Dynamo Denim'da işçilerin sendika direnişi sürüyor

DİSK Tekstil İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle Dynamo Denim Kumaşçılık’ta işten çıkartılan işçilerin fabrika önündeki direnişi, baskılara rağmen birbuçuk aydır devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil

KIRKLARELİ - 200 kişinin çalıştığı Dynamo Denim Kumaşçılık’ta örgütlenen DİSK Tekstil İş Sendikası, üye sayısını her geçen gün artırmaya başladı. Sendika, son başvurularla birlikte fabrikadaki üye sayısını 86’ya çıkardı. İşveren, sendikal örgütlenmeyi engellemek amacıyla, işten çıkarmalara başladı.
İşveren ilk olarak, 12 Temmuz 2021 tarihinde 4 sendika üyesi işçiyi işten çıkarttı. 4 işçinin ardından 8 işçinin daha işine son verildi.

12 İŞÇİNİN DİRENİŞİ DEVAM EDİYOR

DİSK Tekstil İş Sendikası, işten çıkartılan çalışanların yeniden işe alınması amacıyla 12 Temmuz’da Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştan Beldesi’ndeki fabrika önünde çadır kurdu. İşveren, fabrikanın önünde kurulan çadırda bulunan 12 işçiyle, çalışan işçilerin karşılaşmaması için arka kapıdan giriş-çıkışları sağlıyor. Sendika üyesi işçiler, mesai bitiminde işten çıkartılan arkadaşlarının bulunduğu çadıra gelerek destek vermeye devam ediyor.

Direnişteki işçilere dayanışma ziyaretleri sürüyor.

SENDİKAL ÖRGÜTLENME ENGELLENMEK İSTENİYOR

Süreci anlatan DİSK Tekstil İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Savaş Testici, işverenin, sendikaya çok fazla çalışanın üye olduğunu düşünmediğini ancak üye sayısının artmasıyla birlikte sendikal örgütlenmeyi engellemek amacıyla, işten çıkarma yoluna gittiğini kaydetti.

12 İŞÇİNİN GERİ ALINMASINI İSTİYORUZ

DİSK Tekstil İş Sendikası olarak, sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan 12 işçinin geri alınmasını istediklerini belirten Testici, “Biz, sendikal örgütlenmeden önce insanlara yapılan haksızlık konusunda geri adım atılmasını istiyoruz. Ancak, işveren işten çıkartılan 4 işçinin geri alınabileceğini, geri kalan 8 işçiyi geri almayacaklarını söylüyor. Hatta, sendikal tazminatlarını verebileceklerini dile getiriyor. Ama biz bu durumu kabul etmedik. Biz, işten çıkartılan tüm arkadaşlarımızın iş başı yapmasını istiyoruz” dedi.

İŞTEN ÇIKARTMAKLA TEHDİT EDİLİYOR

İşverenin, fabrikada çalışanlar üzerinde baskı kurduğunu ifade eden Savaş Testici şunları söyledi: “Arkadaşlarımıza sendika üyeliğinden istifa etmeleri için baskılar yapılıyor. İşten çıkartmakla tehdit ediliyor. Sendikal örgütlenmenin önüne geçmek amacıyla da bazı arkadaşlarımıza 500-1000 TL arasında zam yaptı. Ama işveren amacına ulaşamadı. Biz, her türlü baskı ve tehdide rağmen direneceğiz.”

İŞÇİLER İŞLERİNE DÖNÜNCEYE KADAR DİRENECEĞİZ

İşten çıkartılan işçilerin yeniden işe alınması amacıyla, fabrika önünde direniş çadırı kurduklarını aktaran Testici, sözlerini şöyle tamamladı: “İşverenin, fabrika önünde kurulan çadırımıza dahi tahammülü yok. 8-10 kişiden oluşan bir grup yakın süreç içerisinde bana saldırdı ve çadırda kurulan ses düzenine tekme attı. Baskı kurularak, geri adım atacağımız düşünüldü. Ama biz senelerden bu yana sendikal mücadelenin içerisinde bulunuyoruz. İşçiler işlerine dönünceye ve haklarını alıncaya kadar direnişimize devam edeceğiz.”