Ege Üniversitesi'nde 6 yıllık soruşturma: Mezunlara da ceza

Ege Üniversitesi yönetimi, 6 yıl önceki etkinlik nedeniyle öğrenciler hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladı; Mezun olan veya okulla ilişiği kesilen öğrencilere '1 ay uzaklaştırma' cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu
İZMİR -
İzmir Ege Üniversitesi'nde 2015 yılında basın açıklaması yaptıkları için dönemin öğrencileri hakkında açılan soruşturmalardan 6 yıl sonra ceza çıktı. Ceza kararları, şu an okulla ilişiği olmayan dönemin öğrencilerinin adreslerine gönderildi.

Cizre'de polis tarafından öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ı anmak amacıyla 2015 yılında Ege Üniversitesi'nde basın açıklaması yapıldı. Aynı yıl, söz konusu açıklamaya katılan öğrencilere üniversite yönetimi tarafından disiplin soruşturması açıldı, savunmaları alındı.

Soruşturma 6 yıl sonra tamamlandı ve bir çok öğrenciye 1 ay üniversiteden uzaklaştırma cezası verildi. Aradan geçen 6 yılda ise uzaklaştırma cezası verilen öğrencilerin bir çoğunun mezun olduğu, bir kısmının ise okulla ilişiğinin kesildiği öğrenildi.

PANKART 'SUÇ UNSURU' SAYILDI

Dekan Prof. Dr. İhsan Yaşa imzalı soruşturma evrakında, öğrencilerin eylem esnasında taşıdıkları "Ülken mezarlığa dönüyor, devlet terörüne sessiz kalma katliamlara ortak olma, Cizre'de katliam var" yazılı pankart ile Nihat Kazanhan ve diğer öldürülen çocukların isimlerinin bulunduğu pankart suç unsuru olarak nitelendirildi. Yine atılan sloganlar da suç kapsamında nitelendirilirken, Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 6/f maddesi uyarınca 'yüksek öğretim kurumuna ait kapalı ve açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemek'ten öğrencilerin 17 mayıs tarihinden itibaren 1 ay uzaklaştırma cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Söz konusu karar metni şu an okulla ilişiği olmayan öğrencilerin ikamet adreslerine gönderildi.

'ATANMIŞLARIN FİKİRLERİ AYNI: ÖĞRENCİYE DÜŞMAN'

Gazeteduvar'a ulaşan öğrencilerden bazıları, 6 yıl sonra gelen cezaya ilişkin şunları söyledi: "Bu soruşturmayla ceza alan üniversiteliler o dönem de onlarca soruşturma ile karşı karşıya kaldı. 6 yıl sonra mezun olan, o üniversitede şu an kaydı bulunmayanlara bile uzaklaştırma cezası verildi. Her bir ceza farklı kayyum rektörün imzasıyla olsa da atanmışların fikri aynı. Öğrencisine düşman kayyumlar, pandemide dahi üniversitelilere gözdağı vermek istiyor. Ama bugün kapısı mühürlenen kendi rektörlük binalarıdır."