Eğitim Sen Trabzon Şubesi: 'Eğitim sistemi piyasalaştırıldı'

Eğitim-Sen Trabzon Şubesi, Öğretmenler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, öğretmenlerin yaşadığı hak kayıplarına ve eğitim sistemindeki yanlış politikalara vurgu yapıldı.

Fotoğraf: Eğitim Sen Trabzon Şubesi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Trabzon Şubesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “24 Kasım, 12 Eylül darbeci ve mirasçılarının ülkemizi getirdiği karanlığın sembolü; laik, bilimsel, demokratik, kamusal eğitimi savunan bizler için ise;  eşit, özgür tam bağımsız, laik, demokratik bir ülke için mücadele kararlılığımızın bileğilendiği gündür” denildi.

Eğitim-Sen Trabzon Şubesi'nde gerçekleştirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'O DARBECİLER, TÖBDER'İ KAPATTI'

"24 Kasım, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1928 yılında TBMM tarafından kendisine verilen Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanını kabul ettiği, tarihsel öneme sahip olan bir gün. Atatürk’e başöğretmen unvanını veren TBMM’yi lağvedip anayasayı kaldıran 12 Eylül darbecileri,  24 Kasım tarihini tarihsel bağlam ve önemini manipüle ederek öğretmenler günü ilan ettiler. O darbeciler ki, öğretmenlerin örgütü TÖBDER’i kapatıp, binlerce öğretmen ve akademisyeni işinden, ekmeğinden, öğrencisinden koparmış, işkencelerden geçirmiş, cezaevlerinde çürütmüş, sürgünlere maruz bırakmışlardı."

'EĞİTİM SİSTEMİ, DİNCİLEŞTİRİLİP PİYASALAŞTIRILDI'

"24 Kasımlar o tarihten bu yana, iktidarların öğretmenlere methiyeler düzdüğü, eğitimin önemine vurgu yapıldığı, mesleğin kutsallığının dile getirildiği resmi kutlamalara sahne olmaya devam ediyor. Gelin görün ki bu 44 yılda ve özellikle de AKP iktidarı döneminde eğitim sistemi, tam da 12 Eylül darbecilerinin açtığı yoldan yürünerek laiklik, bilimsellik ve kamusallık ilkesinden uzaklaştırılarak dincileştirilip piyasalaştırıldı."

'EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İLKESİ YOK SAYILDI'

"24 Kasım, 12 Eylül darbeci ve mirasçılarının ülkemizi getirdiği karanlığın sembolüdür. Laik, bilimsel, demokratik, kamusal eğitimi savunan bizler için ise eşit, özgür tam bağımsız, laik, demokratik bir ülke için mücadele kararlılığımızın bileğilendiği gündür. Bir ihtisas mesleği olan öğretmenlik, büyük ölçüde itibarsızlaştırıldı, değersizleştirildi. Öğretmenlik mesleği; ücretli, sözleşmeli, uzman, başöğretmen gibi kategorilere ayrılarak çalışma barışı zedelendi. Ücretli öğretmen ile başöğretmen arasında yaklaşık 40 bin liralık ücret farkı yaratılarak eşitsizlik derinleştirildi. Eşit işe eşit ücret ilkesi yok sayıldı."