Eğitim sendikaları: Öğretmenlik mesleği seçim malzemesi yapılamaz

Bakan Mahmut Özer 45 bin öğretmen atamasının seçimden bir hafta önce yapılacağını duyurdu. Eğitim sendikaları bu adımı ‘atama müjdesi’ değil, ‘seçim hamlesi’ olarak nitelendirdi.  

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Seçime sayılı günler kala kamu kurum ve kuruluşlarına peş peşe yapılan atamaların sonuncusu öğretmenler oldu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 103 alanda 45 bin öğretmen atamasının 8 Mayıs’ta yapılacağını ve atama yapılacak alanlara başvuru için 50 taban puanın esas alındığını duyurdu.
 
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 45 bin öğretmen atamasını “Son 20 yılda bir defada yapılan ilk ve en büyük öğretmen ataması” ifadeleriyle açıkladı. Eğitim sendikaları ise seçim öncesi atılan bu adımı ‘atama müjdesi’ değil, ‘seçim hamlesi’ olarak yorumladı. Eğitimciler, ücretli ve sözleşmeli öğretmenleri işaret ederek 45 bin öğretmen atamasının da yetersiz kaldığını savundu.

‘ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE EN SAYGISIZ TUTUMU BU İKTİDAR YAPTI’
 

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Kadem Özbay, emeklilikte yaşa takılan veya 3600 ek göstergeyi bekleyen çok sayıda öğretmenin ve depremde hayatını kaybeden eğitim emekçilerinin olduğunu hatırlatarak, 45 bin atamanın bunlara karşılık gelmeyeceğini söyledi. Atanmayan kişi sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Özbay, 100 bin öğretmenin ücretli olarak çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Özbay, şunları kaydetti:
 
“Atanan öğretmen sayısı yüzde 8’iken her geçen gün bu oran azalıyor. Bazı branşlarda yüzde 1’in altında. AKP 2011 seçimlerinde sözleşmeli öğretmenleri kadroya geçirmişti. Ama şu an baktığımızda hala sözleşmeli devam ediyor. Daha önceki seçimlerde de ‘atama’, ‘sözleşmeliye kadro müjdesi’, ‘emekliye şu kadar maaş’ gibi çalışmalar yapıldı. Seçim öncesi halkın bütçesini açıyorlar. 100 bine yakın öğretmen ücretli çalışıyor. 45 bin atamada demek ki yoklar, devam edecekler. Cumhuriyet tarihinde öğretmenlik mesleğine en saygısız tutumu bu iktidar yaptı.”

‘EĞİTİM FAKÜLTELERİNDEN ATAMALAR YAPILMALI’

103 branşta yapılacak olan dağılımın eşit olmadığını söyleyen Özbay, “İlk 5 arasında yine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ni görüyoruz. Görsel Sanatlar, Resim, Beden Eğitimi bu kadar olmuyor. Fakat öyle bir duruma geldi ki, en çok atama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde olmasına rağmen hala atama bekleyenler var” dedi. Özbay, şöyle devam etti:
 
“Eğitim fakültelerinin kontenjanlarının istihdam imkânları dikkate alınarak belirlenmesi lazım. Tamamen eğitim fakültelerinden atamalar sağlanmalı. Bir an önce ücretli ve sözleşmeli öğretmen uygulamasından vazgeçilmeli. Öğretmenliği gerçekten öğretmenlik eğitimden geçmiş arkadaşlarımızın yapması lazım.”


‘ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ SEÇİM MALZEMESİ YAPILAMAZ’

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Sekreteri İkram Atabay, 45 bin öğretmen atamasının var olan öğretmen ihtiyacını karşılamadığını, mesleğini icra etmeye çalışan 100 bin ücretli öğretmenin olduğunu söyledi. 8 Mayıs’ta açıklanacak olan atamaları ‘seçim yatırımı’ olarak yorumlayan Atabay, en az 150 bin öğretmen atamasına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Atabay, şunları kaydetti:
 
“Genelde seçimlerden önce emekçileri ilgilendiren konularda kararlar alıyorlar. EYT yıllarca seçim malzemesi haline getirilmişti, şimdi de öğretmenler üzerinden sonuç çıkarmaya çalışıyorlar. Öğretmenlik mesleği seçim malzemesi yapılamaz. Biz öğretmenlerin atanma biçimi de eleştiriyoruz. Sözlü sınav konusunda kaygılarımız var. Mülakatı kabul etmiyoruz. Bu atamalarda da benzer bir süreçle karşılaşabiliriz. Her branşta öğretmen ihtiyacı çok fazla. 45 bin yeterli değil. Sınıflar hala çok kalabalık."