Eczacılık Fakülteleri Dekanları Konseyi: Yeni fakültelere hiç gerek yok

7 olan eczacılık fakültesi sayısının AK Parti iktidarı döneminde 60'a çıkarılmasına tepki gösteren Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi kamuoyu açıklamasıyla çözüm istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 3 yeni Eczacılık Fakültesi açıldı. Karara tepki gösteren Eczacılık Fakülteleri Dekanları Konseyi (ECZDEK) yaptığı yazılı açıklamada "Ülkemizde eczacılık fakültelerinin 7 olan sayısını 2003'te 11'e çıkmasına müteakip, 2022 yılında açılan en son 3 eczacılık fakültesi ile sayı 60'a dayanmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan '2023 yılı sağlık iş gücü hedefleri ve sağlık eğitimi' başlıklı raporda; bugünkü koşullar sabit kalmak kaydıyla 2023 yılı sonunda eczacılık mezunları için yaklaşık 9000 arz fazlası oluşacağı belirtilmiştir. Buna göre; yeni eczacılık fakültesi açılmaya devam edilmesi, mevcut fakültelerin kontenjanlarının azaltılmaması ve insan gücü ile eczane sayısı planlamasının dikkate alınmaması durumunda, çok yakında ihtiyaç fazlası mezun ve işsiz eczacı sayısında anormal bir artış ve istihdam da ciddi sıkıntılar yaşanacaktır" dedi.

'NİTELİKLİ EĞİTİM ENGELLENMEKTE'

Açıklamada "Eczacılık fakültelerinde fiziki mekân, laboratuvar alt yapısı ve özellikle akademik kadro oluşturulmasında yaşanan önemli sıkıntılar yüksek öğretimde kalite ve akreditasyon standartları ile uyumlu nitelikli bir eğitim verilmesini engellemektedir" denildi.

'YENİ FAKÜLTELERE GEREK OLMADIĞI AŞİKAR'

"Diğer taraftan, nüfusa göre eczacı sayısını kısıtlandığı ve kamuda eczacı istihdamının yeterli olmadığı da göz önüne alındığında yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına hiç gerek olmadığı aşikardır" ifadelerinin yer aldığı açıklamada son olarak şunlar yer aldı:

"Eczacılık fakültelerin de başarı sıralamasının 100.000'den 60.000'e çekilmesi, mevcut fakültelerin kontenjanlarının yarı yarıya düşürülmesi, araştırma üniversitelerinin bünyesinde ki eczacılık fakültelerinin lisans kontenjanlarının minimum sayıya indirilmesi ve lisans üstü kontenjanlarının arttırılarak özellikle yeni eczacılık fakültelerine akademisyen ve araştırmacı yetiştirmeleri ve daha fazla eczacılık fakültesinin açılmaması eczacılık mesleğinin geleceği ve istihdam sıkıntısının yavaşlaması açısından hayati öneme sahiptir.

Bu nedenle yeni eczacılık fakültesi açılmaması ve mesleğimizin geleceği için önerilen taleplerimizin dikkate alınması hususunu ilgili makamlara arz ederiz." (HABER MERKEZİ)