Ege Üniversitesi'nde 'vegan menü' kazanımı: Hakkımızın ötekileştirilmesine izin vermeyeceğiz

Ege Üniversitesi'nde okuyan vegan üniversite öğrencileri, aylardır mücadelesini verdikleri vegan menü uygulamasını kazandı. 11 Nisan gününden itibaren üniversitede vegan menü verilecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Ege Üniversitesi'nde okuyan vegan üniversite öğrencileri, yemekhanede vegan menü talebiyle aylardır çeşitli eylem ve etkinlikler düzenliyordu. Verilen onlarca dilekçenin ardından öğrencilerin talebini kabul eden üniversite yönetimi, 11 Nisan tarihinden itibaren 1,2 ve 3 Nolu yemekhanelerde vegan menü verileceğini açıkladı.

Vegan öğrenciler bu kazanımlarına ilişkin bugün rektörlük binası önünde basın açıklaması düzenledi. “Beslenme haktır” yazılı pankart taşıyan vegan öğrenciler açıklamalarında, veganlık felsefesine dikkat çekerek, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 47'inci Maddesi’ne göre Ege Üniversitesi'nin öğrencilerin beslenme ihtiyacını en iyi şekilde karşılamakla yükümlü olduğunu belirtti.

TALEPLERİ ÜNİVERSİTE TARAFINDAN REDDEDİLMİŞTİ

Ege Üniversitesi’nde okuyan vegan öğrenciler olarak okulun yemekhanesinden yararlanamadıklarını söyleyen öğrenciler, yaşanan süreci şöyle anlattı;

"Ege Vegan Topluluğu olarak okulumuzda 3,5 liraya çıkarılan yemekhane menüsünden yararlanamadığımız için aralık ayında vegan menü çıkarılması adına kendi aramızda bir kampanya başlattık. Bu şekilde başlayan mücadelemizde ilk önce sadece vegan ve vejetaryen olan arkadaşlarımızla beraber Ege Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na 75 dilekçe verdik. Bu süreçte sosyal medyadan tag çalışmaları yürüttük ve oldukça destek gördük. Vermiş olduğumuz 75 dilekçeye 15 gün içinde cevap verilmesi gerekirken 3 ay sonunda talebimiz ‘mevcut üretim ve sunum olanaklarıyla vegan beslenme düzenine uygun, tamamen izole yeni bir üretim ve servis hizmeti verilebilmesinin mümkün olmadığı’ gerekçesiyle reddedildi."

MENÜ FİYATI 10 LİRA: 'HAKKIMIZIN ÖTEKİLEŞTİRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Talebin reddedilmesinin ardından tepki olarak he cuma piknik yapmaya başladıklarını söyleyen öğrenciler, kararlı duruşlarının en sonunda dikkate alındığını ve yemekhanelerde vegan menü çıkarılacağının açıklandığını ifade etti.

Menü fiyatının 10 lira olacağının söylendiğini de belirten öğrenciler, "Diğer arkadaşlarımız gibi bizler de en temek hakkımıza ulaşmışken ve aylarca bu hakkımız için mücadele vermişken bize yapılan bu ayrımı kabul etmiyoruz. Nasıl ki diğer arkadaşlarımız 3,5 lira karşılığında yemekhaneden yararlanabiliyorsa bizler de aynı şekilde aynı ücret karşılığında faydalanmak istiyoruz. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 25. Maddesi, anayasamızın 17,25 ve 56. Maddeleri tarafından güvenceye alınan Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Hakkımızı savunmak için aylardır mücadele veriyoruz. SKS ile yaptığımız birebir görüşmeler, topladığımız imzalar, başlattığımız sosyal medya kampanyaları ve cuma günleri yaptığımız pikniğimiz sonunda amacına ulaştı. Bizler de sonunda hakkımız olanı almamızın sevincini yaşıyoruz. Fakat bu hakkımızın ötekileştirilmesine izin vermeyeceğiz" (DUVAR)