Eğitim Sen'den okul yemeği çağrısı

Okullarda sağlıklı yemek planlaması yapılması konusunda çağrı yapan Eğitim Sen Antalya Şubesi, "Öğrencilerimizin okullarda açlıkla imtihanını görmezden gelemeyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

 DUVAR - Eğitim Sen Antalya Şubesi, okullarda öğrenciler için sağlıklı yemek planlaması yapılması konusunda basın açıklaması yaptı.

"Çocuklarımızın bugünü ve yarını için, okul yemeği, hemen şimdi" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Dünyanın birçok ülkesinde öğrencilerin gelişimleri de dikkate alınarak sağlıklı okul yemeği planlamaları, bütçeden yeterli kaynak aktarılarak kalıcı şekilde çözülmüş durumda. Okul çağındaki öğrencinin sağlıklı beslenmesini sağlamadan eğitimin başarısını artırmak olanaksızdır. Araştırmalar gösteriyor ki yeterli miktarda besin alan çocuklar, kapasitelerini aşan gelişim sürecine sahip oluyor.

Bizler eğitim sistemindeki yapısal ve ilkesel sorunlar çözülsün, atanamayan öğretmen kalmasın, her çocuk eğitim hakkından eşit şekilde faydalansın diye bütçe mücadelesi verirken; ekonomistleri hayrete düşüren, emekçi düşmanı politikalar ile vergilerimizi sömüren, halkı açlığa mahkûm eden iktidarın yarattığı derin yoksullukla da mücadele etmek zorunda kalıyoruz.

Sendikamızın okul kantinleri ile yaptığı yüz yüze anketler gösteriyor ki okullarda, sağlıklı beslenme olarak değerlendirilemeyecek, öğrencilerin sadece açlığını giderebilecek ürünlerin satışında dahi geçtiğimiz yıla göre önemli düşüşler var. Daha ucuz olduğu için okul dışından sağlıksız yiyecekler satın alan öğrenci sayısında ise hızlı bir artış söz konusu. Yine para birleştirerek ortak yiyecek satın alan öğrencilerin sayısı da artmakta. Okullarda öğrencilerin %50’den fazlası kantinden hiç alışveriş yapamıyor. Büyük bölümü evden yiyecek de getirmiyor ve maalesef günü yemek yemeden tamamlıyor.

“Okul çağı” öğrencilerin zihinsel ve bedensel gelişimlerinin önemli oranda tamamlandığı bir yaş grubunu kapsıyor. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye ihtiyaç duyulan bir dönem olduğu herkesin malumu. Eğitim Sen olarak okuldaki her öğrencinin “sağlıklı bir öğün yemek” yiyebilmesi için uzun zamandır gündem oluşturmaya çalışıyoruz. Beslenme yetersizliği ve açlık, eğitimde eşitlik ilkesini de ortadan kaldıran bir durumdur. Yaşanan bu vahim tabloyu ise iktidar, kendi siyasal çıkarlarına uygun şekilde planlıyor.

Çocuklarımız aç, öğrencilerimiz okula aç geliyor, daha kötüsü evlerine aç dönüyor. Onların açlığına tanık hatta yeri gelip ortaklık eden eğitim emekçileri ise susmuyor, tek bir aç öğrenci kalmasın diye mücadele ediyor.

Bu amaçla bir araya gelen ve ülke genelini kapsayan “Okul Yemeği Koalisyonu’nun paydaşı olmaktan onur duyuyoruz. Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan öğrencilerden sağlıklı iletişim kurmasını, sistemin dayattığı kriterlerde bile başarılı olmasını, nihayetinde kendini gerçekleştirmesini bekleyemeyiz. Öğrencilerimizin okullarda açlıkla imtihanını görmezden gelemeyiz! Geçici çözümlerle sorunun ötelenmesine göz yumamayız!

Merkezi yönetimle yerel yönetimler iş birliği içinde öğrencilerin açlık sorununu çözmelidir. Uzun vadede her öğrencinin okulda bir öğün sağlıklı yemek yemesi ve temiz içme suyuna ücretsiz ulaşması mutlaka sağlanmalıdır. Koalisyon olarak Antalya özelinde yapılacak eylem ve etkinliklere katılacağımızı bildiriyor, tüm paydaşlarımızla 'çocuklarımızın bugünü ve yarını için, okul yemeği, hemen şimdi' diyoruz!"

 

Etiketler eğitim sen okul yemek