Edirne Tabip Odası: Şeyhmus Gökalp serbest bırakılmalı

Edirne Tabip Odası, bir itirafçının ifadeleriyle tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’ın serbest bırakılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE -Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’ın 55 gündür süren haksız tutukluluğunun sonlandırılmasını, yargılamasının tutuksuz devam etmesi gerektiğini belirten Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Adil yargılanma herkes için anayasal bir haktır! Meslektaşımız Dr. Şeyhmus Gökalp serbest bırakılmalıdır.” dedi.

Edirne Tabip Odası’nda yapılan basın toplantısına Gürcan Altun, Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Tuğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İmren Yeniocak katıldı.
Dr. Şeyhmus Gökalp'in 20 Kasım 2020 tarihinde sabah saat 05.30’da evine yapılan baskınla gözaltına alındığını kaydeden Prof. Dr. Altun, 23 Kasım’da çıkarıldığı mahkemece hakkında tutuklama kararı verildiğini ve avukatlarının itirazlarına rağmen 55 gündür tutukluluk halinin devam ettiğini söyledi.

Şeyhmus Gökalp'in itirafçı ifadesiyle tutuklandığını hatırlatan Altun, “Bu itirafçı teslim olduğu 2016 tarihinde çok sayıda kişi hakkında ifade verdiği halde Dr. Seyhmus Gökalp hakkında hiçbir beyanda bulunmamıştır. Ancak, her ne hikmetse itirafçı teslim olduktan üç yıl sonra birçok kişi hakkında olduğu gibi, Dr. Şeyhmus Gökalp hakkında da soyut ifadelerle yalan beyanda ve iftiralarda bulunmuştur" dedi.

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bu tür gizli tanık beyanlarının kanıt değeri taşımadığına ilişkin kararlar bulunmasına rağmen, meslektaşlarının serbest bırakılma talebi reddedildiğini dile getiren Altun, Dünya Tabipler Birliği (WMA ) ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME), meslektaşlarının serbest bırakılmasını talep eden mektuplar gönderildiğini ama bu haklı çağrıların görmezden gelindiğini ifade etti.

'BU TUTUKLAMAYI KABUL ETMİYORUZ'

Altun, “COVID-19 pandemisi boyunca yaptığı doğru ve yerinde açıklamalarla halkın sağlığını koruma adına üzerine düşen ödevi hakkıyla yerine getiren ve bu konudaki başarısı kamuoyu tarafından da takdirle karşılanan Türk Tabipleri Birliği’ni yıpratmaya yönelik olduğunu düşündüğümüz bu tutuklamayı kabul etmiyoruz" diye konuştu.  

Sağlık Bakanlığı’nın pandemi sürecinde yaptığı vahim hataları ve sakladığı gerçek verileri ortaya koyan TTB yönetiminin cezalandırılmaya çalışıldığını düşündüklerini belirten Altun şöyle devam etti: “Türk Ceza Hukuku’nda da tutuksuz yargılamanın esas olduğunu anımsatıyor; iyi hekimlik ve insanlık değerlerine sımsıkı bağlı olduğuna inandığımız Dr. Şeyhmus Gökalp’ın 55 gündür süren haksız tutukluluğunun sonlandırılmasını, yargılamasının tutuksuz devam etmesi gerektiğini kamuoyuna duyuruyoruz.”