'Efes Selçuk Bölgesi deprem tehlikesi yüksek olan bir bölge'

Selçuk Efes Kent Belleği’nde Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in katıldığı ‘Selçuk Efes ve Çevresinin Deprem Tehlikesi ve Alınması Gereken Önlemler” başlıklı söyleşi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Selçuk Efes Kent Belleği’nde yapılan “Selçuk Efes ve Çevresinin Deprem Tehlikesi ve Alınması Gereken Önlemler” başlıklı söyleşide Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye’nin deprem tehlike kaynakları, deprem zararlarının ana nedenleri ve alınması gereken tedbirler, Efes Selçuk ve çevresinde deprem tehlikesini oluşturan kaynaklar ve bu kaynakların gelecekteki deprem potansiyeli ile Efes Antik Kenti’nde bulunan deprem izleri üzerine yapılan araştırmalar ve İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı hakkında bilgi verdi.

6 Şubat depremlerinden sonra deprem gerçeğini anlamaya ve önlem almaya yönelik çalışmaların arttığına değinen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları söyledi:

“6 Şubat depremi günümüze kadar olan en büyük kara depremi olarak değerlendiriliyor. Dünyada çok ender görülecek şekilde 9 saat arayla iki şiddetli deprem oldu. Çok fazla fayın birleşip kırılmasıyla oluşan bir depremin ardından 9 saat sonra fayların tekrar enerji üreterek şiddetli bir depremin daha olmasına sebep oluyor. Deprem mekanizması anlamında ender gözlenebilir bir durum ve bu Türkiye’de gerçekleşmiş oldu.”

Türkiye Deprem Haritası ve Efes Selçuk’ta geçmişte olan depremleri inceleyerek çıkarımlar yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şöyle devam etti:

“Türkiye Deprem Tehlike Haritasına bakarsak Efes Selçuk Bölgesi deprem tehlikesi yüksek olan bir bölge. 6 Şubat depreminden sonra bu harita tekrar güncellendi. Efes Selçuk bölgesi ve İzmir bölgesi kapsamında baktığımızda her tarafımızda denizler var. Denizlerimiz de de yüksek ölçekli fay hatları var. Jeoloji biliminde ‘Gelecekte yıkıcı bir deprem olacak mı’ sorusuna cevap vermek için geçmişte olan depremlere bakarız. Geçmişte yıkıcı bir deprem olduysa gelecekte de olacaktır. Selçuk Efes Fayı ilgili de çalışmalarımız oldu bazı sonuçların gelmesini bekliyoruz. ‘Son depremi ne zaman yapmış, fay kaç yılda bir kırılmış’ gibi bilgileri yakın bir zamanlar sizlerle de paylaşacağız.”

Etiketler selçuk deprem