Edirne'de kalker ocağının kapasite artırma talebine itiraz
Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde Vaysal köyünde bulunan kalker ocağı için kapasite artırma başvurusu yapılması üzerine çevreciler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi verdi.
Tamer Yavuz
EDİRNE - Lalapaşa’ya bağlı Vaysal köyünde bulunan kalker ocağında kapasite artırmak için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne başvuru yapılmasının ardından Edirneli çevreciler müdürlük önünde toplanarak itirazda bulundu.
Bakanlığın bu projeye daha önce nasıl onay verdiğine anlam veremediğini ifade eden Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü buna nasıl onay vermiş anlaşılır gibi değil. Şimdi bu 2 milyon ton kapasite artışına onay verecek olurlarsa lütfen bakanlığın başındaki ‘çevre’ kelimesini kaldırsınlar” dedi.
İtiraz dilekçesi sonrası basın açıklaması gerçekleştiren Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, 2007’de 250 bin ton üretimle açılan kalker ocağının tarım arazilerine zarar verdiğini belirtirken, projeyi yapan şirketin 2 milyon ton talebiyle başvuru yaptığını ifade etti.
Projenin durdurulması gerektiğini savunan Eren, “İlimizde son 7 yıldan beri 439 proje başvurusuyla şirketlerin RES, taş ocağı, maden ocağı ve boya gibi kirletici sanayilerini Edirne ilçe ve köylerine kurmak üzere başvuru yaptığını görüyoruz. Bugün gelinen noktada hesapsızca birinci sınıf tarım arazileri, orman arazileri ve köy meralarının taş çıkarmak üzere kazılıp patlatıldığına, şirketlerin nasıl işine gelirse işletildiğine tanık oluyoruz. Çalışmalarımızda köy meralarının, derelerinin nasıl kirletilip kurutulduğunu, tarım ve hayvancılığın zarar gördüğünü gözlerimizle gördük, köylülerin şikâyetlerine de defalarca tanık olduk” şeklinde konuştu.
'MEŞE ORMANLARINDA KURUMALAR BAŞLADI'
Vaysal köyünde geçmiş dönem Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanlığı görevini yürüten Naif Özdoğan, proje sonrası yaşadıkları sıkıntıların çok büyük olduğunu söyledi. Meşe ormanlarında kurumalar olduğunu ifade eden Özdoğan, “Taş Ocağı geldiği günden bu yana yaşadığımız sıkıntılar çok. Bu bölgede hayvancılık yapan çiftçilerden aldığımız şikayetler ise; hayvanlarda düşükler başladı. Meşe ormanlarından kurumalar başladı. Bizim orada ürettiğimiz A kalite meşe balı vardı, şu anda baldan bereket alamıyoruz. Ve arıcılık büyük sıkıntı yaşamakta” diye konuştu.
İtiraz dilekçesine Edirne’de faaliyet gösteren Edirne Kent Konseyi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK), Sivil Toplum Kuruluşları (STK), İYİ Parti İl Başkanlığı ve köy halkı destek verdi.