Edirne'deki ziraat odalarından TMO tepkisi: Ankara’ya gidiyorlar

Edirne ziraat odaları başkanları, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı buğday alım fiyatına tepki gösterdi. Başkanlar, seslerini duyurmak için Ankara’ya gidecek. 

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

EDİRNE - Ziraat Odaları Edirne İl Koordinasyonu TMO'nun açıkladığı buğday alım fiyatıyla ilgili bir araya geldi. EZO Başkanı Hüseyin Arabacı, “Önümüzdeki çarşamba günü için Ankara’daki milletvekillerimizden randevu talep ettik. Ziraat Odaları Edirne İl Koordinasyonu olarak Meclis'te olacağız” dedi.

'MALİYET ARTIŞINI GÖZE ALMADAN AÇIKLANAN FİYAT, ÇİFTÇİNİN ÖLÜM FERMANIDIR'

Geçen yıl buğdayı 8 bin 250 TL'den alırken TMO bugün bu buğdayı 10 bin 250 TL'den sattığı ve çiftçiden yeni sezon buğdayı ton başına 9 bin 250 TL'den almak istediği belirtildi. Çiftçi buğdayını TMO’ya teslim ederse devletten ton başına 1,750 TL daha destek alarak, 11 bin TL'ye satıyor.

Buğdaya, arpaya düşük fiyat verilerek zarar ettiğini belirten Arabacı, konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında şunları söyledi. “Buğday ve arpa üreticisinin üretimden koparılması kaçınılmaz bir son olacaktır. Kıymetli yetkililerimiz gece gündüz demeden alın teri ile çalışan buğday ve arpa üreticisinin maliyet artışını hiç göze almadan fiyat açıklaması üreticinin ölüm fermanıdır. Geçen yıla göre son bir yılda mazotta yüzde 105, gübrede ortalama yüzde 30, ilaçta yüzde 52 ve işçilik oranlarında yüzde 75 oranında bir artış söz konusudur. Bu nedenle açıklanan bu fiyatlar maliyetlerimizin, Türkiye gerçeklerinin ve Türkiye'de yaşanan enflasyonun çok altındadır. Fiyatları kabul etmiyoruz ve fiyatların tekrar revize edilerek üretimin sürdürülebilir olması için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz."