Edirne Valiliği'nin verdiği 'ÇED' kararını mahkeme iptal etti

Edirne'deki maden ocağına valilik tarafından verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Vaysal Köyü Tarım ve Kalkınma Kooperatifi yönetiminin kalker ocağına karşı açtığı dava, karara bağlandı. Edirne Valiliği tarafından verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı, İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

'ÇED RAPORU HAZIRLANMALI'

S.S.Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi vekili avukat Bülent Kaçar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, var olan taş ocağı ve kırma eleme tesisinin durdurulması gerektiğini söyledi. Bakanlık yetkililerine seslenen Kaçar, “Çok zararlı olduğu ortaya çıkan bu kalker ocağını ve kırma eleme tesisini derhal kapatın. Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun” dedi.

Kaçar, projenin ve kararın, bilime aykırılığının bilirkişi heyet raporu ile hukuka ve mevzuata aykırılığının ise mahkeme kararı ile ispatlandığını söyledi. Kaçar, kararla ilgili şunları söyledi: “Faaliyet sonucu ortaya çıkacak toprak için tespit edilen alanın yeterli olmadığı, yapılacak faaliyet sonucunda orman örtüsünün zarar göreceği, rehabilitasyon planında ağaçlandırmaya ilişkin yeterli veri bulunmadığı, toprakaltına serilecek kaba materyaller sıkılaştırılmadığında toprak suyunun hızla kaybına ve su sorununa yol açabileceği, ortaya çıkacak toz nedeniyle organik tarımın olumsuz etkileneceği, PTD'de yeterince tarımsal bilgilendirmeye yer verilmediği, göçmen kuşların bölgede konaklamayıp konaklamadıkları yönünde bir değerlendirme bulunmadığı, gerçekleştirilecek patlatmalar sonucunda yer altı su kanallarının zarar göreceği ve kesintiler oluşabileceği, dolayısıyla bu açılardan detaylı bir ÇED raporunun hazırlanması gerektiği anlaşılmakla, dava konusu Edirne ili, Lalapaşa ilçesi, Vaysal köyü mevkiindeki tarafından yapılması planlanan 89349 nolu kalker ocağı projesi için davalı idare tarafından verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararında, hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”