Ege Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçilerinden eylem

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan ve Sağlık-İş sendikası üyeleri, geç imzalanan toplu iş sözleşmesi nedeniyle doğan geriye dönük alacaklarını talep ediyor.

Google Haberlere Abone ol

Emirhan Durmaz

İZMİR - Ege Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) üyesi sağlık emekçileri, toplu iş sözleşmesiyle bağıtlanan geriye dönük alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle rektörlük binası önünde yeniden oturma eylemine başladı.

Geçtiğimiz ay 8 gün boyunca iş bırakma eylemi gerçekleştiren işçiler, paralarının bir kısmının hemen, geri kalanının eylül ayı başında yatırılmasına dair verilen söz doğrultusunda eylemlerine ara vermişti. Rektörlük tarafından verilen söz tutulmadı ve ücretler hâlâ ödenmedi. Oturma eylemine başlayan işçilerle, sürece dair konuştuk.

‘YATIRILMAYAN HER AN PARAMIZ BİZE ULAŞMADAN DEĞER KAYBEDİYOR’

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan Mehmet Özgür, 1 Kasım’da imzalanması gereken sözleşmenin 8 aylık bir gecikme ile imzalanması nedeniyle geriye dönük alacaklarının oluştuğunu belirterek, “Ege Üniversitesi yönetimi bu hakkımızı ödememekte ısrarcı davranıyor. Şu anda yaklaşık 35 bin lira alacağımız var. Bu miktar biz işçi ve emekçiler için oldukça önemli. Evlerimiz kira, çocuklarımız okuyor, hayat ise pahalı. Yatırılmayan her an paramız daha bize ulaşmadan değer kaybediyor ve alacağımız eriyor. Bu sebeple bir an önce hakkımızın ödenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

‘ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ SÖZÜNDE DURMUYOR’

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 4D sağlık çalışanı olduğunu belirten Metin Deniz ise, “Bize ilk söylenen söz, alacaklarımızın üç taksit halinde yatırılacağı yönündeydi. Ancak ilk günden itibaren sözlerinde durmadılar. Bu sebeple hastane bahçesinde 8 gün boyunca eylem yaptık. Rektör Yardımcısı Mehmet Ersan kendisi yanımıza gelip, ‘Ödenek geldiği gibi bir kısmını yatıracağız, diğer kalanı ise tek seferde ödeyeceğiz’ dedi. Ancak yine sözlerinde durmadılar” diye konuştu.

‘MALİYE PARANIN YATIRILDIĞINI SÖYLÜYOR’

Üniversitenin 'para yok' demesinin doğru olmadığını belirten Deniz, “Sayın Türk-İş Genel Başkanımız Ergün Atalay, Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy ve Genel Başkan Yardımcımız Adem Sarıçoban’ın uğraşları sonucunda Maliye ile görüşüldü. Maliye, 220 milyon para gönderildiğini söylüyor. Ancak halen alacaklarımız ödenmeyerek, bizim hakkımız olan para kendi yandaşlarına, ihalelerine peşkeş çekiliyor. Bu bizim açımızdan kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIMA ÇANTA VE KIYAFET ALAMADIM’

Kurumun bir an önce alacaklarını yatırması gerektiğini belirten Deniz, “Biz sadaka istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Benim okuyan üç tane çocuğum var. Çocuklar okula gidecek, çantasını alamadım, kıyafet alamadım, ayakkabı alamadım. Nice bu durumda olan var, yeni çocuğu doğmuş olan arkadaşımız var aramızda. Bu hak mıdır, bize reva mıdır? Bugün beş liraya aldığımız şey yarın on lira oluyor. Bizim paramız çoktan pul oldu. Bir an önce sesimiz duyulsun, hakkımız ödensin” dedi.

‘HASTANE BÜNYESİNDE OLUŞACAK ZARARDAN BİZİ MAĞDUR EDENLER SORUMLUDUR’

Öte yandan, kendilerinin bir an önce işlerine geri dönerek hizmet etmek istediklerini belirten Deniz, “Şu an benim yoğun bakımda hasta bakmam gerekirken burada hakkımı savunmak zorunda kalıyorum. Buradan bilinmesini isterim ki, Hastane bünyesine doğacak en ufak zarardan bizi mağdur edenler sorumludur” diyerek sözlerini tamamladı.