Eğitim Sen: Kayıt parası toplumsal eşitsizlikleri daha da derinleştiriyor

Eğitim Sen, ailelerin çocuklarını devlet okullarına kaydettirmek için fahiş ücretler ödemek zorunda bırakıldığını, bu durumun toplumsal eşitsizlikleri daha da derinleştirdiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2024-2025 eğitim-öğretim yılı öncesi bazı devlet okullarında kayıt sırasında yüksek ücret talep edildiğini belirten Eğitim Sen, bu okulların velilerden kayıtlarda ek ücret talep etmesinin eğitim hakkını hiçe sayan bir uygulama olduğunu açıkladı.

Eğitimin toplumun her kesiminden bireylerin eşit fırsatlara sahip olması gereken en temel insan haklarından birisi olduğu belirtilen Eğiitim Sen açıklaması şöyle:

"Son yıllarda devlet okullarında dahi alınan yüksek kayıt ücretleri, bu hakkın giderek daha da erişilmez hâle gelmesine neden olmaya başlamıştır. Türkiye’nin dört bir yanında aileler, çocuklarını devlet okullarına kaydettirmek için fahiş ücretler ödemek zorunda bırakılmakta ve bu durum toplumsal eşitsizlikleri daha da derinleştirmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), her eğitim-öğretim yılı başında kayıt ücretlerinin yasadışı olduğunu belirtse de uygulamada birçok okulda bu tür taleplerin devam ettiği bilinmektedir. Bu durum, özellikle ekonomik açıdan zor durumda olan aileler için büyük bir yük oluşturmakta ve çocukların eğitim hayatını daha baştan olumsuz etkilemektedir."