Eğitim Sen: 9 vakıf üniversitesinin isimlerini açıklayın
Eğitim Sen, vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına ödenen ücretlere ilişkin muğlaklığın giderilmesi için YÖK'e çağrıda bulundu.
DUVAR - Eğitim Sen, yaptığı yazılı açıklama ile vakıf üniversitesinde çalışan öğretim elemanlarının ücret sorununu ele aldı. YÖK'e çağrı yapan Eğitim Sen, vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim üyelerine ödenen ücretlerdeki muğlaklığın giderilmesini istedi.
'İKİ YIL GEÇMİŞ OLMASINA RAĞMEN KARARIN NASIL UYGULANACAĞI KONUSU BELİRSİZ'
Eğitim Sen konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına ödenen ücretlere ilişkin muğlaklık YÖK’ün 21.07.2022 tarihli yaptığı duyurudan sonra da devam etmektedir. Bilindiği gibi 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ek 8. maddesine 7243 sayılı Kanun'un 11. maddesiyle 'vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez. Bu fıkra kapsamında devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal ücretin hesaplanmasında ilgili mevzuat uyarınca aylıklara ilişkin hükümlerin uygulandığı kadroya bağlı ödemeler dikkate alınır' hükmü eklenmiş olup söz konusu hüküm, kanunun Resmî Gazete'de yayımlandığı 17.04.2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu karar yürürlüğe gireli iki yılı geçmiş olmasına rağmen halen nasıl uygulanacağı konusu belirsizliğini korumaktadır. Bu konuyu biraz sadeleştirmeye ve ortadaki kafa karışıklığını gidermeye ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. Başka bir ifadeyle ücretlerin nasıl eşitleneceği hala belirsizliğini korumaktadır. 'Eşit işe eşit ücret' talebinin brütten mi, yoksa netten mi yerine getirileceği konusu bazı vakıf üniversitelerinde tartışma konusu olarak devam etmektedir."
'DÜZENLEMEYE UYMAYAN VAKIF ÜNİVERSİTELERİ VAR'
Devlet üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının Temmuz 2022 itibariyle maaş bilgilerini de paylaşan Eğitim Sen, bu ücretlerin ilgili öğretim elamanları için verilebilecek en az ücret olması gerektiğini ayrıca aile, çocuk yardımı, yabancı dil tazminatı, engellilik indirimi ve akademik teşvik gibi ödemelerin bu miktarlara ilave edilmesi gerektiğini söyledi.
"17 Nisan 2020 tarihli düzenlemeye göre ücret eşitlemesinin net üzerinden olacağı çok açıktır" denilen açıklamada, bu düzenlemeye uymayan, ayak direyen vakıf üniversiteleri bulunduğu vurgulandı. Ayrıca YÖK’ün 21.07.2022 tarihli duyurusunda YÖK’ün 9 vakıf yükseköğretim kurumuna yönelik başlattığı inceleme hatırlatılarak söz konusu dokuz üniversitenin kamuoyuna açıklanması talep edildi.
Eğitim Sen konuyla ilgili taleplerini şöyle sıraladı:
- YÖK’ün 21.07.2022 tarihli yaptığı duyurudaki muğlaklık giderilmelidir.
- İncelemenin yapıldığı dokuz vakıf üniversitesinin isimleri kamuoyuna açıklanmalıdır.
- Vakıf üniversiteleri bu anlamda daha sıkı denetlenmeli, yeni düzenlemeye karşı ayak direyen vakıf üniversitelerinin düzenlemeye uygun davranması sağlanmalıdır.
- Vakıf üniversitesindeki eğitim ve bilim emekçileri, devlet üniversitesindeki eğitim ve bilim emekçileri ile aynı işi yapmaktadır.
- Vakıf üniversitelerindeki eğitim ve bilim emekçilerinin mali, özlük ve demokratik hakları zaman geçirilmeksizin kendilerine verilmelidir. (HABER MERKEZİ)