duruma müdahale çağrısına karşı çıkmış, “Bu kadar telaşa mahal yok, selam Allah’ın selamı, ya alırsınız ya almazsınız, dili de önemli değil" demişti. İYİ Partililerin ısrarı sürünce Önder, “Burada bir şey şerh ediliyor. 'Şerh etmek' Arapça, 'Müdahale edin' deniliyor, 'Müdahale', 'duhul'dan gelir, o da Arapça. Vekil de Arapça bir selam vermiş yani buraya girersek çıkamayız” dedi. Tartışma böyle sonlandı ama Önder’in devam eden Genel Kurul çalışmalarında Türkçe kelime arayışı bitmedi. Görüşülen teklifle ilgili bir değerlendirme yapmak isterken Önder, “Bu düzenlemeyi yaparken ortak bir mutabakatla ya da asgari bir 'konsensüsle' diyelim, has Türkçe kelime bulmaya çalıştım bulamadım. Mutabakat da Türkçe değil, konsensüs da… 'Uyumla' diyelim…” dedi. Önder doğru Türkçe kelimeyi ararken imdadına CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın yetişti ve “uzlaşma” dedi. Önder de, “Uzlaşmayla, evet, doğru” diyerek konuşmasına devam etti.
'TUVALET KAĞIDINDAN ALINACAK VERGİYE MAHKÛM OLUNDU'
AK Parti’nin “Milli Dayanışma Paketi”, muhalefetin “Milli Talan Paketi” olarak nitelendirdiği torba kanun Meclis’ten geçti. Memur ve emekli maaş zammı, ek motorlu taşıtlar vergisi gibi düzenlemeler içeren teklifin görüşmeleri sürerken bazı vergi oranlarında da Cumhurbaşkanı kararıyla değişikliğe gidildi. Daha önce yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülen temizlik malzemelerinin vergisi yeniden yüzde 18’e çıkarıldı. Meclis’teki memur maaş zammı görüşmelerinde birçok konuşmacı artan bu vergilere dikkat çekerek iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da temizlik ürünlerine getirilen vergi artışını eleştirirken, “Baktığımız zaman, maalesef, ülke, hükümet tuvalet kâğıdından alınacak vergiye mahkûm olmuş durumda. Bir ekonomik buhranla karşı karşıyayız” dedi.
CHP’DE 6 İL BAŞKANININ GÖREVDEN ALINMASINA İTİRAZ: BU MU HAK, HUKUK, ADALET!
Seçim sonrası “değişim” çağrılarının yapıldığı CHP’de kongre süreci başladı. Ancak kongre takvimi işlerken 1-2 ay sonra seçim yapılacak Kayseri, Ağrı, Muş, Mardin, Van ve Hakkari il başkanları ve yönetim kurullarının görevden alınması “kongre sürecine genel merkezin müdahalesi” olarak değerlendirildi. Karara itiraz eden bir il yöneticisi tepkisini, “2 ay sonra seçim var. Değişim yönünde karar vereceklerini düşündükleri illeri görevden alıyorlar. Biz 'hak, hukuk, adalet' diyerek genel başkanla Ankara’dan İstanbul’a yürüdük. Bu mu hak, hukuk, adalet” sözleriyle gösterdi.