Ejderhaya en çok benzeyen türün yeni fosili bulundu: 105 milyon yıllık
Avustralya’nın Queensland eyaletinde yaklaşık 105 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen yeni bir teruzor türü keşfedildi.
DUVAR - Efsanevi 'ejderha'ya en çok benzeyen tür olduğu belirtilen ve 7 metre kanat açıklığı bulunan yeni bir teruzor türü keşfedildi. Journal of Vertebrate Paleontology adlı bilimsel dergide yayımlanan bir çalışmada, Avustralya'da keşfedilen yeni türün detayları açıklandı. Queensland Üniversitesi'nden doktora adayı Tim Richards, araştırma kapsamında UQ'nun Biyolojik Bilimler Okulu'ndaki Dinozor Laboratuvarı'ndan bir araştırma ekibine liderlik etti.
NTV'nin aktardığına göre, Richards araştırmacıların kısmi bir çene kemiğini diğer teruzor fosilleriyle karşılaştırarak örneğin oranlarını tahmin edebildiklerini ve bunun tamamen yeni bir tür olduğunu tespit edebildiklerini söyledi.
Bilim insanları, dev fosilin bir metre uzunluğunda, sivri bir buruna, 7 metre açıklığında uzun kanatlara ve kısa arka bacaklara sahip olduğunu ortaya koydu.
Richards, hayvanın etçil olduğunu söyledi:
"Morfolojisinden, büyük olasılıkla etçil bir yaşam tarzına uyum sağlandığını çıkarıyoruz. Dişleriyle kaygan balıkları kolayca tutabildiği anlaşılıyor” diye konuştu.
Diğer taraftan, teruzor fosiline bilimsel olarak "Thapunngaka shawi" adı verildi. Kelime grubu, Avustralyalı yerli bir halk olan Wanamara ulusunun “mızrak” ve “ağız” kelimelerinin ile fosili keşfeden kişinin soyadının birleşiminden oluşuyor.
Kalıntılar Haziran 2011'de, kuzeybatı Queensland'deki Richmond yakınlarındaki Wanamara bölgesinde öğle yemeği sırasında bir belediye çalışanı olan Len Shaw tarafından fark edildi. Shaw, kalıntıları bulduktan sonra hemen yerel bir müze olan Kronosaurus Korner ile temasa geçti.