Eğitim Gücü Sen: ÖMK ile öğretmenlerin özlük hakları korunmalı

Eğitim Gücü Sen Başkanı Oğuz Özat, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili, "Öğretmenlerin özlük hakları ÖMK ile güvenceye alınmalı, maaşlarda iyileştirme sağlanmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası, 81 ilde basın açıklaması yaparak Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dikkat çekti. Genel Başkan Oğuz Özat, Ulus Atatürk Heykeli önünde yaptığı basın açıklamasında şu konulara yer verdi:

“Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa taslağı, mesleğin yasal ve sosyal statüde güvencesi olarak karşımıza çıkmamıştır. ÖMK’ de öğretmenlikten kişisel görüşle atılma geliyor. Öğretmen yeterliliği iki müfettişe teslim ediliyor! İnsan haklarına aykırı bu uygulama kabul edilemez. Yasa, öğretmenlerin meslek güvencesini sağlamalıdır.

ÖMK taslağında rotasyonun kaldırıldığı ile ilgili bir madde bulunmuyor. Dolayısıyla yer değiştirme yönetmeliğinde bulunan rotasyon devam ediyor. Rotasyonun açıkça kaldırıldığına yönelik bir madde bulunmadığı sürece kanunda olup olmadığının bir önemi yok.

Öğretmenlerin özlük hakları ÖMK ile güvenceye alınmalıdır. Maaşlarda iyileştirme sağlanmalı, ekonomik ve sosyal hakları yasayla korunmalıdır. Oysa yasa taslağında öğretmene maddi ve özlük bir iyileştirme yok!

Sözleşmeliden kadroya geçen öğretmenlerin aile birliği dahil özlük hakları verilmelidir. Buna yönelik bir madde de kanunda bulunmamaktadır.

'SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK KALDIRILSIN'

Sözleşmeli öğretmenlik sistemi, yasa taslağına göre devam ediyor. Oysa sözleşmeli öğretmenlik kaldırılmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlik yasalaştırılmakta, atamaların yalnızca kadrolu olması yönünde kamuoyunun talepleri yok sayılmaktadır. Aile birliği konusunda, sözleşmeli öğretmene sıkıntı yaşatılmamalıdır. Yasa taslağı, sözleşmeli öğretmen için aile birliği mazaret tayin hakkı vermemektedir.

Mülakat kaldırılmalıdır. Bu konuda kamuoyunun talebi göz ardı edilmemelidir. Ayrıca Uzman ve Başöğretmenlik için hizmet süresi 5/10 olarak düzenlenmeli, verilen sözler tutulmalıdır.

Yasa taslağında engelli öğretmenlerle ilgili bir maddede bulunmuyor. Ayrıca idareci, yönetici, şube müdürü, müfettiş gibi unvanlara dönük tanım veya iyileştirici bir maddede de bulunmuyor! Bu kadrolar da ÖMK’ ye dahil edilmeli, uzman ve başöğretmen tazminatından yararlandırılmalıdır.”