Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı: Okulun adı çıkmasın diye vakaları saklamaya çalışıyorlar

Korona virüsü salgınının artış göstermesiyle okullar yeniden uzaktan eğitim verecek. Okulların hazırlıksız başlatılmasının virüsün yayılmasında etkili olduğunu belirten eğitimciler, kimi müdürlerin okuldaki vakaları sakladığını söyledi. Özel okullardan devlete nakiller durduruldu.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 21 Eylül’de seyreltilmiş eğitim modeliyle başlatılan yüz yüze eğitim, salgının artış göstermesi nedeniyle yeni alınan kararlarla 31 Aralık tarihine kadar uzaktan devam edecek. Bursa’da eğitimciler yüz yüze eğitimle birlikte virüsün öğrenciler ve eğitimciler arasında hızla yayıldığını belirterek okullardaki eksiklikleri dile getirdiler.

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy ve Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, seyreltilmiş de olsa yüz yüze eğitimin hazırlıksız başlatılmasının salgının yayılımda ciddi etkisi olduğunu söyledi. Korona virüsü nedeniyle tedavi gören Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Cemalettin Ateş'in ölümü, Bursa’da öğretmen ve idari kadrolarda yaşanan ilk kayıp oldu.

'HER ŞEY YOLUNDAYMIŞ GİBİ GÖRÜNDÜ'

Pozitif vakaların ciddi rakamlara ulaşmasıyla hazırlıksız bir şekilde okulların apar topar kapatıldığını söyleyen Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Toy, Bursa’da yaptıkları ilk tespitlerde 50 öğretmenin pozitif sonuç aldığını, daha sonra bu sayının gittikçe artarak pozitif öğretmen sayısının 100’lerle ve karantinadaki öğrenci sayısının binlerle ifade edildiğini belirtti.

Bakanlığın ‘Okulum Temiz’ projesiyle okulların yüz yüze eğitime hazır hale getirildiğini söylediğini hatırlatan Toy, “Okullarda yeterli yardımcı personel yoktu. Temizlik için gerekli malzemeler temin edilmemişti. Öğretmenlere ve öğrencilere test yapılmamıştı. Okullar hazır olmadığı için kısa sürede salgın çok ciddi bir şekilde arttı. Kaç öğretmen pozitif? Kaç öğrenci pozitif, temaslı karantinada? Çağrılarımıza hiç karşılık gelmedi, sayılar açıklanmadı. Her şey çok yolundaymış gibi göründü” dedi.

Çok sayıda öğretmenin yoğun bakımda ve karantinada olduğu bilgisini paylaşan Toy, “Bu vurdumduymazlık ve tedbirsizlik birçok meslektaşımızın hayatına mal oldu. Öğrencilerimizi ve ailelerini ciddi sağlık sorunlarıyla başa başa bıraktı. Bir arkadaşımız entübe, durumu kritik” ifadelerini kullandı.

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy

 

'UZAKTAN EĞİTİM FIRSAT EŞİTLİĞİ TEMELLİ OLMALI'

Uzaktan eğitimin fırsat eşitliği temelli olması gerektiğini belirten Toy, ülkede internet alt yapısında sorunlar yaşandığını, bu sorunlar nedeniyle birçok öğrencinin eğitim sürecine dahil olamadığını aktardı. Salgın sürecinde özel okullar ve devlet okulları arasında derinleşen farka dikkat çeken Toy, “Devletin okulları kapatılıp özel okullar açık kalmaya devam ederse bu, bizim cezalandırılmamız olur. Özel okullardan devlet okullarına nakil yapılması durduruldu. Bunu da anlamak mümkün değil. Kamusal eğitim haktır” değerlendirmesinde bulundu.

'OKULUN ADI ÇIKMASIN DİYE SAKLAYAN MÜDÜRLER VAR'

Her okulda korona virüsüne yakalanan öğrencinin ya da öğretmenin olduğunu söyleyen Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, okul müdürlerinin vaka sayılarını gizlemeye çalıştıklarını, “6,7, 10 vaka olan okullar var. Okulun adı çıkmasın, veliler paniklemesin diye saklamaya çalışıyorlar. Zaten veli biliyor bunu. Fabrikalardan aldığımız bilgilere göre yüzde seksen oranında pozitif vakalar var. Öğrencilerimizin velileri fabrikalarda çalışıyor. Veliler öğrenciye, öğrenciler okullara taşıyor” sözleriyle anlattı.


Erdem, Türkiye genelinde 20’den fazla öğretmen veya okul idarecisinin korona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini, Bursa’da ise sadece kendilerine ulaşan 400’ü aşkın hastanın olduğunu söyledi. “Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de koşullar sağlanmadan okulların açılması vaka sayılarını artırmıştır” diyen Erdem, “Öğrenciler hasta temaslı karantinasında olduğu halde okula gelebiliyor. Velilerin bırakacak yeri olmadığı için çocuğu okula gönderiyor. Aldığımız duyumlara göre lisede pozitif olduğunu bilerek okula gelen öğrenci varmış” ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem

Erdem, deprem riski nedeniyle yıkılan okulların yerine okul yapılamadığı için aynı okulu binden fazla öğrencinin kullandığı bir okulda yaşanan olayı şöyle aktardı:

“Sabahtan ortaokulun öğleden sonra Anadolu lisesinin kullanıldığı bir okulda, öğleden sonraya altı oturumluk sınav koymuşlar. Sınıfı havalandırma, temizleme, dezenfekte etme süresi yok. Maalesef oradan bir arkadaşımız pozitif çıktı. Eşi, çocuğu da pozitif çıktı. Biz bu şekilde uygulamanın sağlıklı olmadığı uyarısını yapmamıza rağmen okul müdürü sınavları yaptı. Okul müdürünün yaptığı bu tedbirsizlikten dolayı şikâyetimizi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ileteceğiz”

 

'BAKANLIK ÖZEL OKUL SAHİPLERİNİ GÖZETEN TUTUM İÇERİSİNDE'

Geçen dönem uzaktan eğitimde yaşanan sorunların hepsinin devam ettiğini vurgulayan Erdem, bakanlık tarafından dağıtılacağı söylenen 500 bin tabletin hepsinin dağıtılmış olsa bile ihtiyacın yüzde 10’unun bile karşılanmış olmayacağını söyledi.

Genelgeyle özel okullardan devlet okullarına nakillerin kapatıldığına değinen Erdem, “Bakanlık yoksul aileleri ve öğrencileri düşünmek yerine özel okul sahiplerini gözeten bir tutum içerisinde. Seyreltilmiş olarak okullar açılmış olsa da bu süreçte hiç okula gelemeyen çocuklar oldu” diye konuştu.