Düzce Cezaevi’nde 8 tutuklu yemekten zehirlendi

Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 8 tutuklu, verilen yemekten zehirlendi. Zehirlenen tutuklulardan Resul Baltacı'nın avukatı Lezgin Özalp, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

DUVAR - Düzce’nin Çilimli ilçesinde bulunan Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 8 tutuklu, yemekten zehirlendi. Akşam verilen yemekten zehirlenen tutuklular gece rahatsızlandı. Cezaevi idaresine bildirilmesi üzerine tutuklulardan Resul Baltacı, Sinan Tutmaz, Tevfik Altun ve Fikret Karakoç, Düzce Devlet Hastanesi’ne,  4 tutuklu da cezaevi revirine kaldırıldı. Hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan tutukluların, takılan serumlar bittikten sonra cezaevine geri götürüldüğü öğrenildi. 

Düzce Valisi Cevdet Atay, konuyla ilgili medyada açıklamalarda bulundu. Atay, cezaevinden gelen ihbar üzerine 15 tutuklunun hastanede gözetim altına alındığını söyledi. Atay, "Gıda zehirlenmesi yaşadıkları belirlenen mahkumların tedavisi sürüyor. Tutuklulardan hiçbirinin durumu ciddi değil" ifadelerini kullandı. 

İHD'nin Düzce'ye heyet göndereceği öğrenildi.

İHD CEZAEVİNE HEYET GÖNDERECEK

Zehirlenenler arasında cezaevi çalışanlarının da olduğu öğrenildi. Resul Baltacı, Sinan Tutmaz, Tevfik Altun ve Fikret Karakoç, Düzce Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Diğer 4 siyasi hükümlünün de benzer şikayetleri olmasına rağmen cezaevi revirine kaldırıldığı bilgisi paylaşıldı. Zehirlenenlerden Resul Baltacı, telefon hakkını kullanarak ailesine yaşananları aktardı.

Konuyla ilgili Resul Baltacı'nın oğlu Azad Baltacı, tedirgin olduklarını ve açıklamaların yetersiz olduğunu söyledi. Dört siyasi hükümlünün benzer şikayetleri olmasına rağmen hastaneye kaldırılmadığını aktaran Baltacı, "Babam ve diğer tutukluların aynı şikayetleri var ama babam hastaneye götürülüyor. Fakat diğer tutuklu ve hükümlüler götürülmemiş. Babam 31 yıldır cezaevinde ve infazı yakılmış. Tahliyesi engelleniyor. Babamın şu an dışarıda olması gerekirken ciddiyetsiz bir durumla karşı karşıya. Cezaevinde yaşanan ciddiyetsiz durumdan dolayı gıda zehirlenmesi yaşanmış. Gıda zehirlenmesinde de sadece bir serum ile tedavi yapılmış. Bu gıda zehirlenmesi diğer kronik rahatsızlıkları tetikledi mi veya bir test yapıldı mı hiçbir şey bilmiyoruz. Ben babam için konuşuyorum ama orada birçok tutuklu zehirlendi. İHD ile de görüşmelerimizi yaptık. İHD cezaevine heyet göndereceğini söyledi. Avukatımız da sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacak" diye konuştu. 

'HASTA TUTUKLULARA ADİL BİR SİSTEM UYGULANMIYOR'

Aile avukatlarından ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Cezaevi Komisyon Üyesi Lezgin Özalp de cezaevi yönetimi ile görüştüğünü açıkladı. Resmi açıklamanın yetersiz ve şeffaf olmadığını değerlendiren Özalp, "Valilik 15 kişinin bilgisini paylaştı ama hangi tutuklular olduğu ve ne tür tedavi uygulandığına ilişkin bir bilgi yok. Ailelerin bayram arifesinde yaşadığı bu durum karşısında tedirgin olmaları doğal. Yöneticiler bu durumu şeffaflık içinde gidermeliydi. Ailelerin talebi üzerine genel bir bilgi almak için cezaevi yönetimi ile görüştük. Cezaevi yönetimi, 1200 tutuklu ve hükümlü olduğunu ve her şeyin kontrol altında olduklarını tarafımıza bildirdi. Müvekkilim Resul Baltacı da zehirlenenler arasında ve 30 yıldır tutuklu. Aynı zamanda kronik rahatsızlıkları olan bir hasta tutuklu. Son dönemde hasta tutuklulara yönelik ciddi bir infaz düzenlemesi gerektiği kamuoyu arasında tartışılıyor. Maalesef hasta tutuklulara adil bir sistem uygulanmıyor. Tahliyesi engellenenler arasında bulunan Resul Baltacı, zehirlenmeden kaynaklı daha kötü bir durum yaşasaydı ne olacaktı, sorumluları kim olacaktı? Biz avukatlar elbette gerekli girişimleri yapardık ama hiçbir şey insan hayatından daha önemli değil. Cezaevinde yaşanan duruma ilişkin TCK'nin 185'inci maddesinden sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.