Eğitime ‘tadilat engeli’: Neden bir buçuk yıl beklediniz?

Okulların açılmasına günler kala tadilata giren Meryem Mustafa Ege Ortaokulu öğrencileri başka bir okula taşındı. Tadilat için neden bu kadar beklendiği eleştirilirken, eğitimciler ve veliler tepkili.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’de Covid-19 salgını nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıldan bu yana uzaktan sürdürülen eğitim öğretim, tüm kademelerde 6 Eylül'de yüz yüze başlayacak.

Vaka sayılarındaki artış ve dördüncü dalga uyarıları gölgesinde açılacak olan okullarda tüm hazırlıkların tamamlandığına işaret eden Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer, eğitimin 6 Eylül 2021 itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün yapılacağını açıkladı. 

OKULLAR AÇILDI, TADİLAT BİTMEDİ

Eğitim-öğretim döneminin başlamasına günler kala eğitimcilerin ve velilerin yaz boyunca yaptıkları ‘okullar hazırlansın’ çağrılarına rağmen Antalya’da bazı okullar tadilata girdi. 

Muratpaşa ilçesinde faaliyet gösteren 935 öğrenci, 59 öğretmen kadrosuyla Meryem Mustafa Ege Ortaokulu ile Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Yazır köyündeki ilk ve ortaöğretim öğrencileri, başlatılan tadilat çalışması yetişmeyince geçici olarak farklı okullara taşındı.

OKUL ‘ŞANTİYE ALANINA DÖNDÜ’: BAKIM ONARIM ÇALIŞMASI VAR!

Tadilatı devam eden Meryem Mustafa Ege Ortaokulu’nda okulun duvarları yükseltilip, kapısı kapatıldı. Girişin yasaklandığı binanın duvarları yıkıldı, kapıları, pencereleri söküldü. Okul, şantiye alanına dönerken, okulun resmî internet sitesinde tadilatla ilgili şu bilgilere yer verildi: 

“Okulumuzda gerçekleştirilecek olan deprem güçlendirmesi, bakım, onarım çalışmalarından dolayı geçici olarak Fatmagül Özpınar İlkokuluna taşınıyoruz. 31 Mayıs 2021 tarihinden itibaren okulumuzla ilgili bütün faaliyetler Fatmagül Özpınar İlkokulunda gerçekleştirilecek olup veli ve öğrencilerimizin dikkatine duyurulur.”

'YIKILAN OKULUN YENİSİ YAPILMADI'

Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Yazır köyündeki ilk ve ortaöğretim okulu ise, Covid-19 nedeniyle eğitime ara verildiğinde yenilenmek amacıyla yıkıldı ancak yerine yeni okul yapılmadı. Öğrenciler, 6 Eylül’de başlayacak eğitim- öğretim döneminde Korkuteli ilçesindeki okullara taşımalı nakledilecek. 

935 ÖĞRENCİLİK OKUL TAŞINDI: BAKANLIK YETERLİ BÜTÇE AYIRMIYOR 

Covid-19 kapsamında bir buçuk yıldır kapalı olan okullarda bu güne kadar tadilat yapılmamasını eleştiren eğitimciler ve veliler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘plansız politikasını’ eleştirirken, öte yandan Covid-19 tehdidine karşı da kaygılı.

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Meryem Mustafa Ege Ortaokulu’nun geçici olarak taşındığı Fatmagül Özpınar İlkokulu’nun bu taşınma nedeniyle ikili eğitime geçtiğini söyledi. Sönmez, “Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki tadilat çalışmalarını plansız, programsız yürütüyor. Bu tadilatlar da eğitim- öğretimi çok olumsuz etkiliyor. Buna en büyük etken de bakanlığın bu tadilatlara yeterli bütçeyi ayırmaması ile ilgili. Nitekim bir buçuk yıldır kapalı olan okullardaki tadilat çalışmalarının okulların açıldığı tarihe denk gelmesi de bunun göstergesidir. 935 öğrencilik bir okulu başka bir okula taşıyorsunuz ” dedi. 

'BAKANLIK PANDEMİ KOŞULLARINA GÖRE HAZIRLIK YAPMIYOR'

Özellikle son dönemde yeniden artan Covid-19 vakalarına dikkat çekerek, “Okulların salgın kurallarına göre dizayn edilmesi gerek” diyen Sönmez, şöyle konuştu: 

“Meryem Mustafa Ege Ortaokulu öğrencileri ile  Fatmagül Özpınar İlkokulu öğrencileri aynı okulda eğitim görecek. Okulun fiziki koşulları iki okulun da öğrencilerini kaldıramayacak olmasından kaynaklı da bir okul sabah diğer okul da öğleden sonra eğitim alacak. Covid-19 salgını öncesi yıkılan ama bu süreçte yenisi yapılmayan bir okul da bu eğitim yılında olumsuz etkilenecek. Korkuteli’ye bağlı Yazır köyündeki ilk ve ortaöğretim öğrencileri taşımalı eğitim ile ilçeye gönderilecek. Bu da oradaki insanlara servis ücreti olarak yansıtacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çok önceden planlama yapması gerekirdi. Bakanlık pandemi koşullarına göre hiçbir hazırlık yapmıyor.”  

VELİ: KABUL EDİLEMEZ 

Fatmagül Özpınar İlkokulu’na bu yıl başlayacak bir öğrenci velisi ise, okulların geçici olarak da olsa birleştirilmesine karşı. Veli, ikili eğitim başta olmak üzere okulların birleştirilmesine ilişkin, “Pandemi döneminde iki okulun birlikte aynı binada eğitim görecek olması bu zamana kadar tadilatın bitmemiş olması kabul edilebilir bir durum değildir. Meryem Ege Ortaokulu’ndaki devam eden çalısmalara bakılırsa eylül ayının sonuna kadar da bitecek gibi görünmüyor. Ülkede bu kadar insan salgından dolayı hayatını kaybederken iki okulun aynı binada eğitime başlayacak olması anlaşılır değildir. Neden bir buçuk yıl beklendi bu tadilat için?” diye sordu. 

'FİZİKİ KOŞULLAR MÜSAİT DEĞİL'

Öğrenci velisi sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaten çocuklar ve aileler kaygılı; bu olacak iş mi? Her ne kadar sabahçı/öğlenci şeklinde eğitim verilecek (Meryem Ege Ortaokulu sabahçı, Fatma Gül Özpınar ilkokulu öğlenci) olsa da bu çocuklar aynı okulda tadilat bitinceye kadar eğitim alacak. Fatmagül Özpınar, ilkokul çocuklarına göre fiziki şartları hazırlanmış. Ortaokul öğrencileri ile ilkokul öğrencilerinin yaş ve fiziki şartlar olarak aynı binayı kullanması uygun değildir.”