Ek zam alan Bozankaya işçileri: Şimdi daha kararlı adımlar atmalıyız

Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde ek zam mücadelesi devam ediyor. İşsiz kalma korkusuyla ek zam talep etmekten çekinen işçiler de var ortak hareket ederek ek zam alan işçiler de…

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) çalışan metal işçileri, ücretlerin erimesiyle birlikte daha iyi bir yaşam için kendilerine çözüm yolları arıyor. Bir fabrikada işsiz kalma korkusuyla ek zam talep etmekten geri duran işçiler, çözümü ek işe gitme, halka arz ve borsa ile bulurken, bir başka fabrikada ise işçilerin ortak hareket etmesi ve kararlılığıyla ek zam alındı. Ek zam alan bir işçi zammın yeterli olmadığını, ocak zammı için daha kararlı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Evrensel'den Barış İnci'nin haberine göre, Metal fabrikası Kabel’de bu yılın başına kadar sektörün çok altında ücret verildiğini ve çalışma koşullarının ağır olduğunu anlatan bir Kabel işçisi, “Yan sanayisi olduğumuz Arçelik ile aynı sendikaya (Türk Metal) üye olmamıza rağmen haklar konusunda da maaş konusunda da aramızda uçurum vardı. Yılın başında yapılan zam bir nebze olsun asgari ücret ile aramızdaki farkı açtı. Yaklaşık 4 bini bulan bu fark temmuz zammı ile yine başladığımız yere döndürdü bizi” dedi.

'ŞARTLAR BEKLEMEKTEN FAZLASINA ÇAĞIRIYOR'

Ücretlere karşı “Bir şeyler yapalım” diyenlerin bir WhatsApp grubu kurduğunu anlatan işçi, şöyle devam etti: “100 kişi bir araya geldi. Ama daha başında sendikanın kulağına gittiği için birkaç kişinin işten atılması ile sindirildi. Şimdi memnun değiliz demek, bizi işimizden edecek. İşçilerin kendi aralarındaki en ufak konuşmaları ya da küçük bir sesi patronları hemen bunun önünü kesmeye zorluyor. Bir de ‘Devlet yaptı, üstüne biz yaptık. Diğer zammı bekleyeceksiniz’ deniyor. Biz bekleriz ama ekonominin bu durumu bizi beklemekten daha fazlasına çağırıyor” dedi.

'FAZLA MESAİYE KALMAKTAN BAŞKA ÇERE YOK'

Benzer durumun yaşandığı Erkunt Traktör’de asgari ücretin biraz fazlası ile işçiler zam dönemini kapattı. Bir Erkunt işçisi, “Aldığımız zamla ücretler asgari ücretin 3-4 bin TL üstüne çıktı. Ama bu zam sonrası yaz ayında akaryakıta gelen zam, verilen farkı eritti. Buradakilerin sosyal hayatının bir parçası olan araba ile uğraşmak daha zor hale geldi. Kimi zaman fazla mesaiye sırf depomuzu doldurmak için kalır hale geldik. Kış ayı gelmeden bu kadar fazla artan enflasyon karşısında fazla mesailere kalmaktan başka çare yok ama yıl sonu itibarıyla vergilerimiz de artıyor. Net maaşımızı kurtarabilelim, elimizde üç beş kuruş kalsın diye kalabildiğimiz kadar kalıyoruz. Bir yandan da okullar açıldı, masraflar çığ gibi büyürken bizim maaşlar şeker gibi eridi gitti” dedi.

'İŞÇİLERİN ÇOĞU EK İŞ YAPIYOR'

İşçilerin büyük bir bölümünün ek gelir için iş yeri dışında da para kazanmaya çalıştığını belirten işçi, “Mesai sonrası tekrar başka dükkanlara gidilip çalışılıyor. Bu ara ise yaygın olan halka arz ve borsa. Herkes 300-500 TL demeden atıyor ne kadar getirirse umursamadan yarınki sigara parasını çıkarmaya uğraşıyor. En kötü traktörün fiyatı 1 milyon ama biz molalarda 100 TL kazanmak için uğraşıyoruz. Ancak iş yerinde güven ve işsizlik korkusundan dolayı kimse ek zam talebi ile bir araya gelmek istemiyor” dedi.

'NASIL YAPILACAĞINI GÖRMÜŞ OLDUK'

Bozankaya fabrikasından bir işçi ise ortak hareket ederek temmuzda ortalama yüzde 55 zam aldıklarını belirtti. Bozankaya işçisi, “Zam döneminin bir ay öncesinde sendika (Türk Metal) hem nabız yoklamak hem de işçiyi düşük zamma ikna etmek için bayağı bir dolandı fabrikanın içinde. Her zam döneminde aynı şeyi yapıyorlar. Belki diğer fabrikalarda da taktik aynıdır. ‘Sözleşmede zam yok, patron istemese vermeyebilir’ diye konuşan sendika mı olur” dedi.

Sendikacıların, patronun daha önceden zammın yüzde 5’ini verdiği için yıllık enflasyondan düşeceğini söylediğini anlatan işçi, “Yüzde 20-30 civarı bir şey ediyor dediler. Biz de bu sayıların çok az olduğunu, zaten piyasanın altında çalıştığımızı söyledik. Bayağı bir direttik. Her gün sendikanın odasına gittik topluca. İş yeri temsilcisi gelene kadar işe başlamadık. Yönetimden toplantı talep ettik, gerekirse fazla mesaiye kalmayız, sendikadan çıkarız dedik. Uzunca bir diretmenin sonucunda onların verdiğinin 20 puan üstünü aldık ve maaşlarımız ağustosta değil haziranda yattı. Yeterli mi, tabii ki değil. Bizim aldığımız zammın kaç katı gıdaya mazota zam geldi. Ama en azından bu işin nasıl yapılacağını gördük. Birlikte hareket ettiğimizde başarabileceğimizi gördük. Ocakta yeni zam olacak. Bu yüzden yeni zam döneminde hepimizin daha kararlı olması gerekiyor” dedi.